Sport
MEĐUNARODNI SUDAC IZ POZNATE ODBOJKAŠKE OBITELJI

Bruno Muha sudio Ligu prvaka, jednoga će dana i Olimpijske igre?
Objavljeno 13. ožujka, 2014.
Brunin otac Alojz nekadašnji je odbojkaš, trener i sportski djelatnik

U gradu na Dravi odbojka je jedan od sportova bogate tradicije. Klubovi iz slavonske metropole ostavili su traga na domaćoj sceni, stidljivo su se pojavili u nekoliko navrata i na međunarodnoj, gdje već šest godina egzistira jedan Osječanin, ali u nešto drugačijoj ulozi.

Bruno Muha odbojkaški je sudac, koji pravdu već godinama dijeli na domaćim, ali i inozemnim parketima. Taj 32-godišnjak ove je sezone debitirao i u najjačem europskom klupskom natjecanju, Ligi prvaka, što najbolje pokazuje da se Osijek i Hrvatska mogu ponositi i svojim sucima, kojih je trenutačno pet s međunarodnom certifikatom.

Polaganje u Sofiji

Bruno je u odbojci više od dva desetljeća. Naravno, prezime je dobro poznato, otac Alojz poznati je i priznati odbojkaški djelatnik. Stoga nije čudno što je Bruno izabrao odbojku. Počeo je kao igrač, bio je tehničar u Željezničaru i Osijeku, a na sudački poziv odlučio se kada je postao punoljetan.

- Dugo sam uz igranje i sudio, a kako sam napredovao na sudačkoj listi, bilo je jasno da neću moći držati visoku razinu na obje strane. Ostao sam još desetak godina igrački aktivan u Slavonskoj ligi, a sudački napredak počeo je 2003. godine, kad sam položio za županijskog, a sljedeće godine za nacionalnog suca - prisjeća se Muha, koji je 2005. odradio i prvi prvoligaški dvoboj u našoj ligi.

- Iskreno, više se ne sjećam koja je točno utakmica bila, ali znam da je bila u ženskoj konkurenciji i da je Zagreb bio domaćin.

Nakon nacionalnog ispita na red je došao i međunarodni. On je bio 2008. godine, a završni ispit polagao se u Bugarskoj.

- Ispit u Sofiji trajao je čak osam dana. Pola je otpalo na teoriju, a praktični smo dio odradili na utakmicama završnice njihova kupa. Bilo je naporno ali uspješno - prisjeća se Muha, koji je potom debitirao i na eurosceni.

Zna i na kojoj utakmici.

- Bilo je to 2008. godine u Grčkoj, Challenge cup za odbojkašice, Patras protiv bukureštanskog Dinama. Slijedile su brojne utakmice, ne samo klupske nego i reprezentativne u sklopu Europske lige.

Debi u Ligi prvaka

Nakon Challenge i CEV kupa na red je došlo i najjače natjecanje - Liga prvaka. Do sada je odradio tri dvoboja u skupinama, prva dva u Italiji i jedan u Srbiji.

- Debi u Ligi prvaka bio je krajem listopada u Trevisu, bio sam drugi sudac ogleda Conegliano - Galatasaray. Dva tjedna poslijee delegiran sam kao prvi sudac u muškom dijelu, igrali su Piacenza i Marek Union, a u prosincu prošle godine u Beogradu je gostovala ženska ekipa iz Piacenze. Posljednju sam delegaciju imao prvog dana ožujka, u Njemačkoj sam bio drugi sudac na uzvratnoj polufinalnoj utakmici CEV Kupa Dresden - Uraločka - rekao nam je mladi osječki sudac, kojeg bismo u budućnosti mogli gledati i na najvećim odbojkaškim priredbama, europskim i svjetskim smotrama, Olimpijskim igrama...

- Naravno da motivi idu u tom smjeru, ali polako. Zadovoljan sam tijekom svoje sudačke karijere. Svaka je utakmica novo dokazivanje, neprocjenjivo iskustvo za budućnost - smatra Bruno Muha, mladi i perspektivni osječki odbojkaški sudac.

Nino BENČINA
Možda ste propustili...

POBJEDOM ČESTITATI NAVIJAČIMA ROĐENDAN

Napokon smo uhvatili zamah i naravno da ne mislimo sad stati

POBJEDNICI MADRIDA DOBIT ĆE GOTOVO MILIJUN EURA

Donna u 1. kolu čeka kvalifikanticu

NOVA POBJEDA NOGOMETAŠICA OSIJEKA

Hajduk razbijen petardom u nastavku

Najčitanije iz rubrike