Regija
INSPEKTOR STAO NA KRAJ GRADIŠTANCIMA

Stroga zabrana ispuštanja
fekalija po kanalima i poljima
Objavljeno 14. ožujka, 2014.
U prijelaznom razdoblju otpad će moći odvoziti na lokaciju poslovne zone

GRADIŠTE - Nakon dojave o nesavjesnom postupanju pojedinaca, u što se i osobno uvjerio prilikom obilaska terena na području općine Gradište, vodopravni inspektor donio je rješenje o strogoj zabrani ispuštanja fekalnog otpada iz cisterni u kanale izvan sela. Općina je o tome na službenoj web stranici izvijestila sve vlasnike cisterni, a onaj tko se ogluši i nastavi s dosadašnjom praksom bit će sankcioniran. U prijelaznom razdoblju otpad će moći odvoziti na lokaciju poslovne zone Ambarine i ispuštati u kanalizaciju, uz prethodni dogovor s općinskim komunalnim redarom.

U toj je općini krajem prošle godine u potpunosti završena gradnja kanalizacijske mreže, za što je Gradištu iz IPARD programa odobreno milijun eura. No, mnogima je financijska situacija glavna prepreka za priključak na kanalizacijsku mrežu. Iako je Općina ukinula taksu koja se ranije plaćala, pojedinim je mještanima, tvrde, i 700 kuna koje moraju platiti županjskom Komunalcu za priključak previše, a kamoli još izdvojiti novac i za dodatne radove. Osim toga, onaj tko nije priključen na vodovodnu mrežu, a takvih je popriličan broj, ne može imati ni kanalizaciju. Iako su se prema novom zakonu građani dužni u određenom razdoblju priključiti na objekte komunalne infrastrukture ondje gdje oni postoje, to će u praksi biti teško provedivo. I načelnik Gradišta Srećko Papac smatra da ljude na to nitko ne može prisiliti, posebice ne u današnjoj situaciji opće besparice i neimaštine. Do sada se, doznajemo od Papca, na kanalizacijsku mrežu priključilo svega tridesetak kućanstava. Ostali imaju septičke jame koje nekoliko puta mjesečno moraju ispumpavati, a fekalije nerijetko završavaju i u kanalima ispred kuća. Brojni su slučajevi gdje mještani kojima je i plaćanje cisterne previše, pod okriljem noći, posebice kada je kiša, fekalne vode ispumpavaju u kanal pred kućom.

- To je zaista velik problem, posebice u kombinaciji s mentalitetom naših ljudi. Mnogi puštaju otpad iz septičke jame u kanale, a to užasno smrdi. Takvim nesavjesnim postupcima povećavaju mogućnost izbijanja neke zaraze, prokomentrirao nam je Gradištanac, koji se među prvima priključio na kanalizaciju. A cisterne su sadržaj septičkih jama izbacivale i po okolnim njivama, dnevno i po tri, četiri cisterne otpadnih voda pomiješanih s fekalijama kapaciteta tri tisuće litara. Naš sugovornik ističe da su veliki problem i deterdženti iz perilica rublja koji se također slijevaju u septičku jamu i koji se ne razgrađuju, nego zagađuju zemlju i predstavljaju veliku opasnost. Načelnik Papac ističe da je taj problem prisutan diljem Slavonije.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Uskoro koncesija za odvoz

“Slažem se s tim da se napokon treba uvesti reda. U dogledno vrijeme raspisat ćemo javni natječaj za dodjelu koncesije za odvoz fekalnih voda na području Gradišta, gdje će budući koncesionar morati zadovoljiti određene, zakonom propisane uvjete. Neće se više moći događati situacije kao do sada”, zaključuje Papac.

Možda ste propustili...

ODJEK IZBORA NA LOKALNOJ RAZINI

Nikolić: Morat će biti bolja suradnja

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

Najčitanije iz rubrike