Osijek
ANTUNOVČANIN DONIO U GLAS UZORAK VODE

Pero Jarčević: Biste li vi popili ovakvu vodu kakva mi istječe iz slavine?
Objavljeno 4. ožujka, 2014.
Gradonačelnikove su službe, kaže, oba uzorka vode poslale na analizu u laboratorij Vodovoda

Može li žućkasta voda s popriličnim smeđim talogom na dnu boce, napunjene isključivo iz slavine iz koje istječe voda iz sustava Vodovoda Osijek, biti zdravstveno ispravna? Pita se to Pero Jarčević, stanovnik Antunovca koji je također priključen na osječki vodovodni sustav, a koji se jučer došao požaliti u našu redakciju.

"Svakog si jutra kuham po dvije litre vode za čaj, koje sam, naravno, natočio iz slavine, i početkom ove godine primijetio sam da u posudi ostaje puno taloga. Ostatke vode počeo sam pretakati u staklenu bocu i kada sam ju napunio nakon 15-ak dana, takvu mutnu žutosmeđu vodu odnio sam u sjedište gradske uprave želeći im pokazati kakvu vodu pijemo. Uz tu vodu, u maloj plastičnoj boci odnio sam uzorak i bistre vode iz slavine, uzete prije prokuhavanja”, priča Jarčević. Gradonačelnikove su službe, kaže, oba uzorka vode poslale na analizu u laboratorij Vodovoda. Ubrzo je stigao nalaz u kojemu, s datumom 17. siječnja stoji da se oba uzorka smatraju – zdravstveno ispravnim.

“Rezultati analiziranih parametara odgovaraju odredbama Pravilnika o parametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju. Mikrobiološki parametri nisu rađeni jer je uzorak dostavljen u plastičnoj nesterilnoj boci”, stoji u analitičkom izvješću koji je potpisala Željka Romić, rukovoditeljica laboratorija. No, Antunovčanina takav odgovor nije zadovoljio. “Osobno sam otišao u Vodovod platiti račun i usput i njima pokazao nove uzorke vode koje sam u međuvremenu uzeo. Gospodin me pitao je li to voda iz kanalizacije! Eto, to je ta voda. Pitam vas otvoreno: Biste li vi popili ovakvu vodu?” pokazuje Jarčević, koji bi, kaže, volio da netko od odgovornih popije ovu vodu i dokaže mi da je doista ispravna. T. Levak

VODOVOD

Možemo ispitati vodu u kućanstvu potrošača

Direktor Vodovoda Ivan Jukić saslušao je prozivanja nezadovoljnog Antunovčanina, naglasivši kako mu je ovaj slučaj otprije poznat. “Koliko znam, analiza u laboratoriju pokazala je da je ta voda ispravna, što potvrđuje i sam građanin, a ne mogu ovako odgovoriti otkud nakupljeni talog. Znam samo da svakodnevno provodimo analize pitke vode iz osječkog vodovodnog sustava, a na tome surađujemo i sa Zavodom za javno zdravstvo. Sve te analize pokazuju da je voda potpuno ispravna. No, spremni smo, ako gospodin to želi, doći i ispitati vodu izravno u njegovu kućanstvu”, istaknuo je Jukić.

Najčitanije iz rubrike