Regija
JEDNA OD NAJVIŠIH TOČAKA SLAVONIJE

Izletište Omanovac ponad Pakraca: Miris gulaša na 655 m nadmorske visine
Objavljeno 13. ožujka, 2014.
Omanovac ima najatraktivniji planinarski dom u Hrvatskoj

Dok je u Pakracu bila sasvim uobičajena i prilično pusta nedjelja, u petnaestak minuta vožnje uzbrdo na izletištu Omanovac, na Psunju, bilo je sasvim drukčije.

Planinarskim domom sagrađenim na 655 metara nadmorske visine širio se miris gulaša, a na terasi s koje pogled seže daleko, ljudi su uživali u poslijepodnevnoj kavici sa šlagom. Takav je Omanovac, ovdje gosti dolaze ne samo iz okolice, nego i iz Daruvara, Požege, Zagreba, pa ako baš hoćete i iz Osijeka, jer onaj koji jednom dođe ovdje se ponovno vrati s društvom. Do gore seže retroasfaltirana cesta uz koju se mogu vidjeti srušena stabla spremna za obradu, gdjekoji šetač, pastirica koja čuva ovce i koze u selu Kraguju, a u predvečerje i automobil zamagljenih stakala parkiran sa strane, tamo gdje nikom ne smeta, a u kojem uživaju strasni ljubavnici. Kada je vruće, ovdje je ugodno i svježe, gosti leže na livadi, sjede na klupama ili roštiljaju u za to predviđenom prostoru koji se i nešto sitno naplaćuje.

Aktivan odmor

Svega toga ima na putu prema Omanovcu koji sa svojim položajem i otvorenim pogledom na Moslavinu i Slavoniju, ima zasigurno najatraktivniji planinarski dom u Hrvatskoj. U njegovom prizemlju smještena je sala sa šezdesetak sjedećih mjesta, mala sala s petnaestak mjesta, velika terasa, kuhinja i sanitarni čvorovi. Na prvom i drugom katu doma nalazi se 55 ležaja u dvokrevetnim i četverokrevetnim sobama s centralnim grijanjem, sala za sastanke ili edukaciju, uz mogućnost korištenja projektora i razglasa te sanitarni čvorovi s tri zasebna tuša.

Ako pak putnici namjernici koji ovdje dolaze žele aktivni odmor, prostor izletišta oko objekta opremljen je roštiljima i sjenicama, igralištima za nogomet, odbojku, badminton, košarku, velikim igralištem za najmlađe posjetitelje. Na području planina Psunj i Papuk te Pakračke gore, uređeno je više od 150 km pješačkih staza koje su vrlo dobro označene, a šetnja je zabavna i nadasve sigurna, uz to postoji i 100 km biciklističkih staza namijenjenih za rekreativni biciklizam, ali i brdski ekstremni biciklizam. U zimskom razdoblju sanjkalište se nalazi pored doma, ali i skijaška staza “Ivica Kostelić”, duljine petsto metara. Kraj u kojem je smješten Omanovac bogat je jezerima i šumama, ali i sportskim objektima, dvoranama s potrebnom infrastrukturom koje u potpunosti odgovaraju potrebama sportskih udruga pa ne bi bilo loše da poneki sportski klubovi iz Slavonije ovdje svoje ekipe i momčadi dovedu na pripreme, jer ovdje kisika ima za izvoz.

Domaći proizvodi

Osim odmora koji krijepi dušu i tijelo, za ono nešto potrebna je i gastronomija. Pročitali smo da se ovdje u ponudi nalazi niz domaćih kulinarskih i vinskih proizvoda, ekoproizvoda, jela s ražnja, svježe slatkovodne ribe, jela iz kotlića do menija prilagođenog dječjoj dobi. Osim Omanovca, pored Pakraca (više od dvadeset objekata imaju status spomenika kulture), u obližnjem Lipiku nalazi se ergela, park, izvori ljekovite vode i bazeni, baš kao i u Daruvaru (AquaBalissea, otvoreni i zatvoreni bazeni), a posjetit se može i Požega kao središte Požeško-slavonske županije. U noćnim, ali pristojnim satima napuštamo Omanovac. Pogled nam seže na svjetla Pakraca u daljini, a prolazak automobila ometa društvo srna na cesti koje ćakulaju na promenadi prije večernjeg izlaska. Da, toga još ima u Slavoniji!

Slobodan KADIĆ
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana