Sport
IVO VRANJEŠ, VODITELJ ŠKOLE NOGOMETA NK OSIJEK

Nekada smo kontrolirali cijelu regiju, danas mladom igraču malo toga možemo ponuditi
Objavljeno 26. veljače, 2014.
Škola je temelj kluba, ali ako želimo da to i ostane, moramo napraviti određene promjene - smatra Vranješ

Možemo mirne savjesti reći kako Škola nogometa drži NK Osijek na životu u ova teška vremena. Ona je posljednjih godina praktički jedini pravi izvor prihoda osječkog prvoligaša.

Igrači koji odrastaju u njoj redovito donose novac od transfera koji se kasnije koristi za gašenje financijskih požara koji u osječkom prvoligašu izbijaju svako malo. Međutim, tempo kojim NK Osijek prodaje mlade igrače vrlo opasno ugrožava produktivnost Škole kojoj je gotovo nemoguće pratiti taj ritam. Osim toga, uvjeti u kojima škola djeluje u posljednjim godinama daleko su od standarda i kvantitete igrača koje je izbacila. NK Osijek grčevito se bori za opstojnost, a u takvim uvjetima jasno je kako i škola iznimno pati kada su u pitanju financije.

Infrastruktura i skauting

Uz sve to, voditelji škole u posljednje vrijeme izmjenjuju se kao na tekućoj traci. Žitnjak, Bilić, Steinbrückner, Kulešević pa sad Vranješ. Pametnom dovoljno da shvati kako ni jedan od njih nije imao dovoljno vremena udariti temelje rada u školi. Ivo Vranješ je, pak, nastupio vrlo odlučno. Čvrsto je riješio promijeniti navike i načine funkcioniranja Škole nogometa. Dobro, promijeniti je možda teška riječ, ali unaprijediti svakako.

- Svjedoci smo brojnih problema kada je u pitanju ugled naše škole nogometa. Nekada smo imali pod kontrolom cijelu Slavoniju i Baranju. Igrači su se slijevali u Gradski vrt, ali danas sve češće odlaze na druge destinacije. Prema Zagrebu, čak i prema Vinkovcima. Jednostavno, teška financijska situacija u kojoj se klub našao znatno nam je ograničila mogućnost skautinga mladih igrača. Isto tako, malo toga smo u stanju i ponuditi toj djeci na infrastrukturnoj razini, i to će biti prve stvari kojima ću se ozbiljno posvetiti - kaže Ivica Vranješ, novi voditelj Škole nogometa u Gradskom vrtu.

Tu je prije svega mislio na zapuštenost soba na samom stadionu, ali i na ono što NK Osijek može ponuditi toj djeci i njihovim roditeljima. To je nažalost vrlo skromno.

- Na ovom infrastrukturnom dijelu očekujem pomoć lokalne samouprave, a vjerujem kako će ljudi koji vode klub moći pronaći ili odvojiti sredstva s kojima bismo mogli obnoviti kvalitetan skauting mladih igrača. To smatram ključnom stvari u daljnjem funkcioniranju Škole nogometa.

Stvaranje važnije od rezultata

Temelj rada Škole nogometa postavljen je davno, ali u međuvremenu se to zna zaboraviti. U Gradskom vrtu nerijetko se rezultati mlađih selekcija stavljaju ispred proizvodnje i kvalitetnog obučavanja igrača za prvu momčad.

- To je posve pogrešan put i učinit ću sve što je u mojoj moći da se to promijeni. Treneri u Školi nogometa ne bi trebali živjeti pod pritiskom rezultata već stvaranja igrača. Moj je stav da bi sve selekcije NK Osijek morale igrati na isti način na koji igra prva momčad. Osim toga, morali bismo poraditi na stvaranju igrača za specifične pozicije. Rekao bih kako posljednjih godina uglavnom stvaramo igrače sličnih profila što nam stvara deficit na nekim pozicijama. To bismo svakako trebali promijeniti. Za to je potrebno puno individualnog rada.

