Osijek
RIJEŠEN MISTERIJ

Potvrđeno: Čepinsko su nebo parali bljeskovi. Imamo snimak "posjeta NLO-a"!
Objavljeno 25. veljače, 2014.
Ne, nije bilo letećih tanjura - video snimak i znanstvenici otkrivaju pravu istinu

O misterioznim zbivanjima, iznenadnim bljeskovima na čepinskom nebu i možebitnim posjetima izvanzemaljaca u tom se mjestu raspravlja već gotovo mjesec dana ne bi li se odgonetnulo što je uzrok svemu tome. Mi imamo odgovor!

Uzrok događaja koji je rasplamsao maštu svih koji vjeruju da nas izvanzemaljaci iznenada i kriomice posjećuju je ipak - ovozemaljski. Zanimljivo, obrazloženje i dokaz za tu tvrdnju stiže iz - Županije. Jučer su nam se, naime, javili dožupan Dragan Vulin i poslovni tajnik župana Ivan Karalić, te nam ustupili snimak “NLO-a”, a Vulin ponudio i znanstveno obrazloženje. Autor je videosnimka nastalog u noći s 1. na 2. veljače na prostoru između Čepina i Livane (nedaleko od “Zelenkrova”) Karalić.

- Vraćali smo se s jednog sastanka kad sam iz automobila uočio neobično svjetlucanje te smo stali kako bih to snimio. Bilo mi je jasno da je riječ o žicama dalekovoda, no i dalje fascinantno, te sam rado poslušao objašnjenje dožupana Vulina, koji je, inače, znanstvenik na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku – kazao nam je Karalić.

Mag. ing. elektrotehnike Vulinu, naime, upravo je elektroenergetika struka pa je spremno prihvatio rastumačiti kako dolazi do iskrenja između žica na dalekovodima.

- Na snimku se jasno razaznaje da je bljeskove prouzročilo dodirivanje žica, odnosno spajanje dviju faza zbog ljuljanja kabela na vjetru. Nastajanje električnih lukova pri dodirivanju žica normalna je pojava u elektroenergetskom sustavu za većeg nevremena. Te je noći doista puhao jak vjetar. Svjetlost koja pritom nastaje inzenzivna je i blještavoplava, što su mještani Čepina i okolice zamijetili i sami. Pritom dolazi do kratkotrajnog pada napona, što se najbolje može zamijetiti po svjetlosti žarulja koje tada svijetle manjim intenzitetom, a i to su također građani primijetili. Sustav zaštite u takvim se situacijama ne aktivira jer je riječ o kratkotrajnim kratkim spojevima. Osamdesetak posto kvarova na elektroenergetskom sustavu su takozvani prolazni kvarovi, a zaštitni sustav ima takozvani APO – automatski ponovni uklopnik koji automatski uključuje mrežu u slučaju određenih kvarova - tumači dožupan Vulin.

Darko PEJIĆ
Što su Čepinci osjetili u zraku?

Ono što su mještani osjetili kao nešto “neobično u zraku”, u trenutku kada su zapazili svjetlost, dodaje, može biti zapravo miris ozona, što je još jedna posljedica električnih lukova. Miris ozona je, opisan jednostavnim riječima, kiselkast.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike