Osijek
KUPCIMA NEKRETNINA ŠTEDI NOVAC

Zašto je važan energetski certifikat: Stan do stana, kvadratura ista, a razlika u cijeni - 10.000 eura!
Objavljeno 8. ožujka, 2014.
Visoki energetski razredi najčešće podrazumijevaju bolju vanjsku izolaciju zgrade

Iako mnogi vlasnici nekretnina energetske certifikate smatraju nepotrebnima, u Osijeku prednosti ovog elaborata polako, ali sigurno dolaze do izražaja. Stanovi u jednoj zgradi, ovisno o energetskom razredu, već se prodaju za bitno drugačiju cijenu.

Svaki kupac kojemu je stalo do postizanja ušteda na režijskim troškovima sada već pri prvom razgledavanju stanova koji se prodaju može tražiti na uvid elaborate o energetskoj učinkovitosti iz kojih se jasno vidi koliko košta život u svakom pojedinom stanu. Naime, iz certifikata je moguće jasno iščitati kakvu mjesečnu potrošnju vode, plina i struje potencijalni budući stanar može očekivati. Paralelno, u skladu s pogodnim režijskim troškovima prodavatelj nekretnine može za “kvadrat” tražiti veću cijenu. Tako se događa da dva susjeda sa stanom do stana jednake kvadrature prodaju nekretnine po cijeni koja se razlikuje i do nekoliko tisuća eura. Slučaj je to nedavno bio u zgradi na Sjenjaku.

- Jedan stan u zgradi imao je energetski razred C i ukupnu energetsku potrošnju izraženu kroz 96kwh/m2 jedinica, a drugi stan u istoj zgradi u energetskom je F razredu, a potrošnja mu je izražena kroz 230 kwh/m2 jedinica. Razlika između ova dva stana odmah je lako uočljiva - budući stanar bi za režije u prvom izdvajao upola manje u odnosu na drugi stan. Što nije zanemarivo! Upravo zbog toga stan s C razredom drži cijenu od 880 eura za “kvadrat”, a stan s F razredom cijenu od 750 eura za “kvadrat” - kaže Marijan Matijević, direktor tvrtke za posredovanje u kupoprodaji nekretnina Nekretnine Matijević iz Osijeka.

Objašnjava kako razliku u cijeni ne čini samo postojanje certifikata i taksativno nabrojani režijski troškovi, nego ono što oni podrazumijevaju.

- Primjerice, visoki energetski razred najčešće podrazumijeva bolju vanjsku izolaciju zgrade, te činjenicu da stan ima PVC stolariju, vodomjer, toplinske razdjelnike...To jesu segmenti vidljivi golim okom, ali su se svejedno često znali previdjeti. No, sada je tu certifikat koji otklanja svaku sumnju prilikom kupovine, kaže Matijević.

Ivana SOLAR
Za 20 godina ušteda 120 tisuća kuna

Ako se uzme da stan razreda C s ukupnom energetskom potrošnjom izraženom u 96kwh/m2 jedinica mjesečno stvori mjesečni režijski trošak od oko 500 kuna, a stan s F razredom i potrošnjom izraženom kroz 230 kwh/m2 jedinica trošak u vrijednosti od 1.000 kuna - kroz dvadeset godina prvi stan u odnosu na drugi vlasniku štedi oko 120 tisuća kuna! Takvu uštedu tržište nekretnina cijeni podizanjem ukupne cijene štedljivijeg stana u odnosu na manje štedljiv za čak deset tisuća eura.

Nema više mačka u vreći

Iz udruge “Potrošački forum” ističu kako postojanje energetskih certifikata ide na ruku kupcima nekretnina, ali i onima koji ih iznajmljuju. Sada je mnogo teže nekome podvaliti mačka u vreći, primjerice stan koji se prodaje po visokoj cijeni zbog dobre lokacije, a da se na kraju pokaže kako su režijski troškovi za budućeg vlasnika neizdrživi.

Možda ste propustili...

ISPUNILI OBEĆANJE NA VESELJE MALIŠANA I RODITELJA

U općini Vladislavci počeli su, u blizini škole, graditi dječji vrtić

UČENICI “RUĐERICE” IZLAŽU U GISKO-U

Umjetna inteligencija u srednjoškolskoj lektiri

DKOLEKTIV I PRAVNI FAKULTET OSIJEK ZA DAN EUROPE

“Odjeci socijalne Europe” u četvrtak