Regija
UDRUGA ZA RURALNI RAZVOJ

Sestre Plaščak pomažu poljoprivrednicima
srediti “papire” za poticaje
Objavljeno 11. ožujka, 2014.

ŠODOLOVCI – S “cekerom” punim papira u prostorije Općine Šodolovci jučer su ulazili brojni mještani. Svih muka vezanih uz ishođenje potrebnih papira za traženje poticaja, kao i svih ostalih mjera vezanih uz poljoprivredu, ove su ih godine oslobodile dvije simpatične sestre, Edita i Ivana Plaščak, studentice Pravnog fakulteta. One su u listopadu prošle godine osnovale Udrugu za ruralni razvoj Osječko-baranjske županije Srce Slavonije i Baranje, sa sjedištem u Osijeku, a s radom su počele ovog mjeseca. Jedna od prvih općina koja im je ukazala gostoprimstvo, a time i olakšala mukotrpan posao svojim stanovnicima, je Općina Šodolovci i njezin načelnik Mile Zlokapa.

- Udruga nam se obratila s pismom namjere i mi smo prihvatili njihov dolazak, dali im prostor, ali isto tako i stanovnicima naše općine, posebice staračkim domaćinstvima, olakšali ishođenje papirologije, u prvom redu za poticaje, kaže Zlokapa i dodaje: Htjeli smo da one obiđu svako selo, no pojavio nam se problem nedostatka interneta u selima pa su se tako locirale u Šodolovcima.

Inače, općina obuhvaća sedam naselja u kojima je 1.678 stanovnika, od kojih se 90 posto bavi poljoprivredom. Više o tome čime se bavi njihova udruga pojašnjavaju sestre Plaščak.

- Mi pružamo tehničku pomoć našim poljoprivrednicima. To znači da u dogovoru s općinama organiziramo radionice kod njih u sjedištima kako poljoprivrednici ne bi morali dolaziti u Osijek podnositi obrasce ili zahtjeve prema Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, nego mi periodično dolazimo u općine, kako ide koja mjera, i na licu mjesta ispunjavamo sve papire. Između ostaloga, mi smo i savjetodavno tijelo pa tako ako ljudi imaju bilo kakva pitanja, ili ih zanima nešto vezano uz poljoprivredu, žele promijeniti kulturu i početi uzgajati nešto drugo, sve to mogu dobiti kod nas. Počeli smo i novi projekt, pisanje projekata iz EU fondova. To svakako želimo ponuditi našim poljoprivrednicima, jer sada idu te mjere iz ruralnog razvoja, kaže Ivana. Iako su tek započeli s radom, ne kriju zadovoljstvo.

- Odaziv je dosta dobar, ljudima je velika prednost to što ne moraju ići u Osijek, prekidati svoje ostale obveze, mnogo je lakše doći u svoju općinu i tu riješiti sva pitanja. Kako smo krenuli s užim krugom oko Osijeka, nadamo se da će nas prepoznati i drugi načelnici. Dakako da smo voljni za suradnju, a svi zainteresirani mogu nas pronaći na našoj službenoj stranici www.srcesib.hr, gdje su naši kontakt-podaci, kaže Ivana.

- Želimo zahvaliti Savjetu mladih Osječko-baranjske županije koji nam je donirao novac za kupovinu tehničke opreme koja nam je potrebna za rad - kažu sestre koje svoje usluge tek simbolično naplaćuju.M.Muškić

Na redu Vuka, Čepin...

Bili smo u općini Erdut, a u ovom mjesecu imamo na rasporedu općine Vladislavci, Vuka, Čepin, Ernestinovo i onda iznova. Usput dogovaramo i ostale općine, odnosno kako se javi neko od zainteresiranih načelnika, kažu sestre Plaščak.

Možda ste propustili...

UDRUGA STANARA ŠOKAČKIH STANOVA

Đeram: Skupština i druženje na stanu

CRVENI KRIŽ: MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE

OŠ Bilje i Medicinska škola Osijek pobijedili

Najčitanije iz rubrike