I na kraju ono najvažnije. Kako rad i ideje u Školi nogometa prilagoditi zahtjevima modernog nogometa?

- To bih mogao elaborirati vrlo opsežno. Plan i program predat ću čelništvu kluba na uvid. U najkraćim crtama smatram kako bi sav stručni kadar u klubu trebao imati zajednički pristup problemima i radu. Mislim kako bismo morali uspostaviti kvalitetniju suradnju sa svim klubovima iz okruženja i s Akademijom Krpan & Babić. O toj temi već sam razgovarao s njima i mislim kako bi pobošljanje te suradnje donijelo korist osječkom nogometu u cjelini. Uglavnom, želja mi je pokrenuti neke stvari u školi koje su dosad uglavom bile teorija. Želim da one postanu praksa jer sam uvjeren kako bi to donijelo dobre stvari NK-u Osijek - zaključio je Vranješ.

Plan i ideje su odlični, ali realizacija će biti problem jer će zapeti, kao i uvijek, na financijama. Neke stvari se mogu riješiti entuzijazmom koji Vranješu ne nedostaje. Za ostatak se možemo samo nadati kako će čelništvo kluba prepoznati njegove ideje kao temelj kvalitetnog razvoja Škole nogometa i to biti spremno financijski poduprijeti. Ako se to ne dogodi, sve će ostati „prazno slovo na papiru“, a to bi bila velika šteta jer bliža budućnost NK Osijek najvećim je dijelom vezana uz proizviodnju i prodaju igrača. Zato se u to isplati ulagati.

Dalibor KELER
Generacija '94.

Generaciji igrača rođenih 1994. Vranješ je u početku, s Igorom Dubravčićem, bio „otac i majka“. Ta je generacija primjer onoga što bi Vranješ želio provesti na razini cijele škole. Brižno selektirana i nadopunjavana igračima iz regije, na kraju je iznjedrila igrače koji već igraju u Prvoj HNL ili za Osijek ili u drugim klubovima.

PODRŠKA IDEJI DA DRUGE MOMČADI IGRAJU TREĆU LIGU

Od sljedeće sezone ukida se hrvatska juniorska liga, a ti će mladi igrači dobiti priliku igrati među trećeligašima u okviru druge momčadi NK Osijek.

- To je odlična ideja jer će mladi igrači imati priliku boljeg i lakšeg razvoja. Danas se najveći dio igrača izgubi upravo nakon završetka juniorskog staža. Ideja je odlična, nadam se da će takva biti i realizacija - kaže Ivo Vranješ, voditelj Škole nogometa. (D.Kl.)

VRANJEŠOVIH DESET STRATEŠKIH TOČAKA RAZVOJA

1. Poboljšati infrastrukturne uvjete u obujmu u kojem je to moguće.

2. Podići na višu razinu suradnju s klubovima iz mikrookruženja(grad, županija, regija).

3. Kroz Otvorenu školu nogometa raširiti bazu i privući što veći broj djece u privrženosti gradu i klubu (program je već gotov).

4. Maksimalno zaoštriti kriterije selekcije igrača.

5. Kroz individualni pristup izbacivati igrače za prvu momčad adaptirane na seniorski nogomet.

6. Poboljšati protočnost momčadi (najkvalitetniji igrači idu ispred generacije).

7. Uključiti se na tržište mladih igrača koje postoji, a mi na njemu slabo ili uopće ne participiramo.

8. Uravnotežiti profil-igrača koji izlaze iz škole i idu prema seniorima (većina napadači ili ofenzivni vezni).

9. Najbolji igrači i nositelji igre brzo se prodaju – ozbiljnije raditi na proizvodnji tzv. industrijskih igrača.

10. Selektirati nekoliko mladih trenera s našeg područja.

Odlučan početak

VRANJEŠ JE PRIJE SVEGA ODLUČIO PROMIJENITI NAVIKE I UNAPRIJEDITI RAD ŠKOLE

Najčitanije iz rubrike