Osijek
ISKUSTVO NEZAPOSLENE KOJA JE KRATKO RADILA NA UGOVOR DJELU:

Bolje bi mi bilo da sam sjedila kod kuće, bar bi mi ostala sva prava s biroa
Objavljeno 11. ožujka, 2014.
Onaj tko prima više od 1.660,37 kuna honorara mjesečno, gubi prava na birou

I nekoliko stotina kuna za kratkotrajan posao na ugovor o djelu, primjerice, nezaposlenima mnogo znači. No, one koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, taj bi prihod mogao stajati statusa dugotrajno nezaposlene osobe, ali i novčane naknade Zavoda ako zarada premašuje 1.660,37 kuna!

- Godinama sam nezaposlena iako se javljam na sve natječaje. Kad mi se pružila prigoda za kratkotrajan posao na ugovor o djelu, prihvatila sam ga iz dva razloga. Prvo, željela sam bar na trenutak osjećati da sam punopravan član društva, da napokon nešto radim. Drugo, željela sam mojoj djeci pokazati kako ja mogu raditi i nešto drugo osim kućanskih poslova. No, dočekao me hladan tuš - Zavod za zapošljavanje zbog tog me posla naknadno “skinuo” s evidencije dugotrajno nezaposlenih, iako nisam “zaradila” ni dan staža, a izgubila sam i novčanu naknadu. Sad sam opet prijavljena, no više nemam status dugotrajno nezaposlene osobe, požalila nam se sugrađanka M.D. (podatci poznati redakciji). Ogorčeno zaključuje: “Bolje bi mi bilo da sam sjedila kod kuće, bar bi mi ostala sva prava s biroa”.

Željko Bugarić, ravnatelj osječkog Zavoda za zapošljavanje, potvrđuje kako je točno da se zbog prihoda na ugovor o djelu može izgubiti prava na birou. Kaže kako nakon isteka posla na ugovor o djelu, osoba mora podnijeti zahtjev za povratak na Zavod, ali gubi status dugotrajno nezaposlene osobe i, sukladno tome, ne može, primjerice, sudjelovati u javnim radovima koje inače obavljaju dugotrajno nezaposlene osobe.

- Ima slučajeva da honorar bude uplaćen s odmakom od nekoliko mjeseci od prestanka posla, no mi putem tzv. Regos liste primamo podatke tko ostvaruje prihode preko žiroračuna. Ako osoba ostvaruje novčanu naknadu kod nas, izgubit će je za vrijeme dok prima honorar, i to ako to primanje prelazi mjesečni iznos od 1.660,37 kuna - pojašnjava Bugarić. Ističe kako je riječ o redovnom upravnom postupku te da nije uobičajeno da evidentirani sami javljaju promjene na žiroračunima, jer Zavod ionako u Regosu provjerava podatke svakodnevno.

Marija MIHELIĆ
BOLJE REDOVITA PRIMANJA NEGO VELIK IZNOS ODJEDNOM

U slučaju većeg iznosa na temelju ugovora o djelu, preračunava se na koliko se mjeseci obustavlja naknada s biroa. Primjerice, onaj komu se honorar u iznosu od 10.000 kuna isplati u jednom mjesecu, izgubit će pravo na naknadu ekvivalentno mjesečnom iznosu od 1.660,37 kuna. Tako proizlazi, kaže Bugarić, da je bolje kad se honorar isplaćuje redovito, i to u iznosu manjem od 1.660,37 kuna, jer se u tom slučaju novčana naknada neće ukidati.

- Čak i da dobiju na račun honorar u iznosu manjem od naznačenih 37 lipa, nećemo im ukinuti naknadu - dodao je Bugarić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike