Osijek
TROŠKOVE POKRIVAJU GRAD I CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB

Pogrebi siromašnih građana: Lani
obavljena čak 44 “socijalna pogreba”
Objavljeno 2. ožujka, 2014.

Svake se godine obavlja sve više “socijalnih pogreba” koje tvrtka Ukop organizira na račun Grada, odnosno Centra za socijalnu skrb.

Da je neimaštine sve više, a takvi pogrebi brojni, potvrđuje i Saša Ljubojević, direktor Ukopa, koji kaže da su prošle godine održana 44 takva pogreba, ali i 42 pogreba preko posmrtne pripomoći. Riječ je, kaže Ljubojević, o tužnim trenutcima kojima katkad svjedoče jedino radnici koji obavljaju pogreb.

- Dogodi se da ti ljudi nemaju nikoga i da budu pokopani bez pratnje obitelj i prijatelja, a ima i slučajeva da nakon poprilično godina netko pokaže interes za plaćanje grobne naknade za to grobno mjesto. Inače, socijalni se slučajevi pokapaju u dijelu Centralnoga groblja, na njegovu posljednjem polju. Svaki socijalni slučaj ima svoj grob i mi se trudimo da sve bude dostojanstveno, poput bilo kojeg drugog pogreba - pojašnjava Ljubojević. Direktor Ukupa dodaje da financijska situacija mnoge tjera na plaćanje posmrtne pripomoći, što također osigurava samo najosnovnije elemente pogreba.

- Korisnici koji primaju pomoć za uzdržavanje i nemaju obveznika uzdržavanja imaju pravo na pogreb koji mi sufinanciramo. Pokrivamo minimalne troškove pogreba, oko 3.800 kuna, no katkad budu i viši zbog plaćanja prijevoza - pojašnjava Jelica Klobučar, ravnateljica osječkog Centra za socijalnu skrb, dodajući da se vodi računa o tome da i takav pogreb bude dostojanstven. M. Mihelić

Socijalni se slučajevi pokapaju u dijelu Centralnoga groblja, na njegovu posljednjem polju

Možda ste propustili...

ZAJEDNICA MOLITVA I RIJEČ - PODRUČNA ZAJEDNICA OSIJEK

Trodnevni seminar nove evangelizacije

SVEČANO NA FAKULTETU AGROBIOTEHNIČKIH ZNANOSTI

Promovirani prvostupnici

REAKCIJE RAVNATELJA, UČITELJA I RODITELJA

Grad za novu demografsku mjeru dobio - čistu peticu