Zdravlje
TEGOBA KOJA MNOGIMA KVARI SAN

Imate li sindrom nemirnih nogu?
Objavljeno 17. ožujka, 2014.

Tegoba koja se naziva sindrom nemirnih nogu mnogima kvari san. Karaktezira ju neugodna bol, peckanje ili škakljanje u nogama. Kako bi si pomogli preostaje nam jedino pomicanje nogu, ali i male promjene u navikama mogu smanjiti učestalost pojavljivanja problema, piše ordinacija.hr. Problem se najčešće pojavljuje nakon dugog sjedenja prije spavanja, a na njega se najviše žale žene u srednjim godinama, trudnice. Povezuje se s nedostatkom željeza, proširenim venama i plućnim bolestima. Uzrok ovog sindroma još nije poznat, a kao mogući uzroci se navode pušenje, umor, alkohol te nedostatak folne kiseline.

Prevencija

Prestanite piti alkohol i puštiti cigarete! Preporuča se i pojačana tjelesna aktivnost tijekom dana. U slučaju da poteškoće traju dulje vrijeme, a nijedna od navedenih metoda nije bila učinkovita, obratite se liječniku. Unosite potrebne vitamine u organizam.

Kako si pomoći?

Kada se pojave simptomi, masirajte listove čvrstim pritiskom. Ako možete, prošetajte i/ili radite vježbe za rastezanje nogu. Također, pokušajte jako stati na petu noge na kojoj su se pojavili sindromi. Pomoći si možete i hladnim i toplim oblozima tako što ćete ih stavljati izmjenično na nogu. (ordinacija.hr)

Povezuje se s nedostatkom željeza, proširenim venama i plućnim bolestima

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike