Ekonomija
OBŽ U ZAGREBU ORGANIZIRALA PROMOCIJU HRANE I VINA

Slavonski vinari se predstavili domaćem ugostiteljskom sektoru
Objavljeno 25. veljače, 2014.
Predstavilo se i desetak talijanskih vinara, što su organizatori iskoristiti za povezivanje slavonskog kulena s furlanskim vinom

Prošlog petka u organizaciji Osječko-baranjske županije, Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje, Autonomne regije Furlanija-Julijska krajina (Friuli Venezia Giulia, Italija) i njezine regionalne agencije za gospodarski razvoj Informest, te 2. hrvatskog festivala hrane i vina, u Zagrebu je u Klovićevim dvorima održana degustacija vina i hrane iz ovih dviju regija.

Te dvije regije, inače, surađuju niz godina preko različitih programa i razvojnih projekata - a jedna od tema čiju su važnost prepoznale obje regionalne samouprave je upravo razvoj vinarstva i promocija tipičnih proizvoda. Posljednji projekt - Agrowine imao je za cilj promovirati vino i domaće proizvode, a njegova završnica je bila ova promotivna večer u okviru koje su se vrhunski vinari iz Slavonije i Baranje te Friuli Venezije Giulije zajednički predstavili novinarima koji prate enogastronomiju, ključnim distributerima vina i domaćem ugostiteljsko-hotelijerskom sektoru.

- Bila je to promocija na kojoj su bila poznavatelji vina, probrano društvo i stručne osobe iz vinarstva - kratko je ocijenio Mladen Siber, čiji je Cabernet Sauvignon berba 2007. godine, koja je na prošlogodišnjem beogradskom Beowinu nagrađena zlatom, bila rado kušana.

Dogovorio je, kaže, i konkretne narudžbe za nekoliko renomiranih zagrebačkih restorana i poznatih vinoteka.

Igor Lukačević iz Vinarije Apostol iz Trnave pobudio je zanimanje svojim Chardonnayem iz 2011., riječ je o ograničenoj seriji od 500 boca, također pohvale idu i za njegov traminac.

Pero Kvesić iz Zmajevca ovu je promociju doživio kao još jedno nastojanje Županije u promociji domaćih snaga, ali je za konkretno udruživanje vinara na način korištenja kapaciteta strojeva, vinarija, zajedničke usluge enologa, pa do zajedničkog plasmana vina na tržište.

- To je nešto što smo, za zajedničkih posjeta, vidjeli da djeluje na primjerima Austrije i Italije - kaže Kusić, a pohvalio se kako je njegova graševina bila rado kušana.

Uz njih, na promociji su bili vinarije Kalazić, Gerstmayer, Josić, Pinkert, Antunović, Brzica, Janečić, Jakovac, Buhačali, Trs i Iuris, ali i Misna vina, Feravino, Erdutski vinogradi i Vina Belje.

Predstavilo se i desetak talijanskih vinara, a organizatori su ovo iskoristili za povezivanje slavonskog kulena s furlanskim vinom ili pak njihova pršuta San Daniele s našim vinom.

Cjelokupnom dojmu pridonijeli su i visoki uzvanici, a nije zanemarivo istaknuti kako je ondje bio i Josip Leko, predsjednik Hrvatskog sabora te Emanuela D'Alessandro, veleposlanica Italije u Republici Hrvatskoj. Sa zanimanjem slavonska vina kušao je i Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik. Naravno, uz njih, u ulozi domaćina bio je Vladimir Šišljagić, osječko-baranjski župan, koji je zaključno ovu prigodu ocijenio kao pravu promociju vinara, ali i još jedno od nastojanja koje ova županija čini u promociji mogućnosti svojih kapaciteta.

Dario KUŠTRO
“Planulo” i 20 kg proizvoda od crne slavonske svinje

Osim vinara, u Zagrebu se predstavila i Poljoprivredno-uslužna zadruga LETA, koja je osnovana radi trženja proizvoda članica Udruge uzgajivača crne slavonske svinje Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema „Fajferica“. Vladimir Margeta, upravitelj Zadruge, rekao je kako nisu došli praznih ruku, pripremili su 20 kilograma proizvoda - koji su tijekom večeri naprosto planuli. Uz Margetu, u Klovićevim dvorima bila je i Martina Petrović, nedavno proglašena za najbolju mladu poljoprivrednicu u Hrvatskoj koja je tajnica Udruge.

Početkom travnja 2. Hrvatski festival hrane i vina

Ovo okupljanje bila je ujedno i dodatna promocija 2. Hrvatskog festivala hrane i vina, koje će se održati početkom travnja u Areni Zagreb. Za Nikolinu Protić, direktoricu ovog festivala, posebice je značajno što su upravo slavonske županije bile među prvima koje su najavile dolazak na ovu manifestaciju.

Na promociji su bili vinarije Kalazić, Gerstmayer, Josić, Pinkert, Antunović, Brzica, Janečić, Jakovac, Buhačali, Trs i Iuris, Misna vina, Feravino, Erdutski vinogradi i Vina Belje

Možda ste propustili...

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

Najčitanije iz rubrike