Sport
BIJELO-PLAVI NISU USPJELI JOŠ JEDNOM SRUŠITI HAJDUK

Osječani primili pogodak u 95. minuti i ispustili pobjedu protiv Splićana
Objavljeno 16. ožujka, 2014.

Dugo se toliko navijača nije okupilo na osječkom stadionu. Tomu je vjerojatno pripomogla i informacija o besplatnom ulazu u Gradski vrt koja je u eter puštena nekoliko sati prije susreta.

Veliku podršku imali su Splićani jer je Torcida okupirala cijelu sjevernu i velik dio sjeverozapadne tribine, dobar je posjet bio i na istoku, koji popunjavaju navijači Osijeka. Nakon dugo vremena svjedočili smo pravom nogometnom ambijentu u Gradskom vrtu. I utakmica je bila vrlo dobra, posebno u drugom dijelu. Osječanima su tri velika boda izmaknula u posljednjim trenucima susreta i zato s pravom mogu žaliti iako treba biti realan i reći da je remi i najpravedniji ishod.

Opasniji Hajduk

Prvo poluvrijeme proteklo je u vrlo borbenoj i čvrstoj igri. Hajduk je imao pomoć vjetra i uz vrlo agresivnu igru od prve minute nije Osijeku dao previše mogućnosti da se razmaše. Iskreno, dugo Splićane nismo vidjeli u tako odlučnom izdanju u Gradskom vrtu. U tih prvih 45 minuta bili su konkretniji i opasniji, a o tome svjedoči i činjenica kako bijelo-plavi nisu uspjeli ozbiljnije zaprijetiti mladom Fabijanu Tomiću na Hajdukovim vratima. Trebalo je proći gotovo 20 minuta kako bi Osijek izveo prvu ozbiljniju napadačku akciju. S druge strane, prva opasnost za vratara Osijeka Zvonimira Mikulića stigla je u 17. minuti kada je Milić vrlo neugodno izveo slobodan udarac iz velike udaljenosti. Uputio je prizemnu loptu koja je prošla kroz puno nogu, ali se Mikulić dobro snašao i nogom otklonio tu prijetnju. Šest minuta kasnije Kurtović je bio neoprezan, izgubio loptu na sredini terena, sijevnuo je brzi udar gostiju preko Kouassija, koji je ubacio prizemnu loptu na drugu vratnicu, ali tamo je Matas u posljednjem trenutku zasmetao Bradariću i spasio siguran pogodak. Osijek je uspijevao prijetiti tek sporadično, ali u završnici njegovih akcija nedostajalo je odlučnosti preciznosti. Bilo je nekoliko situacija u kojima su Osječani suviše komplicirali pa je izostao završni udarac. Najbolju priliku gosti su imali u 36. minuti kada je Bradarić odlično ubacio s lijeve strane na drugu vratnicu, tamo je zaboravljen ostao Milić, pucao glavom iz neposredne blizine pod gredu, ali je Mikulić sjajno reagirao i izbacio loptu u korner. Nakon svega, Osječani su morali biti zadovoljni s „nulom“ na poluvremenu jer se jednostavno nisu uspjeli na pravi način snaći u toj agresivnoj igri Hajduka. Posebno je zakazao vezni red koji je imao brojčanu nadmoć, ali je puno griješio u predaju lopti pa se taj višak igrača nije uopće osjetio.

Milić poništio Pavića u nadoknadi

Rasplamsala se igra na početku drugog dijela. Sad su Osječani nošeni vjetrom konačno počeli prijetiti. U 50. minuti Šorša je povratnom loptom poslužio Mišića, ali je njegov udarac otišao preko vrata. Samo nekoliko trenutaka kasnije opet su prijetili Osječani preko Šorše i Dugandžića, ali je udarac ovog potonjeg zapeo u bloku pa nije bilo opasnosti za Tomića. No na odgovor Hajduka nije se moralo dugo čekati. U 54. minuti Kouassi je proigrao Andrijaševića koji je došao nadomak vrata Osijeka, ali je vrlo loše pucao. U istoj minuti novi nered pred vratima Osijeka. Napravio ga je Kouassi koji se sjurio po desnoj strani, vratio povratnu loptu koja je završila u bloku, odbila se do Sušića, koji je strahovito tukao s 20-ak metara i pogodio gredu! U tim trenucima obje su momčadi spustile gard, a prvi je u toj otvorenoj igri profitirao Osijek, koji je u 57. minuti poveo! Gradski vrt u ekstazu bacio je Antonio Pavić, kojem je to bila najljepša nagrada za vrlo dobru igru koju je pružio do tog trenutka. Nakon vodstva Hajduk je očekivano pritisnuo, ali je i izgubio mirnoću koju je dotad imao jer je vrijeme za njih brzo curilo. Pokušavali su gosti češće preskakati igru negoli su tražili kombinatoriku, a to je bila voda na mlin Osijeku čija se obrana relativno lako obračunavala s dugačkim loptama. S druge strane bijelo-plavi su vrebali priliku iz protunapada i bilo je nekoliko zanimljivih situacija, ali opet je izostao završni udarac prema Tomiću. Pravu konsternaciju na stadionu izazvala je odluka suca Zlatka Šimčića da produži utakmicu čak šest minuta. I u toj dugoj nadoknadi Milić je uspio izjednačiti rezultat i Splićanima spasiti jedan bod. Prije toga mladi Karlo Lulić je imao matnu situaciju, ali umjesto da posluži nekoga od svojih slobodnih suigrača, želio je sam završiti akciju iskosa, što je osujetio Tomić.

