Osijek
MOGUĆE RJEŠENJE KOMPLICIRANE ADMINISTRACIJE

Osječki fakulteti prvi u RH uvode “pametnu olovku”?
Objavljeno 25. veljače, 2014.

Glavoboljama sveučilišnih profesora i asistenata oko dugotrajne i složene procedure evidencije izlazaka studenata na ispite i unosa njihovih ocjena, na kraj bi mogla stati tzv. pametna olovka. Taj bi digitalni novitet, prema uzoru na niz svjetskih visokih učilišta, prvo u Hrvatskoj moglo uvesti osječko Sveučilište.

- U više navrata nastavnici su se žalili kako im administracija oduzima mnogo vremena te da im je vrlo nezgodno za usmenog ispita slušati studenta, a praktički istodobno gledati u ekran, ispunjavati evidenciju izlaska studenta na ispit te ih kasnije unositi u tzv. ISVU informacijski sustav. Kako bi se studentu koji je položio ispit upisala ocjena potrebno je od tri do devet klikova mišem. I sama se susrećem s tim problemom. Ova digitalna olovka, koju mnogi nazivaju 'pametnom', riješila bi taj problem, a njezino korištenje je lako - kazala je Irena Galić s Elektrotehničkog fakulteta.

Digitalna olovka, objašnjava, pretvara ispisani tekst, crteže i skice u digitalni format koji se potom može pohranjivati, a prema potrebi i mijenjati.

- Tehnologiju digitalnog papira i olovke, koja bi se primjenjivala, izumila je i patentirala švedska tvrtka Anoto Group AB i izabrana je zbog točnosti prepoznavanja pisanog teksta. Takve olovke već postoje i koriste se u svijetu, ali ova ima najveću preciznost. Ona se postiže pomoću sićušne mape točaka koja se utiskuje na obrazac. Koristeći mapu točaka, mikroprocesor u olovci precizno određuje koordinate na mreži, te ih smješta u memoriju, odnosno zapisuje u postojeći informacijski sustav - pojašnjava ona.Ispunjen je i aspekt sigurnosti pa se ne bi moglo dogoditi da netko, mimo nositelja, mijenja i upisuje drukčije ocjene i podatke.

- O cijeni uvođenja 'pametne' olovke ne možemo govoriti prije nego što ovaj projekt prezentiramo po fakultetima. U svakom slučaju, vrijeme koje se utroši na upis ocjena u sustav moglo bi se iskoristiti za znanstveno istraživanje nastavnika, što bi svakako opravdalo troškove. Prvi su veliki interes za uvođenje ove olovke u Hrvatskoj pokazali osječki ETF i Ekonomski fakultet, te zagrebački Filozofski fakultet - zaključuje Galić. T. Levak

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike