Osijek
NA PREGLEDE I ZAHVATE ČEKA SE SVE DUŽE

Dentalna medicina: Jedan
zubar radi posao za trojicu
Objavljeno 4. ožujka, 2014.

Kada se pojavi zubobolja i ukaže potreba za odlaskom doktoru dentalne medicine, Osječani najčešće ostaju zatečeni kada ih on naruči na pregled za - dva mjeseca. Stomatolozi poručuju: od ovakve se prakse ne može pobjeći. Zubara na osječkom području nedostaje, a oni timovi koji rade prekapacitirani su preko svake mjere s obzirom na to da je prevencija u ovom sektoru dotaknula samo dno.

Naime, upozoravaju iz Stomatološke komore, prema standardima Europske unije pojedini stomatolog maksimalno ima do 1.300 pacijenata, dok je kod nas situacija bitno drukčija. Svaki stomatolog u Hrvatskoj može upisati 2.350 pacijenata, a i uz ovu brojku na području Osijeka manjka bar pet stomatoloških timova. Istodobno, čak 14 tisuća Osječana nije upisano ni kod jednog stomatologa!

- Stanje oralnog zdravlja Osječana je na niskoj razini. Nakon rata prestalo se s osnovnom prevencijom, a to je pranje zuba u vrtićima, tako da sada imamo nove generacije sugrađana koji uopće ne vode brigu o svojim zubima. Najbolji primjer za to je činjenica da kod nas jedan prosječni 12-godišnjak ima do sedam nezdravih zuba, dok je, primjerice, u Švedskoj ta brojka 0,5 i ide prema nuli. Ljudi godinama ne idu kod zubara, a kada napokon dođu, stomatolozi s njima imaju pune ruke posla. Zbog njih su stomatološke ordinacije preopterećene - kaže dr. med. dent. Miroslav Sikora, ravnatelj Doma zdravlja Osijek i predsjednik područnog sjedišta Osijek Hrvatske dentalne komore.

Dalje objašnjava kako je u normalnim uvjetima i prema normativu HZZO-a predviđeno da stomatolog može dnevno primiti deset pacijenata, no osječki stomatolozi ih primaju i po 30.

- Nikoga se ne odbija, no pacijenti moraju bi svjesni da zbog ovakve situacije ne mogu očekivati da će ih liječnik primiti isti trenutak kada ih zaboli zub. To je, jednostavno, nemoguće - zaključuje Sikora. I. Solar

DA SE ULAŽE U PREVENTIVU...

Sikora ističe kako bi se ulaganjima u preventivu dugoročno riješio problem preopterećenosti osječkih stomatologa, ali i ostvarile značajne uštede. “Ulaganjem od 40 milijuna kuna u preventivu, koja obuhvaća i vraćanje četkica za zube u vrtiće, dalo bi se uštedjeti oko 250 milijuna na kurativi”, objašnjava Sikora.

Ljutita majka četvero djece

- Svatko tko ima bar jedno dijete zna koliko je teško obvezati se da će biti negdje u točno određeno vrijeme sutra, a ne za dva mjeseca! Zbog prakse zubara da ne primaju pacijente ako nisu naručeni ili natečeni “vučem” pokvareni zub već više od pola godine. Tri su mi termina propala jer zbog obveza uz koje me veže četvero djece ne mogu nikada, dva mjeseca unaprijed, dogovoriti termin koji mi odgovara - žali se Osječanka.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike