Ekonomija
GENERALNI DIREKTOR MEGGLE HRVATSKA

Divjak: Rad na jačanju konkurentnosti nije opcija nego je naša obveza
Objavljeno 19. ožujka, 2014.
Na policama je rat za svakog kupca i to je realnost

Prema svim pokazateljima stanje domaće mljekarske industrije sve je teže.

Nastavlja se pad količina prikupljenog mlijeka u Hrvatskoj i osjetniji pad proizvodnje mlijeka za piće pa je tako, prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku u siječnju ukupna količina prikupljenog kravljeg mlijeka bila 3,1 posto manja nego u siječnju 2013., a proizvodnja mlijeka za piće pala je za 30,1 posto.

Kakvo je doista stanje u kojoj se nalazi mljekarski sektor od kojeg danas u Hrvatskoj živi više od 50 tisuća osoba - što proizvođača mlijeka, a što radnika koji rade u mljekarskoj industriji, pitali smo Dražena Divjaka, generalnog direktora osječke mljekare Meggle Hrvatska d.o.o.

- Ako analiziramo prošlu, 2013. godinu, za mljekarski sektor ona je bila izuzetno teška, obilježena pojavom aflatoxina i propadanjem dijela trgovaca gdje smo izgubili značajna sredstva. Tu valja ipak navesti da je Meggle Hrvatska uspjela održati i proizvodni volumen i očuvati radna mjesta. No, sada moramo učiniti korak dalje i postati konkurentniji i time osigurati novi rast. Prošle godine, naime, nismo uspjeli povećanje cijene sirovine preliti na rast cijene gotovog proizvoda i godinu smo završili s negativnim rezultatom. Iz tog razloga prisiljeni smo povući niz poteza u smislu povećanja konkurentnosti kao osnovne pretpostavke daljnjeg razvoja. Konkurentnost je inače funkcija više parametara – sirovine, repromaterijala, energije, ljudskog rada, vanjskih usluga uz maksimalnu optimizaciju poslovnih procesa. Usklađivanje i optimizacija svih troškova je jedini put.

Kad je riječ o optimizaciji troškova znači li to smanjivanje broja radnika, plaća i ostalih materijalnih davanja?

- Prije svega valja istaći da konkuretnost nije opcija nego nužna pretpostavka daljnjeg razvoja i to će biti fokus Uprave u idućem razdoblju u cilju očuvanja proizvodnje i radnih mjesta. Svjesni smo da rezanja u bilo kojem smjeru nisu lagana te ćemo se truditi biti maksimalno socijalno osjetljivi, ali isto tako odlučni i dosljedni u provođenju svih nužnih mjera. Meggle danas pripada u jednog od najpoželjnijih poslodavaca i poslovnih partnera te ćemo u tom smjeru nastaviti u budućnosti. U ovakvim okolnostima pred nama su dva puta na globalnom EU tržištu kojega smo sada dio - igrati ili sjediti na klupi. Danas, slikovito rečeno igramo ligu prvaka, a ne više domaću ligu s 3-4 jaka proizvođača, na policama je rat za svakog kupca i to je realnost. Mi ne želimo promatrati promjene i time dovesti do smanjivanja proizvodnje i samim time radnih mjesta.

Kako uopće opstati na tržištu koje je preplavljeno jeftinijim proizvodima?

- Naš izbor je prilagodba uvjetima tržišta, svakodnevni rad na konkurentnosti uz očuvanje vrhunske kvalitete. Kvaliteta i konkurentan proizvod garancija je uspjeha i stabilne budućnosti. Tržište ne poznaje loše kalkulacije, ne poznaje neodlučne i one koji nisu spremni provesti promjene u cilju jačanja konkurentnosti. Danas smo, uvjetno rečeno, mala bara s mnogo krokodila u kojoj će opstati ne jači, nego fleksibilniji i konkurentniji. Promjene su nekad bolne i osjećamo se uvijek dobro kada činimo dobre stvari za kompaniju i u konačnici za sve zaposlenike, ali optimizacija poslovnih procesa i stavljanje kompanije u okvire održivosti nije opcija – to je nužnost. Uvjeren sam da je put kojim idemo ispravan, jer će omogućiti daljnji razvoj i otvaranje novih mogućnosti plasmana i jedna nužna sigurnost zaposlenika.

Nagodinu u EU dolazi do ukidanja kvota za mlijeko. Kako će se to odraziti na mljekarski sektor?

- Pretpostavka je da će u domaćem mljekarskom sektoru biti još teže, jer je moguće očekivati eksploziju proizvodnje mlijeka u zapadnom dijelu EU i poplava jeftinijih proizvoda na naše tržište, ali Meggle Hrvatska to će dočekati spremna.

Zdenka RUPČIĆ
Sedam zemalja EU lani probilo kvote za mlijeko

- Za razliku od stanja domaćeg mljekarskog sektora u ostalim zemljama Europske unije stanje je posve drugačije. Europsko udruženje mljekarske industrije (EDA) koje okuplja industrijski sektor iz 23 europske zemlje objavilo je da će ova godina biti izuzetno uspješna kao što je bila i 2013. Očekuje se i dodatno povećanje proizvodnje svježeg sirovog mlijeka, što je posebno važno zbog ukidanja mliječnih kvota Eurospke unije 31. ožujka 2015., koje će dovesti do značajnih povećanja u primarnoj proizvodnji. Čak sedam zemalja EU protekle je godine probilo kvote za mlijeko, dok je Hrvatska 2013. godinu završila s proizvodnjom od čak 35% ispod kvote - 765 milijuna kilograma.

Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

DRVOPRERAĐIVAČIMA PRIHODI PALI U RASPONU OD 5 DO 55 POSTO

Zbog zaliha zatražili pomoć za održanje likvidnosti, ali i zadržavanje radnih mjesta

Najčitanije iz rubrike