Mozaik
VINKOVCI ROCKAJU U ZAGREBU

Dvodnevni hommage vinkovačkoj sceni
Objavljeno 16. ožujka, 2014.
Prema reakcijama prisutnih, bilo je više nego dobro na rockanju koje je sa svih strana okupilo i podosta Vinkovčana od kojih se mnogi nisu godinama vidjeli

Dvodnevni hommage vinkovačkoj alternativnoj kulturnoj sceni – nazvan Vinkovci rockaju – dobrano je zagrijao dvije večeri zaredom Rock klub Ribnjak u Zagrebu gdje se, prvi put u metropoli, predstavila nekolicina eminentnih imena vinkovačke urbane kulture.

Mataković i Septica, Zimonić, Barnić, Nuhanović, Pajo Pakšu, The Karambol, Pogreb X, Punčke…. samo je to dio književnika, strip crtača i glazbenika neraskidivo vezanih uz grad na Bosutu koji su prodefilirali pozornicom kluba na zagrebačkom Ribnjaku, pred brojnom publikom.

Već sam polazak izvođača autobusom Vinkovci – Zagreb slutio je na pozitivnu atmosferu dvodnevnog druženja sudionika i posjetitelja na istoj relaciji koje bi, ističu organizatori, trebalo prerasti u tradiciju. Dok je zagrebački Rock-klub odisao slavonskom atmosferom, jedna među mladim entuzijastima zaslužnim za organizaciju, Sandra Šimudnić, nije skrivala zadovoljstvom dobrom prođom cjelokupnog programa Vinkovci rockaju.

– Ideja je došla iz druženja mladih Vinkovčana u Zagrebu, sa žalom da mnogi od njih nikada nemaju priliku doći, i kao umjetnici, nastupiti u Zagrebu – rekla je i dodala kako se potom sve brzo odvilo, svi su bili za i svi su dali podršku. Tako se i dogodilo da su Vinkovce, i svoj rad, u Zagrebu u opuštenoj atmosferi i interakciji s publikom, predstavili vinkovački pisci – Vinkovčanin sa zagrebačkom adresom Gordan Nuhanović, Pajo Pakšu pravog imena Boris Racanović, mlada Marija Renić i Vladimir Bakarić iza kojeg je čak 13 knjiga za djecu i mlade, dok je vinkovački glumac Vladimir Andrić čitao poeziju Satana Panonskog. Pajo je imao i svoj scenski nastup kojim je oduševio nazočne na prvoj večeri i doskočicama ih nasmijao doslovno do suza. Potom su na red došli vinkovački rock sastavi – Pogreb X, Septica, Harp Explosion –The One Man Band, Fectum i Štajgajs, a prema reakcijama prisutnih bilo je više nego dobro na rockanju koje je sa svih strana okupilo i podosta Vinkovčana od kojih se mnogi nisu godinama vidjeli. U Zagrebu je bio i vinkovački pročelnik za kulturu Zdenko Rečić koji je naglasio značaj takvog događanja jer oslikava kulturnu scenu Vinkovaca i dalje po Hrvatskoj. Obećao je i da će “sve biti u redu” na jesen na Salonom stripa Vinkovci koji će označiti svoju 30. godišnjicu.

Jer, u Zagrebu su se, druge večeri, pojavili pred publikom i vinkovački stripaši – nadaleko poznati Dubravko Mataković s 30-godišnjim stripaškim stažem čiji novi strip album “Bijelo govno” ipak, nažalost nije stigao iz tiska, Krešimir Zimonić koji se svojim Vinkovcima uvijek vraća, mladi ilustrator i street art umjetnik Miron Milić i Nenad Barinić koji je zarana uronio u svijet crtanja stripova iz kojeg “izlaza nema” makar je od umjetnosti teško živjeti pogotovo “dalje od Zagreba”... Ostatak i druge večeri, opet do duboko u noć, prošao je u dobroj svirci – na pozornici su bili Nenad, The Karambol koji najavljuje svoj drugi CD, ženski vinkovački trojac Punčke, Eectric Žare i Green shade. Sve u svemu – dobre zabave bilo je napretek!S.Butigan, M.Kokaj

Možda ste propustili...

KRATKI FILM REDATELJA NEBOJŠE SLIJEPČEVIĆA

Hrvatski film u selekciji Cannesa

NEMA VIŠE “DŽABE”

Pet eura za ulazak u Veneciju

DODIJELJENE NAGRADE JUBILARNOG, 20. IZDANJA FESTIVALA

Veliki pečat ZagrebDoxa ide u Tunis

Najčitanije iz rubrike