Novosti
MINISTAR PREDSTAVLJA SVOJU REFORMU ZDRAVSTVA

Ukida se trećina bolničkih kreveta
Objavljeno 18. ožujka, 2014.

Vezani članci

REORGANIZACIJA TREBA KRENUTI OD ZAGREBA

Spajanje bolnica u Slavoniji ne donosi uštede sustavu i bolju uslugu

ZAGREB - Do 2016. godine u hrvatskim bolnicama nestat će svaki treći "akutni krevet", odnosno svako treće mjesto za klasično bolničko liječenje. To je temelj Master plana bolnica na kojem ministar zdravlja Rajko Ostojić zasniva svoju zdravstvenu reformu, a kojeg će predstaviti danas u Vladi. Prema tom planu broj kreveta namijenjenih redovitoj hospitalizaciji smanjio bi se sa sadašnjih 15.507 na 10.510, do kraja 2016. godine. S druge strane Ostojićev plan je povećati kapacitete u dnevnim bolnicama za čak 44 posto. Cijela Hrvatska trenutačno ima 2.421 mjesto za dnevno liječenje u kojem pacijent ne boravi u bolnici preko noći, nego tek za vrijeme primanja terapije, a za dvije godine ta brojka bi trebala narasti na 3.489 mjesta u dnevnoj bolnici.

Najradikalnije promjene događaju se u sustavu liječenja kroničnih bolesti i palijativne skrbi, što uključuje i bolničku brigu za umiruće. Tako će 2016. godine Hrvatska imati 2.372 kreveta za kronično liječenje i palijativu umjesto sadašnjih 828 mjesta. To je povećanje za 1.544 kreveta, odnosno za 186 posto.

U konačnici, to znači da će Hrvatska 2016. godine u kliničkim i općim i specijalnim bolnicama imati ukupno 16.371 krevet, što je smanjenje za 2.385 mjesta, odnosno za 12,71 posto u odnosu na sadašnje stanje. To znači da će u nepune tri godine u Hrvatskoj "nestati" svaka osma postelja u domaćim bolnicama. S obzirom na promjene u samoj namjeni tih mjesta to znači da se u reformi zdravstva ide prema smanjenju klasične hospitalizacije i povećanju liječenja kroz dnevne bolnice i brigu o najteže bolesnima.(J.Ma./Lj.B.M.)

Možda ste propustili...

U SRIJEDU POČINJU RADOVI NA GRANIČNOM PRIJELAZU

Za godinu dana u funkciji novi most kod Gradiške?

PREDSJEDNIK HDZ-A ODBIJA SUČELJAVANJE

“Grbin neće biti premijer, a ni predsjednik Sabora”

Najčitanije iz rubrike