Crna kronika
JAVNIH KUĆA NEMA, ALI SU OGLASNICI PREPUNI SEX-PONUDA

Prostitucija u Osijeku i dalje je u ilegali, ali djeluje na “mala vrata”
Objavljeno 26. veljače, 2014.
Osječani koji žele “uslugu”, jako dobro znaju kako je pronaći

OSIJEK - Teške socijalne prilike i sve teža svakodnevica, sve veći broj žena, ali i određeni broj muškaraca, tjera na prostituciju. Dok podaci govore o samo nekoliko stotina osoba prijavljenih na godišnjoj razini, čini se da najstariji zanat u Hrvatskoj cvjeta. Već desetljećima u Osijeku nema uličnih ponuda, pozivi na seksualna uživanja preselili su se u oglasnike i na internet.

Prostitucija u Osijeku djeluje na “mala vrata”, i iako nema nekog određenog mjesta gdje prostitutke “rade”, Osječani koji žele “uslugu” znaju kako ih pronaći. Najčešće su to oglasi koji kriju razne legalne usluge, ali moguće je za odgovarajuću cijenu dobiti i nešto što, većinom mušterije muškog spola, misle da ne mogu dobiti u vlastitoj postelji. Najčešće se ipak do takvih usluga dolazi usmenom predajom, i tada “mušterije” odlaze u najčešće iznajmljene stanove.

“Sex-masaža u Valpovu - maserka nudi usluge erotske masaže sa sretnim svršetkom, grudi šestice, veće mesnate guze, šaljem svoju adresu...”, “Nudim erotsku masažu u lijepom i ugodnom ambijentu djevokama do 26 godina, happy end uključen, cijena za sat vremena 300 kuna...”, “Dečko 30-ih godina pruža senzualnu, opuštajuću masažu sa sretnim završetkom korpulentnim muškarcima iznad 55 godina...”, tek su neki od oglasa koji pozivaju na akciju zainteresirane za takvu vrstu usluge.

Podaci MUP-a kazuju da je zbog prostitucije u Hrvatskoj u protekle četiri godine prijavljena 921 osoba, dok osječko-baranjska policija u svojim statistikama navodi da je prijavljeno samo 14 osoba, a prošle i pretprošle godine ni jedna. Suprotno tome govori slučaj iz studenoga 2013., kada su zbog toga prijavljene četiri Slavonke koje su svakog tjedna svoje usluge oglašavale u Slavonskoj burzi. Žene u dobi od 38 i 48 godina sumnjičilo se da su godinu dana organizirale posao s prostitucijom u koji su uključile 32-godišnjakinju i 40-godišnjakinju koje su posao obavljale u unajmljenom stanu u Gundulićevoj ulici, u Osijeku. Očekuje se potvrđivanje optužnice u ovom slučaju.

Sandra LACIĆ
PRODAVANJE I ZA “SIĆU”

Prostitucijom se bave žene svih životnih dobi, a razlozi su različiti - nezaposlenost, teško socijalno stanje. One najmlađe prodaju se i za “siću”. “Degutantna je i pomisao, ali mlade cure mogu se dobiti za čašicu rakije, kutiju cigareta, ili za bon za mobitel”, kaže nam Osječanin. Ipak one koje svoje usluge naplaćuju, za to uzimaju od 200 do 800 kuna za sat vremena, ovisno o željama klijenata. Veliki broj njih ima kod kuće djecu koju treba prehraniti, a nikakav drugi posao nemaju, ili im legalan posao (ako ga imaju) nije dovoljan ni za račune, a kamoli za hranu.

LEGALIZACIJA ILI NE?

Iako je u Hrvatskoj prostitucija zabranjena, mnogo je zagovornika da se legalizira. Ne zato da bi i “dame noći” provlačile račune kroz fiskalne blagajne, nego da bi se klijenti, a kojih ima - htjeli mi to ili ne, zaštitili od raznih spolnih bolesti. Liječnički pregledi kvalitetnim zakonom bili bi obvezni, a time zaštićeni i oni koji će legalno ili ne, svejedno platiti da bi osjetili topli dodir neznanke ili neznanca.

Možda ste propustili...

OSAM OSOBA PRIJAVLJENO ZBOG RATNOG ZLOČINA IZ 1991.

Zlostavljali su civile u Grabovcu

OŠTEĆEN 55-GODIŠNJI SLAVONAC

Neznanac prijevarom podigao kredit od 8200 eura

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAKON OČEVIDA SLIJEDI KRIMINALISTIČKA ISTRAGA

Potvrdilo se ono na što se od početka sumnjalo, požar u hali HŽ-a je podmetnut

2

MLADOM DILERU PRIJETI ZATVORSKA KAZNA

Nabavio ecstasy i marihuanu za prodaju na norijadi, optužen je

3

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi