Novosti
UHIĆENJA U POREZNOJ UPRAVI

Pročelnice u Osijeku i Slavonskom
Brodu pomagale dužnicima i nezakonito
rješavale porezna dugovanja
Objavljeno 8. ožujka, 2014.
Ružica Kovačević ostaje u pritvoru zbog “držanja u ladici” predmeta o OLT-u

Vezani članci

STOPIRANJE NAPLATE POREZNOG DUGA TVRTKI OLT

Uskok istražuje bivšu šeficu osječke Porezne uprave

Zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke Ružici Kovačević, bivšoj pročelnici Porezne uprave Ispostave Osijek određen je istražni zatvor.

Također, nakon što su prekjučer, zbog posredovanja u nezakonitom rješavanju poreznih dugovanja, u Slavonskom Brodu uhićene tri žene, među kojima je i bivša pročelnica Porezne uprave Spomenka Vinković, sve tri su jučer privedene u Osijek, na ispitivanje u Uskok, a sudac istrage Županijskog suda odlučio je o određivanju jednomjesečnog istražnog zatvora protiv svih okrivljenica.

Jamstvo od 100 tisuća kuna

Ružici Kovačević, prema riječima Miroslava Rošca, glasnogovornika Županijskog suda u Osijeku, na teret se stavlja kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti. Istražni zatvor određen joj je i zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke, a riječ je o šest djelatnica podređenih sada već bivšoj pročelnici Porezne uprave, a koje su svoje obavijesti dale Uskoku.

- Navedenoj se na teret stavlja postupak vezan uz tvrtku OLT iz Osijeka. Pretpostavlja se da je uhićena osoba OLT-u kao poreznom dužniku pogodovala zaustavljanjem provedbe naloga za isplatu Fini. Postoji osnovana sumnja da je na taj način ostvareno obilježje kaznenog djela što je prihvatio i sud. To je preduvjet za određivanje istražnoga zatvora - pojasnio je Rožac pojedinosti u slučaju Ružice Kovačević, dodajući kako je sud prihvatio prijedlog obrane za određivanjem jamstva u iznosu od 100.000 kuna. Kako Kovačević ranije nije prijavljivana i kažnjavana niti pravomoćno presuđena, sud je u nepravomoćnoj odluci odredio da se jamstvo prihvati, no o tome će se više znati nakon isteka roka za žalbu koji istječe u ponedjeljak (10. ožujka), nakon čega teče rok od 48 sati kad bi sud trebao donijeti odluku, a istraga će obuhvatiti ispitivanje devet svjedoka.

“Sređivale” dugovanja uz proviziju

Kada je riječ o slavonskobrodskom slučaju, neslužbeno saznajemo kako su, uz bivšu pročelnicu Porezne uprave Spomenku Vinković, uhićene i poduzetnica Tajana Karačić Šakić, vlasnica agencije za promet nekretnina, te njezina majka Ankica Karačić, zaposlenica Novogradnje. One su, kako je utvrđeno, s bivšom pročelnicom “sređivale” porezna dugovanja uz proviziju, dok dugogodišnjim klijenticama, sestrama (liječnici i poduzetnici) nije “došlo do grla” jer nisu mogle platiti zadnju uslugu u iznosu od 4.500 eura (zbog čega su navodno i fizički napadnute) pa su uz prethodni dogovor s Uskokom, Tajani Karačić Šakić predale označene novčanice, što je i bio put uhićenju. Uskok navodno već duže vrijeme prati nezakonite radnje u brodskoj Poreznoj upravi koja je istraživana još i 2009. godine. Nakon toga je i smijenjena pročelnica Vinković koja je ostala raditi u upravi kao viša savjetnica u službi za ovrhe. Nakon jučerašnjeg ispitivanja Uskok je donio rješenje o provođenju istrage zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, primanja mita, pomaganja u primanju mita te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. Prvookrivljena Vinković sumnjiči se da je od studenoga 2013. do 6. ožujka 2014, znajući za porezni dug i različite nepravilnosti u poslovanju jednog društva i jednog obrta, dogovorila s majkom i kćerkom Karačić da će, za određene novčane nagrade, smanjiti porezni dug poslovnih subjekata te poduzeti druge radnje radi izbjegavanja naplate poreznog duga i propisanih kazni. Kako bi realizirale dogovoreno, Karačićke su kao posrednice u više navrata vlasnici trgovačkog društva prenosile podatke o stanju poreznog duga i utvrđenim nepravilnostima, dovodile je u prostorije Porezne uprave te su tražile različite novčane iznose za sebe i Vinković, kako bi se umanjio porezni dug i izbjegla naplata propisanih kazni. “Drugookrivljenica i trećeookrivljenica su preuzele ukupno 18.000 eura i 15.000 kuna, od čega su dio zadržale za sebe, a dio predale prvookrivljenici koja je smanjila i spriječila naplatu poreznog duga poslovnim subjektima i poduzela druge nezakonite radnje u cilju izbjegavanja naplate propisanih davanja. Drugookrivljenica i trećeokrivljenica su, sukladno dogovoru s prvookrivljenicom, zatražile i dodatnih 4.500 eura koji iznos je 6. ožujka 2014. preuzela drugookrivljenica”, priopćio je Uskok.

Marija MIHELIĆ/Marija RADOŠEVIĆ

Hrvoje Krivić

branitelj Ružice Kovačević

Iskoristit ćemo pravo žalbe

- Iskoristit ćemo mogućnost žalbe na istražni zatvor - poručio je jučer Hrvoje Krivić, branitelj Ružice Kovačević. Dodao je tek kako može potvrditi određivanje istražnog zatvora u trajanju od mjesec dana zbog opasnosti utjecaja na svjedoke. “Ne mogu puno toga reći, osim da je na prijedlog obrane određeno jamstvo u visini od 100.000 kuna, čime se istražni zatvor može zamijeniti. Na to se, naravno, nećemo žaliti, ali na odluku o istražnom zatvoru da”, potvrdio je Krivić.

“VRIJEME JE BILO I DA POREZNA UPRAVA DOĐE NA RED”

U Brodu uhićenja su tema broj jedan, a sugovornici koji odreda žele ostati anonimni podržavaju uvođenje reda u sustav. “Neka se istraže svi lopovluci, već odavno je to trebalo napraviti”, kaže starija Brođanka. “Bit će dobro ako ne ostane sve samo na uhićenjima. Stvari treba istjerati do kraja i vratiti ono što je ukradeno”, dodaje njezin stariji sugrađanin. “Vrijeme je bilo i da Porezna uprava dođe na red. Kome je pogodovala bivša pročelnica, neka se istraži. Jednako važno bi bilo saznati zašto godinama plaćaju najam prostora 300 tisuća kuna mjesečno. Za isti novac do sada su mogli kupiti ili sagraditi zgradu”, žestok je u komentarima sredovječni Brođanin. Jedini je hrabro otkrio ime Anto Jelić, obrtnik, koji podržava istragu jer on, kaže, “sve svoje obaveze uredno plaćao dok se velikim dužnicima oprašta”.

Možda ste propustili...

“HRVATSKO SESTRINSTVO KROZ POVIJEST”

Zbirka čuva prošlost sestrinstva

TRAGIČAN KRAJ BIJEGA KRIJUMČARA MIGRANATA

Zbog nekoliko stotina eura odvezao u smrt četiri osobe

BROJNI DOGAĐAJI UZ DAN EU-A

U Osijeku 84 projekta od 350 milijuna eura