Kultura
NAJDUGOVJEČNIJI AKTIVNI CRTAČ NA SVIJETU

Borivoj Dovniković Bordo prvi je strip objavio 1945., u Glasu Slavonije
Objavljeno 17. ožujka, 2014.

Vezani članci

ZAVRŠEN FILM O BORDI

Dio dokumentarca o Borivoju Dovnikoviću sniman u Osijeku i Čepinu

BORIVOJ DOVNIKOVIĆ BORDO U OSJEČKOM GISKO-U

Prva samostalna izložba svjetski poznatog autora

NAGRADA “ANDRIJA MAUROVIĆ” ZA PODRUČJE STRIPA

Dovnikoviću nagrada za životno djelo

ZAGREB - Jedan od najdugovječnijih aktivnih svjetskih stripaša Borivoj Dovniković Bordo (1930., Osijek), na sebi svojstven šarmantni i duhoviti način pripovijeda o svom radu, o zabranama s kojima se susretao, uspjesima i popularnošću koju je doživljavao, a pojedinosti svojim sjećanjima pojašnjavaju njegovi suradnici i urednici...

Zanimljive i često vrlo uzbudljive priče protkane su brojnim fotografijama, arhivskim snimkama i dokumentima te detaljima Bordinih stripova.

Kratak je to sinopsis dugometražnog filma “Bordo - vječna stripovska mladost”, redatelja Bernardina Modrića, koji će premijerno biti prikazan 24. ožujka u 19 sati, u Kinu Grič, u Zagrebu.

Priča je to o manje poznatom dijelu opusa velikana naše i svjetske animacije, dijelu koji se najvećim dijelom tiče njegova stvaralaštva na polju stripa.

Bordo je svoje stripove za tisak nudio još kao 11-godišnji dječak u izbjeglištvu u Beogradu 1941., a s 15 godina objavio je prvi strip u Glasu Slavonije. Upravo zbog njegovog “Udarnika Ratka” strip je komunistička vlast proglasila “kapitalističkom i antidržavnom tvorevinom” i bio je zabranjen!!!

Bordo i danas, u 83. godini života redovito crta i objavljuje stripove (u dječjem listu Bijela pčela izlazi strip „Čipko i djed Filip”), zbog čega ima status jednog od najdugovječnijih aktivnih crtača stripa na svijetu.

U 68 godina bavljenja stripom, Bordo je dosegnuo vrhunske međunarodne standarde i znatno pridonio činjenici da su Zagreb i Hrvatska, posebice tijekom 50-ih i 60-ih, bili europske strip-metropole!

Za razliku od svojih kolega stripaša, Bordo je za junake uglavnom uzimao “ljude iz susjedstva”, a tematika je njegovih stripova bila vezana za domaće podneblje. Neovisno od toga, Bordini su stripovi objavljivani i u inozemstvu i izlagani su na najvažnijim svjetskim festivalima stripa.

Kada je 1991. emigrirao u Austriju, egzistenciju svoje obitelji Bordo je osiguravao upravo crtanjem stripova za tamošnje dnevne i tjedne listove - stoji u najavi filma.

Glazbu za ovaj 55-minutni film skladao je Igor Karlić, a protagonisti filma su: Mladen Bjažić, Nedeljko Dragić, Pero Zlatar, Božo Novak, Rudi Aljinović, Miki Čukli, Oto Reisinger, Veljko Krulčić, Slavica Fila, Vesna Dovniković, Ljerka Radojčić, Frano Dulibić, Dubravko Mataković, Krešo Zimonić.N.Vekić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike