Dome slatki dome
STIL S PRIČOM I KARAKTEROM

Uz malo mašte svakom drvenom komadu namještaja možemo dati novi izgled
Objavljeno 27. veljače, 2014.

Gotovo sve je dopušteno, a možete uživati u kreiranju vlastitog unikatnog prostora - sve popularniji shabby chic stil uređenja omogućava da se okružite s mnogo stila za malo novca. Ne morate biti ni stručnjak kako biste stari noćni ormarić, komodu ili stol pretvorili u primjerak iz časopisa. Sve što vam treba je nešto vremena i kreativnosti. Najbolje od svega je da gotovo ne možete pogriješiti, a ako niste zadovoljni rezultatom, uvijek ga možete ponovno prebojiti. Prije pet je godina ljubav prema slikanju rođena Vukovarka Biljana Pantelić Adžaga zamijenila oslikavanjem namještaja u shabby chic stilu.

“Otišla sam na jednu kreativnu radionicu, a poslije toga puno istraživala na internetu gdje se može pronaći puno tutorijala – uputa kako korak po korak nešto obojiti i urediti”, kaže ova zaljubljenica u romantičan stil koja stanuje u Rijeci gdje je osnovala i Kreativnu udrugu Shabby Chic, kao mjesto gdje će se okupljati umjetnici, kreativci i hobisti. Cilj je kroz kreativne radionice razvijati kreativnost kao stil života.

Njezina stranica posvećena preuređenju namještaja “Biljana Shabby” izuzetno je posjećena jer sadrži brojne tutorijale.

- Shabby chic stil uređenja me odmah osvojio zbog svoje jednostavnosti, elegancije i romantičnosti. Tajna njegove privlačnosti je da svaki dom ispunjava romantikom i duhom prošlih vremena. To je stil s pričom, ima svoju prošlost i svoj osobni karakter koji sami kreirate. Ideje pronalazim svagdje oko sebe, a najviše iz svog naslijeđa - ručnih radova koje sam izrađivala još kao djevojčica.”

Osim bojenja, namještaj možemo ukrašavati i decoupage tehnikom u kojoj koristimo salvete i razne ukrasne papire.(J.Kn.)

Opširnije možete pročitati OVDJE.

Izrada retro shabby chic okvira za fotografije

Postojeće drvene okvire Biljana je prebojila bijelom akrilnom bojom. Na jedan je stavila 3D šablonu ruže i lista, a drugi samo patinirala zlatnom antik pastom. Kao dekor poslužio je komad tapete s vintage cvjetnim motivom.

Što vam sve treba?

Za makeover namještaja od alata vam je potrebna brusilica, brusni papir, četka i valjak za bojenje.

Za bojenje namještaja koriste se akrilne boje za drvo na bazi vode.

Pohabani izgled, popularni distressed style, postižemo bojama, šmirglanjem, krakle lakom, 2K lakom i antik patinom. Najjednostavnije je, primjerice, površinu obojiti jednom tamnijom bojom, pustiti da se osuši, zatim utrljati vosak na rubove i neke dijelove. Nakon toga preboji se bijelom.

- Kad se osuši, lagano obrusimo (brusni papir granulacije 150) rubove i pojedina mjesta, tamo gdje smo stavili vosak boja će se odvojiti i vidjet će se boja podloge - savjetuje Biljana.

Možda ste propustili...

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

INSPIRACIJA PRIRODOM

Boje i uzorci uz motive cvijeća

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

Najčitanije iz rubrike