Novosti
OTPAD KOJI DRUGI KUPUJU, MI BACAMO

U EU 40% otpada ide na deponij, u Hrvatskoj čak 92%
Objavljeno 17. ožujka, 2014.

Vezani članci

OPTIMIZAM S KONFERENCIJE O GOSPODARENJU OTPADOM

U sektoru otpada još 6.000 radnih mjesta

Hrvatska do kraja 2018. mora uspostaviti moderan i efikasan sustav gospodarenja otpadom. Jedna je to od najzahtjevnijih obveza koju smo preuzeli ulaskom u Europsku uniju koja bi nam se, međutim, mogla višestruko isplatiti, i to ne samo s ekološkog nego i s ekonomskog aspekta.

Brojke su neumoljive, dok na razini EU 40 posto otpada završava na deponiju, u Hrvatskoj se ta brojka penje na čak 92 posto. Vrijeme je da se to promijeni - ističe ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

"Kada pogledamo neiskorištene sirovine koje su u posljednjih deset godina zakopane na odlagalištima bez izdvajanja, govorimo o vrijednosti od pet milijardi kuna, pa zamislite samo koliko bi svaka ta milijarda mogla otvoriti novih radnih mjesta. Upravo je to čisti dokaz da je učinkovito gospodarenje otpadom čisti potencijal koji bi, uspostavimo li efikasniji sustav, u sljedećim godinama u sektoru gospodarenja otpadom trebao generirati 6.000 novih radnih mjesta. No da bi se to ostvarilo, moramo početi kvalitetno gospodariti otpadom. To znači da sa sadašnjeg sustava “uzmi - napravi - baci” treba prijeći na cirkularan sustav koji se temelji na tomu da otpad jedne industrije postane sirovina druge. Prvi je korak uspostava primarne selekcije otpada na kućnom pragu, što bi trebalo zaživjeti do 1. srpnja”, kaže ministar Zmajlović, svjestan da to neće biti lako.

"Bit će problema kod uvođenja, bit će problema kod višestambenih objekata i načina na koji će se stanari dogovarati o razvrstavanju otpada i njegovoj kontroli. No zbog negativnih primjera ne možemo rušiti model i stajati na mjestu. Da bi se smanjila količina otpada koji odlažemo, a samim time i zatvorila brojna odlagališta do 2018. planira se gradnja desetak velikih centara za gospodarenje otpadom. Posla bi trebalo biti za domaće tvrtke, što znači gospodarski rast te nova radna mjesta. Težak je to zadatak”, poručuje bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy.

“Može se to napraviti jer su to pokazale i mnoge druge zemlje u Europi. Danas je otpad veliki biznis, a to najbolje svjedoči podatak da je u velikom broju država u taj sustav ušla mafija koja ne ulazi tamo gdje nema novca. U Hrvatskoj bi mogla biti prepreka to što se ljudi protive novinama”, smatra Renato Šarc s austrijskog instituta za tehniku gospodarenjem otpadom.

Otpad nije smeće, nego resurs

"Ako u Hrvatskoj netko misli da možemo uspostaviti sustav bez spalionice otpada ili bez mehaničke obrade otpada ili bez sortirnice korisnog otpada, onda se gadno vara. Vrijeme je da otpad počnemo doživljavati kao ekonomski resurs”, ističe direktor tvrtke koja se bavi proizvodnjom postrojenja za obradu otpada Đuro Horvat. "Bilo gdje u Hrvatskoj odloženi otpad je štetan, najbolje ga je odmah na početku obraditi i zbrinuti tako da on postaje tržišna kategorija na način da baliramo proizvode koji se mogu prodati na svjetskoj buri i da za njih dobijemo maksimalnu cijenu."

5

milijardi kuna vrijednih sirovina bačeno je u smeće u posljednjih deset godina

Možda ste propustili...

ZAŠTITA PRIRODE I OKOLIŠA U MEDIJIMA

Velebitska degenija za najbolje novinarske radove

PREGOVORI O SASTAVLJANJU PARLAMENTARNE VEĆINE

Andrej Plenković: Sastali smo se s manjinama, postoje kontakti s DP-om

DAN PRIJE IZBORA

Kraj nastave do 18.30 sati

Najčitanije iz rubrike