Regija
JOŠ 2 KILOMETRA BICIKLISTIČKE STAZE

Potpisani ugovori za uređenje
izletišta Šećeransko jezero
Objavljeno 3. ožujka, 2014.

BELI MANASTIR - Gradonačelnik Belog Manastrira Ivan Doboš potpisao je jučer ugovore s predstavnicima osječkih tvrtki Gravia i Gradnja, koje će izvoditi radove na uređenju budućeg izletišta Šećeransko jezero, te s predstavnikom projektantske tvrtke Rencon, koja će obavljati nadzor. Riječ je o projektu BICBC - Prekogranična suradnja na unapređivanju biciklističke infrastrukture na području Dunava i Drave, nastalom kao plod zajedničke suradnje gradova Mohača s mađarske te Belog Manastira, Belišća, Hrvatskih voda i Osječko-baranjske županije s hrvatske strane. Nominiran je u okviru IPA prekograničnog programa, a njegova je ukupna vrijednost dva milijuna eura, od čega milijun eura završava kod sjevernih susjeda. Što se Belog Manastira tiče, grad će biti bogatiji za 1.900 metara biciklističke staze, od Šumarine do nasipa na Karašici, te rekonstruiranu zgradu stare crpne stanice između Karašice i Šećeranskog jezera, koja će biti preuređena u nadzorno-informativni centar.

- Spomenuti radovi vrijedni su nešto više od 360.000 eura, ali treba dodati i vrijednost radova koje će izvoditi Hrvatske vode, čime dolazimo do respektabilnog iznosa od 600-tinjak tisuća eura, od čega će EU financirati 80 posto, dok ćemo 20 posto vrijednosti financirati iz vlastitog proračuna - ističe Doboš, naglašavajući kako su već realizirana tri manja projekta vezana uz okoliš Šećeranskog jezera, poput nabave kanua, gradnje sjenica i igrališta za kućne ljubimce.

- Nema sumnje da ćemo uskoro dobiti prekrasno izletište i okupljalište, koje neće biti namijenjeno samo domaćim ljudima nego i posjetiteljima iz ostalih dijelova Hrvatske i Europe, to više što je ono na 500-tinjak metara od koridora 5c, čiji je prvi odvojak na ulasku u Hrvatsku upravo Beli Manastir - istaknuo je Doboš, naglasivši kako će buduće izletište indirektno punuditi i mogućnost zarade OPG-ovima i manjim proizvođačima.

Najavio je Doboš i nove planove u svrhu razvijanja turističke ponude jedinog baranjskog grada, među kojima i gradnju Turskog puta od Belog Manastira do Batine.

Partner Gradu u ovom projektu je Osječko-baranjska županija. Radovi kod Šećeranskog jezera počinju krajem ožujka, a rok za završetak je 30. rujna ove godine. Riječ je o najvećoj belomanastirskoj investiciji u posljednje vrijeme.

Skatepark, sunčalište...

Biciklističku stazu će od Šumarine do nasipa na Karašici graditi osječka Gravia. Dužina staze bit će 1.900 metara, širina 2,4 metra, osim uz jezero gdje će biti široka 3,6 metara. Gravia će izraditi i podlogu ispod budućeg skateparka te pristupne platforme prema sunčalištima. Gradnja je, pak, zadužena za rekonstrukciju stare crpne stanice, površine 90-ak četvornih metara, koja će u budućnosti biti nadzorno-informativni centar s vidikovcem, te sanitarnog čvora i prostora za sunčanje. Šećeransko jezero, službenog naziva Lajmir, iskopano je početkom 20. stoljeća i služilo je za potrebe nekadašnje beljske Šećerane. Prostire se na približno tri hektara, a napaja se iz Karašice, čime je riješen problem svježe vode.

Radovi kod jezera počinju krajem ožujka, a trebaju završiti 30. rujna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike