Regija
INCIDENT U PODRUČNOJ ŠKOLI ĐURIĆI

Svećenik na satu vjeronauka pljusnuo dječaka koji boluje od zloćudnog tumora?
Objavljeno 17. ožujka, 2014.
Do incidenta je, navodno, došlo jer je dječak tražio da ode s nastave

ĐURIĆI – Nezapamćeni događaj potresa Đuriće, malo selo na istoku županjske Posavine. Mještani bruje kako je župnik na satu vjeronauka prošlog petka ispljuskao devetogodišnjeg učenika Mladena Golubovića. Riječ je o dječaku kojemu je prije godinu i pol dana dijagnosticiran zloćudni tumor na mozgu.

– Bio sam šokiran kada me nazvala supruga i rekla da je Mladen došao iz škole uplakan, krvavog lica, s masnicama i vidljivim tragovima prstiju na vratu i obrazima. Šok je bio još veći kada sam čuo da ga je istukao svećenik jer nije želio biti na satu vjeronauka i tražio je da ide kući. Supruzi sam rekao da zove policiju i odmah krenuo kući s posla - ispričao nam je otac Željko Golubović.

Mladena je pregledao liječnik koji je utvrdio ozljede, a kontaktirali su i onkologa u zagrebačkoj bolnici gdje se Mladen liječi. Liječnik im je rekao da će to utjecati na psihu djeteta koje je prošlo nekoliko ciklusa komoterapija i intenzivnog zračenja mozga i kralježnice maksimalnom jačinom.

– Jako smo zabrinuti za sina. Posebice kada nam je rekao da je, dok ga je svećenik tukao, udario i glavom u radijator. Zbog teške bolesti Mladen se teško može koncentrirati i biti dugo usredotočen i zato je nakon trećeg školskog sata tražio da ide kući jer mu je postalo naporno. Učitelji to znaju i do sada nije bilo problema. Škola je podnijela i zahtjev da Mladenu odobri angažiranje asistenta u nastavi koji će mu pomagati. Župnik mu je rekao da mora ostati na molitvi, ali ni nakon toga ga nije htio pustiti i došlo je do verbalnog okršaja, a potom i fizičkog kontakta - priča otac. Dodaje da je dječak pod velikim stresom i nikako se ne može smiriti.

– Policija je razgovarala s nama i s ostalih pet učenika koji su svjedočili događaju, a u ponedjeljak (danas) će doći i krim-policija. Idemo do kraja jer nitko nema pravo nikoga pljuskati, a posebno dijete koje boluje od zloćudnog tumora na mozgu, ustvrdio je ogorčeni Željko.

Prozvani župnik Zoran Aladić odbacuje odgovornost.

– Odgovorno tvrdim da Mladena nikada nisam pljusnuo, a kamoli ga ozlijedio. Čim sam u petak ušao u učionicu, Mladen mi je rekao da ne želi biti na vjeronauku i da ide kući. Tražio sam da se prvo pomolimo, a nakon toga sam ga zamolio da se još malo strpi jer ćemo razgovarati o molitvi i smatrao sam da bi to i njemu moglo biti jako zanimljivo. Tada je uslijedila eksplozija histerije i agresije kakvu još nikada nisam doživio, a 20 godina sam svećenik i 18 godina u školi - ispričao nam je župnik.

– Mladen je bio izvan sebe, trgao je trakaste zavjese s prozora, mahao njima, lomio i bacao po učionici sve što mu je došlo pod ruku. Djeca su se uplašila, počela su rukama čepiti uši i saginjati glave. Nekako sam mu prišao, jedva ga uspio obuzdati, uhvatiti za ruke kojima je snažno mlatarao i dovesti na sredinu učionice, na prazan prostor. Rekao sam mu da sjedne i tada sam povisio ton i zagalamio da je dosta i da ne miče se dok se ne smiri - prisjeća se Aladić.

Župnik je, kaže, odmah zatražio da se fotografira učionica i sve što je Mladen napravio.

– Očekivao sam roditelje u školi, da dođu i provjere što se dogodilo, da porazgovaramo, ali oni su pozvali policiju. Žao mi je što se ovaj incident dogodio baš na satu vjeronauka, ali ja sam kao vjeroučitelj dužan štititi i Mladena, ali i ostale učenike. Možda sam ga slučajno pogrebao pokušavajući ga uhvatiti za ruke i spriječiti ga da nekoga ozlijedi kakvim predmetom - ističe župnik.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
ISTINA ĆE SE OTKRITI

“Svi znamo da je Mladen teško bolestan, u kakvom je stanju i zbog toga smo posebno oprezni i nikome od nas ne bi palo na pamet da ga takne, a kamoli ispljuska. Istina će se vrlo brzo utvrditi”, zaključuje župnik Aladić.

ŽUPNIK

Zoran Aladić odbacuje optužbe i tvrdi da je samo smirivao histeričnog dječaka

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike