Novosti
SEZONCI PAKIRAJU KOFERE

Spas je na Jadranu - Radi se i po 15 sati dnevno, ali se i zaradi
Objavljeno 6. ožujka, 2014.
Poznato je kako ova regija školuje dobre ugostitelje i hotelijere

Vezani članci

VOJSKA NEZAPOSLENIH ODLAZI

Marko: Posudio sam sto eura za kartu i odlazim u Njemačku

Samo u prva dva mjeseca ove godine broj nezaposlenih Baranjaca povećao se za gotovo 300. Krajem prošle godine, naime, u belomanastirskoj ispostavi Zavoda za zapošljavanje bilo je evidentirano 6.605 osoba, dok ih je krajem veljače bez posla bilo 6.875.

No, ova brojka mogla bi biti manja već u ožujku, posebice travnju. Uspoređujući zimske i ljetne mjesece, naime, već godinama se vidi kako od travnja, pa sve do listopada, broj nezaposlenih rapidno pada, ali ne zbog otvaranja novih radnih mjesta nego zbog sezonskih poslova, kako onih u poljoprivredi, voćarstvu i vinogradarstvu, koji se u većini slučajeva obavljaju u Baranji, tako i onih na nekoj od jadranskih destinacija. Kako ističu na Zavodu, prošle je godine njihovim posredovanjem zaposleno 2.670 Baranjaca, od čega čak 2.582 na određeno vrijeme, dakle najvjerojatnije kao sezonska radna snaga. Većina ih se tijekom zime “vraća” na Zavod, čekajući novi poziv i angažman. Od ukupne brojke zaposlenih na određeno vrijeme, Zavod je za potrebe ugostitelja s obale Jadrana protekle godine angažirao nešto više od 400 Baranjaca, ali ih je veliki broj posao na moru pronašao sam.

I bakšiš je bitan

- Došlo je do grla. Radio sam po Baranji kao konobar, ali su plaće bile mizerne. Prijatelj me je godinama uvjeravao kako je na moru bolje i kako ću zaraditi dovoljno novca za polugodišnji život u Baranji nakon završetka sezone - priča Belomanastirac koji je poslušao prijatelja i prema njegovoj preporuci poslodavcu cijelu proteklu sezonu odradio u jednom rovinjskom restoranu. Prosječna mu je zarada bila oko 13.000 kuna, ali je radio i po 15 sati dnevno, što ga nije zabrinjavalo, jer je na more išao isključivo - zaraditi.

- Treba znati i to da ne zarađuju svi tako dobro kao ja. Znam za slučajeve zarade od 3.000 do 4.000 kuna mjesečno, bez smještaja, što je jedva dovoljno za preživljavanje - upozorava, naglašavajući kako će i ove godine krenuti put Rovinja i “njegovog” restorana. Za njegovom kolegu po struci Damira iz Osijeka, problem je što se sve više gostiju odlučuje za plaćanje - karticama, a to onda smanjuje i mogućnost ostavljanja bakšiša.

Slavonski kadar je tražen

A siječanj i veljaču veliki broj “morskih poslodavaca” je iskoristio te pohodio Slavoniju i Baranju tražeći kvalitetan kadar.

- Prošlogodišnjeg su siječnja i veljače Osijek pohodile ukupno 23 kuće zbog selekcije kadra, a riječ je o renomiranim hotelijerskim kućama. To i nije čudno s obzirom na to da je poznato kako ova regija školuje dobre ugostiteljsko-hotelijerske djelatnike. Tim je selekcijskim razgovorima nazočilo više od 1.300 kandidata. Pokazatelji za ovu godinu su još brojčano jači - sažet će Željko Bugarić, predstojnik Područnog ureda Osijek HZZ-a, uz dodatnu konstataciju kako u posljednje vrijeme ni poslodavci s Jadranskog mora ne žele zaposliti bilo koga. Traže kvalificirane ljude koji poznaju bar jedan strani jezik i imaju komunikativne sposobnosti.

Ivica GETTO/Dario KUŠTRO
UDVOSTRUČILI SU SE...

Sezonci počinju napuštati “kućni prag” već u ožujku, a maksimum dosežu u svibnju i lipnju. Ali ima i zapošljavanja tijekom kolovoza, što se objašnjava time što se neki ili ne snađu u novoj sredini, ili se zbog različitih osobnih razloga moraju vratiti. Uglavnom, u posljednjih pet godina njihov se broj udvostručio - s 1.447 radnika u 2008. godinu na 2.889 sezonaca prošle godine.

SLOBODAN DAN - ZLATA VRIJEDI

Za Martinu Kumer, školovanu kuharicu, odlazak na dubrovačko primorje postao je neizostavan. Kako i ne bi jer hotelijerska kuća za koju radi ima uvriježena pravilo ponašanja - dnevno radno vrijeme je osam sati i jedan dan tjedno slobodno. “Upravo je taj slobodni dan ono što se među kolegama najviše cijeni, možda čak i više negoli visina plaće”, kaže Martina.

SELEKCIJA

Poslodavci s Jadranskog mora više ne zapošljavaju bilo koga

Možda ste propustili...

NAPREDAK HRVATSKE U EUROPSKOM DIGITALNOM DESETLJEĆU

Umjetna inteligencija neka će radna mjesta ukinuti, ali će i stvoriti druga

PARLAMENTARNI IZBORI 2024. KAMO ĆE HRVATSKA?

Dan odluke: 2302 kandidata, 151 mjesto