Regija
CIJENA SMANJENA 74 POSTO

Za Drvnu industriju Sekulić ni na 16. dražbi nema kupaca
Objavljeno 9. ožujka, 2014.

NOVA GRADIŠKA - Ni 16. dražba za novogradišku tvornicu DI Sekulić, održana nedavno na slavonskobrodskom Trgovačkom sudu nije donijela promjene. Kupaca i dalje nema za ovu stečajem već potpuno iscrpljenu tvrtku, premda je početna procijenjena cijena umanjena za čak 74 posto. Nekretnine i pokretnine pogona Pilana tako su svedene na nešto manji iznos od 11 milijuna kuna, Radinost opterećena razlučnim pravima prodaje se za 7,1 milijun kuna dok se nekretnine pogona Tvornice na kojima su također upisana razlučna prava prodaju po cijeni nešto nižoj od 13 milijuna kuna.

- Nije bilo kupaca koji bi uplatili jamčevinu, no protekom vremena založni vjerovnici - banke i fizičke osobe koje imaju zalog, s pripadajućim kamatama dosegnuli su iznos kupnje i mogu preuzeti nekretnine s tim da trebaju preuzeti obveze komunalne i vodne naknade, osiguranja imovine, fizičke zaštite, pa su se i dalje odlučili koristiti zakonskom mogućnošću da ne preuzimaju nekretninu - kaže stečajni upravitelj Zdenko Bešlić koji će i dalje brinuti o ostatku imovine.

Od početka stečaja, prije četiri i pol godine nastali su troškovi od gotovo pet milijuna kuna koje će na kraju platiti kupac Sekulićevih nekretnina. A ozbiljnih kupaca nema ni na vidiku, pa se i strateški partner DING-a (zakupac Sekulićevog pogona Slavonijaradinost) najavljivan kao potencijalni kupac, u međuvremenu predomislio. Uz stečajnog upravitelja, pet zaposlenika i dalje radi na prodaji zaliha namještaja, piljene građe i elemenata te robe kojom DING plaća najam prostora. Za iduću 17. dražbu Bešlić je predložio daljnje snižavanje cijene Sekulića od dva posto, što je 24 posto od procijenjene vrijednosti. Nekadašnji drvnoprerađivački div prodavat će se, kaže Bešlić, dok se ne proda, no on se nakon brojnih pokušaja ne usudi prognozirati hoće li se to dogoditi u ovoj ili nekoj od sljedećih godina. Za 326 bivših Sekulićevih ranika, kojima je od ukupno osam milijuna kuna duga do sada isplaćena četvrtina, a onda je ponestalo novca, ostatak neisplaćenih potraživanja možda će dobiti nakon prodaje imovine. Na isti način bit će namireni i najveći vjerovnici poput Slatinske banke, Croatia osiguranja, Specimena, Zagrebačke banke..., fizičkih osoba koje imaju zalog - ako bude sredstava. A ako DI Sekulić ne bude prodan ni na sljedećoj dražbi, sud će odrediti datum nove, kao i uvjete prodaje do konačnog unovčenja, koje može iznositi i- jednu kunu.M.Radošević

74

posto je umanjena početna procijenjena cijena

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike