Novosti
“PEDIKER ZA KRAVE” NAPUSTIO HRVATSKU

Bašić: Država me je uništila, zato mi posao cvjeta u Njemačkoj
Objavljeno 15. ožujka, 2014.
Nagrađivani poduzetnik izgubio bitku s birokracijom

Krešimir Bašić, 38-godišnji poduzetnik iz Vukovara, bio je osam godina jedini “pediker za krave” u vukovarskom kraju i među rijetkima u Hrvatskoj, no obrt je, tvrdi, “zbog birokracije i korupcije u državi” morao zatvoriti i sa svojom se obitelji – odseliti u Njemačku.

Razočaran, Bašić se put Njemačke uputio u rujnu 2013. godine, a prije mjesec dana za njim su došli supruga i petero djece.

– Dvije godine sam odgađao odlazak, ali dalje se nije moglo. Posao mi je propao jer klijenti nisu redovito plaćali, dok sam kredite i sva davanja državi ja morao redovito plaćati. Moj obrt za njegu papaka bio je jedini prihod koji smo imali u sedmeročlanoj obitelji, sve je išlo preko računa, a onda se dogodilo da smo prvi put bili kruha gladni – kaže Krešimir.

Kriva je za sve, kaže, neefikasna birokracija koja otežava poslovanje obrtnika, a neplaćanje pruženih usluga se tolerira dok se državi - platiti mora. “Moji klijenti u Hrvatskoj mi duguju 120.000 kuna. A zbog njihova neplaćanja, ja sam pri zatvaranju obrta ostao državi dužan 20.000 kuna. U međuvremenu dug prema državi narastao je na 45.000 kuna”, kaže Bašić koji je u više navrata tražio dogovor s Ministarstvom financija, no rezultata – nema. “Kroz godine sam donio i državi velike prihode, i to bez ijedne kune poticaja i kapitalnih ulaganja”, podsjeća Bašić.

– Sada smo u Njemačkoj, cijela obitelj, djeca su sretna i uče jezik. I ovdje sam pokrenuo isti posao, obrt za njegu papaka, pokušavam se probiti na tržištu i, ako sve bude u redu, zatražit ću njemačko državljanstvo na koje imam pravo za sedam godina. Ovdje riješite posao s birokracijom telefonom ili e-mailom. Bavim se istim poslom, ali je okružje i radna klima zdravija, ispričao je Bašić koji se ranije i usavršavao u Njemačkoj, a u Hrvatskoj je 2005. godine osvojio i 3. mjesto za poduzetničku ideju “pedikera za krave”, što mu očito nije pomoglo.

Sanja BUTIGAN
Korupcija u Hrvatskoj prevelika

“Dosta mi je kukanja, ali prevelika je korupcija u Hrvatskoj, ako nekoga ne znate, onda ste u problemu, to sam osjetio na svojoj koži. A u birokraciji je brdo nesposobnih koji samo znaju reći: 'Vi to morate platiti' bez ijednog suvislog odgovora. U isto vrijeme se nekima brišu milijunski dugovi. Još jedan primjer apsurda u RH jest i da sam dobio komorski doprinos iz Slavonskog Broda s uplatnicom na 120 kuna za prvi kvartal ove godine, a moja trgovina tamo zatvorena je još 1999. godine” – opisuje Bašić. Greškom u hrvatskoj državi nazvat će to što je država davala novac ljudima koji nikada nisu vidjeli kravu pa su na kraju na cestama prosvjedovali što nema poticaja. “Pa u poljoprivredi se ne može živjeti od poticaja, nego od posla”, kaže Bašić.

Možda ste propustili...

HRVATSKA JE IZABRALA 11. SAZIV HRVATSKOG SABORA

HDZ relativni pobjednik, Andrej Plenković ponovno mandatar?

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren