Kultura
KNJIŽEVNA PROMOCIJA U POŽEGI

Periš je “Mučenice” napisao za muškarce
Objavljeno 9. ožujka, 2014.

POŽEGA - Požeška Gradska knjižnica i čitaonica organizirala je u povodu Međunarodnog dana žena promociju knjige Želimira Periša “Mučenice”. Kako su na promociju pozvane samo žene, za svaku je pripremljena ruža na ulazu u dvoranu. Ovaj mladi zadarski autor u svojoj knjizi govori o velikim i neobičnim te malim i običnim ženama, a ulomke iz knjige čitale su djelatnice požeške knjižnice.

- Želja da na neki način poznate priče napišem na drugačiji način, u stvari da prikažem kako su nekada žene stvarno bile obespravljene. Nije ni sada svuda stvar baš drukčija, no možda se ne vidi toliko. Neke stvari su izjednačene, no na nekim vrlo jednostavnim primjerima može se vidjeti da žene i dalje imaju problema. To se vidi po pozicijama žena, po teškoći zapošljavanja, žene su najčešće žrtve obiteljskog nasilja – rekao je autor Periš o svom poticaju da napiše priču o mučenicama, koja je od prošle godine kada je izišla doživjela brojne promocije po gradovima diljemm Hrvatske.

– Publika reagira pozitivno, no moram priznati da su muški čitatelji uvijek blaži u reakcijama. Možda se još nisu našli u tekstovima. Moj urednik je i istnuo da to što sam napisao sve žene ionako dobro znaju, a da je knjiga namijenjena muškarcima - zaključio je Periš.

Sve sudionice promocije na kraju se degustirale vino poznate kutjevačke vinarice Zorice Tandara, njenu kvalitetnu graševinu i rajnski rizling za one malo profinjenijeg okusa te nekoliko vrsta kolača i čokoladnu tortu. (AGM Kruna)

Mladi zadarski autor u svojoj knjizi govori o velikim i neobičnim te malim i običnim ženama

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENA KNJIGA MIRJANE KASAPOVIĆ: ZBOGOM POSTJUGOSLAVENSTVU!

"Jugoslavija je bila najneuspješnija europska država 20. stoljeća"

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

Najčitanije iz rubrike