Osijek
(NE)LOJALNA KONKURENCIJA PRI ZAPOŠLJAVANJU

Nezaposleni 32-godišnjak: Zašto studenti
imaju prednost spram osoba na birou?
Objavljeno 13. ožujka, 2014.

U posljednjih godinu dana 32-godišnji Vedran Č. samo na poštanske markice molbi za posao potrošio je oko 2.500 kuna. No ovog nezaposlenog grafičara s položenim vozačkim ispitom i informatičkim znanjem te osmogodišnjim stažem u raznim trgovačkim lancima nitko nije zaposlio. Problem vidi u masovnom zapošljavanju studenata spram obrazovanih, dugotrajno nezaposlenih osoba.

- Što jedan student psihologije ima slagati police na artiklima u kozmetičkoj radnji ili studentica prava police u prodavaonici građevnog materijala? Za brojne inventure zovu se studenti, a mi koji smo nezaposleni i davno smo završili svoje školovanje, nikome ne trebamo. Mi smo, čini se, vrsta totalno nepoželjnih ljudi, a državi bi bilo lakše da nestanemo - zaključuje Vedran.

Kaže da zbog takvoga stanja ne može računati na skori posao u svojoj struci jer prednost spram njega i brojnih drugih dugotrajno nezaposlenih osoba imaju - studenti. Smatra kako bi država, točnije Hrvatski zavod za zapošljavanje trebao urediti pravilo primarnog zapošljavanja nezaposlenih osoba za povremene, sezonske, kao i poslove na određeno vrijeme.

- Već 20 godina Zavod nije taj koji zapošljava, nego samo koji posreduje između radnika i poslodavca - kaže Željko Bugarić na upit je li moguća intervencija Zavoda, odnosno pravilo primarnog zapošljavanja osoba s evidencije. Prednosti zaposlenja određuje poslodavac i on zna što mu treba, a svaki poslodavac želi proći što povoljnije. Ima poslova, zaključuje, u kojima se studenti (ipak) ne mogu angažirati iako ne odbacuje mogućnost da su nezaposlene osobe ugrožene nauštrb rada studenata, no naglašava da zapošljavanje studenata ne može biti i nije masovno i trajno rješenje.

- Da je riječ o isključivo nelojalnoj konkurenciji, zapošljavanje studenata bilo bi ukinuto - zaključuje Bugarić. M. Mihelić

Tihomir Milinović:

rukovoditelj Studentskog servisa

Studenti su kvalitetna radna snaga

- Zapošljavanje studenata je odlična praksa koja može biti kvalitetan konkurent bilo kojoj mjeri zapošljavanja mladih. To je privremeno zapošljavanje koje materijalno poboljšava budžet studenata Mnogi studenti kod nekog poslodavca uspiju se i zaposliti ako se pokažu kvalitetnom radnom snagom, a što studenti i jesu.

Možda ste propustili...

ZA LJUBITELJE UMJETNOSTI I ENOGASTRONOMIJE

Vinske šetnje u tri osječka muzeja

ZABORAVNI OSJEČANI KAO ZOMBIJI LUTALI GRADOM

Kruh bi, da ga je bilo, neki platili i 10 eura!