Regija
IZLOŽBA FOTOGRAFIJA, DOKUMENATA, PEHARA I PRIZNANJA

20 godina Konjogojske udruge Stari graničar iz Županje
Objavljeno 26. veljače, 2014.
U povodu značajnog jubileja izdana je i fotomonografija

ŽUPANJA – Konjogojska udruga Stari graničar iz Županje obilježava 20. obljetnicu osnutka, a u povodu toga je, u sklopu 47. Šokačkog sijela, u Pastoralnom centru Mučeništva sv. Ivana Krstitelja svečano otvorena izložba fotografija i dokumenata. Izloženo je pedesetak fotografija županjskih konjogojaca, autora vinkovačkog fotografa Zvonimira Tanockog, te pehari, priznanja i zahvalice s brojnih konjičkih priredaba i natjecanja. Izložbu je otvorio ravnatelj Državne ergele Đakovo i Lipik Nidal Korabi istaknuvši veliko značenje konjogojskih udruga koje su danas promotori uzgoja konja lipicanaca, sportskih natjecanja, rekreacije, turizma, kulture i nacionalne baštine. O radu udruge koja je u protekla dva desetljeća dala veliki pečat društvenom i kulturnom životu grada govorili su tajnik Marko Maroševac i predsjednik Karlo Filipović. Udruga danas ima 164 člana iz Županje i okolice i ima evidentiranih 105 matičnih grla od 37 uzgajivača, što najbolje govori o kvaliteti rada županjskih konjogojaca.

U povodu značajnog jubileja izdana je i fotomonografija koju su predstavili ravnateljica Zavičajnog muzeja Stjepana Grubera Janja Juzbašić te autor i predsjednik Komisije za kulturu grada Županje Zvonimir Stjepanović.

– Članovi KU Stari graničar već 20 godina obogaćuju društveni život, pronose ime grada, županije i domovine. Milina ih je gledati kada zajašu i upregnu gizdave konje i kako se s njima i prijateljima oko sebe i duhovno sjedinjuju. To je iznimna kulturološka vrijednost s kojom vrijedi živjeti - ustvrdio je Stjepanović.

A županjski konjogojci, kao nadaleko poznati domaćini, svoje brojne goste su dočekivali i častili ispred Pastoralno-kulturnog središta, gdje je prikazan starinski običaj “Kod konjarskih vatri” uz članove vojne povijesne postrojbe “Serežani. U kulturno-umjetničkom programu sudjelovale su muške pjevačke skupine iz Šiškovaca i Tenje, a posebna aktrakcija bile su recitacije pučkog pjesnika Đuke Galovića po čijoj je pjesmi Udruga i dobila ime.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Možda ste propustili...

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

ŽELE SUVREMENIJU TEHNIČKU OPREMU I SOLARNE PANELE

Zbog specifičnog vlasništva SIC se ne može javljati na natječaje

Najčitanije iz rubrike