Dalibor KELER

Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme i teren pogodni za igru. Gledatelja: 8.000. Sudac: Zlatko Šimčić (Koprivnica) - 6. Strijelci: 1:0 Pavić (57), 1:1 Milić (90). Žuti kartoni: Matas, Mišić (Osijek). Crvenih kartona nije bilo.

IGRAČ UTAKMICE: ANTONIO PAVIĆ (OSIJEK)

OSIJEK                            1  (0)

Mikulić 7, Matas 7, Novaković 7, Bralić 7, Pavić 7,5, Kurtović 5,5, Šorša 6,5 (od 90. Ugarković -), Mišić 6, Vitaić 5 (od 58. Lulić 6), Škorić 6, Dugandžić 6 (od 67. Cesarec 6,5)

HAJDUK                          1  (0)

Tomić 6, Vršajević 6, Milić 7,5, Milović 6,5, Jozinović 6, Anđelković 6, Bradarić 6,5 (od 38. Bencun 5,5), Sušić 6 (od 70. Basha -), Kouassi 6,5 (od 90. Nižić -), Andrijašević 6, Maglica 6.

PLUS

Osijek je još jednom pokazao kako se može nositi s momčadima iz vrha tablice, ali je opet ostao bez konačne nagrade. Splićani su se izvukli, ali Osječani mogu hodati uzdignute glave. Samo ovakvu strast i borbu trebaju pokazati i protiv momčadi s kojima su ravnopravniji.

MINUS

Mali trenutak neopreza dotad odličnog vratara Zvonimira Mikulića stajao je Osječane dva velika boda. U akciji prije izjednačenja nepotrebno je napustio svoja vrata, iz čega se izrodio korner nakon kojeg je Hajduk poravnao.

MAGNET ZA MENADŽERE

Ložu stadiona u Gradskom vrtu naselilo je i nekoliko menadžera. Između ostalih, na tribinama su bili izaslanici nizozemskog AZ Alkmara, njemačkog Freiburga i talijanskog Livorna. Koji su igrači bili njihovom fokusu nije bilo moguće saznati, ali izlog je bio bogat s obje strane koje su se sučelile na travnjaku.(D.Kl.)

TRIBINE

dugo se u Gradskom vrtu nije okupio tako veliki broj gledatelja

SMOJIN OPROŠTAJ

Uoči susreta s Hajdukom od aktivnog igranja nogometa službeno se oprostio karizmatični kapetan NK Osijek Ivo Smoje. Odigrao je 199 utakmica u bijelo-plavom dresu. Kako i priliči, u igračku mirovinu ispraćen je prigodnim poklonima. Predsjednik Uprave NK Osijek Slobodan Tolj darovao mu je sat na čijoj je poleđini ugraviran grb NK Osijek, a novopečenom „umirovljeniku“ poklone su predali i predstavnici Kohorte te glasnogovornik NK Hajduk Ante Bilić. Smoje je u svojoj bogatoj karijeri jedno kraće vrijeme nosio i dres splitskog kluba.(D.Kl.)

1:0

Matas je ubacio s desne strane, lopta je prošla na drugu vratnicu, gdje je utrčao Pavić i pogodio mrežu.

1:1

Jozinović je izveo udarac iz desnog kuta, a u skoku pred vratima Osijeka najviši je bio Milić i glavom pogodio desni kut.

Tomislav Rukavina

trener Osijeka

Hajduk je u prvom dijelu bio konkretniji, mi smo pak poveli, ali nismo izdržali. Po mom viđenju remi je realan ishod

Igor Tudor

trener Hajduka

Dobra utakmica za gledanje, čestitam svim akterima. Čudna utakmica, Osijek je iz prve ozbiljnije situacije poveo i zato na kraju moramo biti sretni što smo izjednačili u nadoknadi

Najčitanije iz rubrike