Regija
"KNJIŽNICA ALATA”

U Belom Manastiru na posudbu
nude više od 250 vrsta alata
Objavljeno 18. ožujka, 2014.

BELI MANASTIR - Više od 250 vrsta alata Belomanastirci će već od danas moći posuditi u jučer otvorenoj alatnici - “Knjižnici alata” u Ulici Petefi Šandora, neposredno uz sjedište tvrtke Baranjska čistoća. Riječ je o projektu "Alati za pomoć pri zapošljavanju", koji od kolovoza prošle godine provode Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, u partnerstvu s Udrugom romskog prijateljstva Luna iz Belog Manastira i Gradom Belim Manastirom. Za provedbu projekta osigurano je 105.000 eura iz programa IPA 2007, naziva “Uspostava podrške u socijalnom uključivanju i zapošljavanju ugroženih i marginaliziranih skupina EU”, te 20.000 eura koje je donirala Soroševa fundacija.

- U alatnici će se moći posuđivati brojni alati, od sjekira, lopata, motika, odvijača, čekića i ključeva do kosilica, trimera, bušilica te pneumatskih čekića, pa čak i miješalice za beton ili boju - priča Duško Kostić, predsjednik udruge Luna, napominjući kako će alat moći posuđivati svi. No, budući da je cilj projekta socijalno uključivanje i zapošljavanje ugroženih i marginaliziranih skupina, korisnici socijalne pomoći i Romi prve će godine imati pravo na besplatno učlanjenje, dok će ostale skupine za članarinu izdvajati 200 kuna godišnje, koje će biti utrošene na nabavu rezervnih dijelova i održavanje alata.

- Dakako da će za posuđivanje nekih alata biti potrebno priložiti certifikat o osposobljenosti za rukovanje, a eventualne kvarove procjenjivat će neutralna komisija - objašnjava Kostić, navodeći kako će, zajedno sa skupljim alatom, određenim skupinama ljudi (u prvom redu starima i nemoćnima) biti “posuđivani” i ljudi, njih četrdesetak, koji su u sklopu projekta prošli edukaciju i osposobljeni su za rukovanje specijalnim alatima. Ovih će dana biti utvrđena i kaucija za pojedine vrste vrjednijih alata, koja će se kretati između 50 i 100 kuna, a koja će nakon petodnevne posudbe biti vraćena.

- Grad je pomogao pri uređivanju prostorije, Luni smo ustupili i dvorište, a nakon određenog vremena, nakon što se dokaže održivost projekta, preuzet ćemo skrb o alatnici - istaknuo je prilikom jučerašnjeg otvaranja alatnice gradonačelnik Ivan Doboš, naglasivši kako će socijalna strana priče biti osnažena i javnim radovima te obukom određenog broja ljudi.I.Getto

U PLANU PROŠIRENJE PROJEKTA

Najavljeno je i otvaranje plastenika na području grada gdje žive Romi, a poradit će i na usavršavanju potencijalnih pedikera, frizera, odnosno manikera. Projekt je bio podijeljen u nekoliko faza, počevši od dijeljenja letaka pa sve do otvaranja ''knjižnice alata''. Kako je prilikom kretanja u projekt objasnio Angel Čabarkapa, voditelj projekta, u planu im je osnivanje zadruge i radnih skupina koje bi bile na tržištu rada. Ovo je četvrti EU projekt u kojem sudjeluje Luna, možda i jedina romska udruga koja konzumira sredstva EU-a. Koordinator u ime Grada je dogradonačelnik Predrag Stojanović.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike