Novosti
VOJSKA NEZAPOSLENIH ODLAZI

Marko: Posudio sam sto eura za kartu i odlazim u Njemačku
Objavljeno 27. veljače, 2014.
U šest mjeseci posao u Europskoj uniji dobilo 2.500 Hrvata

Najprije su počeli odlaziti medicinske sestre i liječnici. Za njima će masovnije krenuti, ako je vjerovati najavama, vozači autobusa, koji su u Njemačkoj deficitarno zanimanje.

Vojska nezaposlenih (na Zavodu ih je gotovo 384 tisuće) trbuhom za kruhom odlazi iz Hrvatske u zemlje Europske unije, a neki i dalje.

U Hrvatskom zavodu za zapošljavanje kažu da su 2013. godine 2.494 osobe brisane iz evidencije zbog zasnivanja radnog odnosa u inozemstvu. A bit će ih mnogo više - Njemačka traži deset montera centralnog grijanja i deset zavarivača TIG postupkom, dok se za rad u Njemačkoj i Austriji traži deset armirača, 15 zidara i 15 gipsera za knauf. I Norveška zapošljava - traži šest strojarskih inženjera. Danska treba četiri psihijatra, a poslodavac nudi godišnju plaću od 83 tisuće eura, plus dodatke i 17,5 posto za mirovinsko osiguranje.

- Koliko god da mi je teško otići iz Osijeka, jer tu su mi i obitelj i prijatelji, nemam izbora. S 33 godine mi je neugodno živjeti na 'grbi' roditelja koji su u mirovini i koji me i hrane i odijevaju. Po struci sam građevinac i odličan sam u radu s knaufom, puno sam naučio u posljednih sedam godina, koliko radim na crno sa starijim majstorima. No, povremeni poslovi za mali novac nisu dovoljni za ono što želim - za normalan život, za osnivanje obitelji, za stambeno zbrinjavanje, za dostojanstvo... Zato odlazim u Njemačku gdje posla ima, gdje su plaće pristojne i gdje se rad i radnik cijene. Vjerujem da ću se jednom vratiti u svoj grad i da će i meni i ljudima poput mene naša zemlja moći ponuditi normalne uvjete za život - ispričao je za Glas Osječanin Marko N. (podaci poznati redakciji) koji je posudio stotinu eura i već kupio autobusnu kartu u jednom smjeru.

Najveći broj oglašenih radnih mjesta, prema The European Job Mobility Bulletinu objavljenom krajem 2013. godine, je u sektorima financija i prodaje, u zdravstvenom sektoru, sektoru računalnih stručnjaka, sektoru domaćinstva i ugostiteljstva, sektoru mehaničara i montera električne i elektroničke opreme. Više informacija o slobodnim radnim mjestima, sezonskom zapošljavanju u inozemstvu kao i informacije o uvjetima života i rada u državama članicama, dostupne su svim tražiteljima posla na EURES portalu.

- HZZ i EURES Hrvatska su tijekom prošle i ove godine organizirali selekcije za zapošljavanje sezonskih radnika u Njemačkoj i Austriji. U studenom prošle godine, u suradnji s Austrijskim zavodom za zapošljavanje organizirano je prikupljanje prijava za rad u ugostiteljstvu u zimovalištima u Austriji. Najveći broj radnika, napominju, zapošljava se u djelatnosti poljoprivrede, a traženi su i kuhari i konobari. Najčešće su to radnici s nižom i srednjom stručnom spremom.

Borka PETROVIĆ/Eduard SOUDIL

U Njemačkoj su najčešće traženi radnici s nižom i srednjom stručnom spremom

Sve više zahtjeva za sezonskim poslovima

U Njemačkoj je u 2011. godini bilo zaposleno ukupno 5.536 osoba iz Hrvatske, najviše na sezonskim poslovima - njih 5.298 osoba. S ciljem usavršavanja jezičnog i stručnog znanja (gostujući radnici) zaposleno je 188 osobe raznih struka do 40 godina starosti i to na razdoblje od 18 mjeseci te 50 medicinskih sestara/tehničara. Lani je samo do kraja kolovoza na sezonskim poslovima u Njemačkoj zaposleno 5.596 osoba, 176 gostujućih radnika i 41 medicinska sestra/tehničar, što znači da se broj radnika koji žele ići raditi izvan Hrvatske stalno povećava.

700

radnika iz Osijeka ovoga proljeća odlazi u branje šparoga u Njemačkoj

Možda ste propustili...

20. TRAVNJA U HOTELU SHERATON U ZAGREBU

Predstavljanje uglednih škola

POTPORE ZA BOLJE UVJETE STANOVANJA

Pomoć mladim poljoprivrednicima