Regija
ZEMLJIŠNE KNJIGE UVJET RAZVOJA POLJOPRIVREDE

Nakon 12 godina nastavlja se katastarska
izmjera na području grada Pleternice
Objavljeno 24. veljače, 2014.

BUČJE – Svečanim otkrivanjem informativne ploče u naselju Bučju počeli su radovi na nastavku katastarskih izmjera u naseljima grada Pleternice, nakon 12 godina stanke.

– Ovo je prva izmjera nakon 2001. godine, kada je obavljena katastarska izmjera k.o. Gradac, Zarilac i Knežci. Na inicijativu bivšeg župana Marijana Aladrovića, prije četiri godine potaknuli smo nastavak katastarskih izmjera. Ova izmjera obuhvaća tisuću hektara, za oko 127 kućanstava u k.o. Bučje. Ugovor je vrijedan 2,35 milijuna kuna, od čega Državna geodetska uprava sufinancira 40 posto, a Grad Pleternica s partnerima 60 posto iznosa. Računamo i na potporu Županije, a dio troškova prenijet ćemo i na krajnje korisnike, one koji imaju najviše koristi od katastarske izmjere. Na području grada Pleternice evidentno je nesređeno stanje katastra i gruntovnice – rekla je pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, koja smatra da će građani za mnogo manje novca dobiti sređeno zemljišno stanje te svojim zemljištem, kojem se podiže cijena, lakše raspolagati.

- Ovo je nastavak uspješne suradnje između grada Pleternice i Državne geodetske uprave, i sustavnog pristupa u nastojanju rješavanja problematike registracije nekretnina u RH. Do sada smo proveli tri katastarske općine, a ovu izmjeru završit ćemo tijekom dvije godine – rekao je Marinko Bosiljevac, načelnik Sektora za katastarski sustav DGU.

Na području Požeško-slavonske županije uspješna katastarska izmjera obavljena je tek na trećini površina.

– Bez uređenih knjiga, bez sređenog stanja na poljoprivrednim površinama i na parcelama nema razvoja naše poljoprivrede ni razvoja naše županije. Poljoprivreda je temeljna i osnovna grana naše županije. Ovo su koraci za našu budućnost, očekujemo da ljudi na ovom prostoru ostaju, ne iseljavaju se. Županija podupire ovakve projekte i sufinancirat ćemo izmjeru ovdje, a i na području općine Brestovac, gdje se također nastavlja katastarska izmjera. Izmjere se nastavljaju i u Požegi – rekao je župan Alojz Tomašević.

Dodao je da smo mi zapravo siromašnija županija prema prihodima po stanovniku i naše težnje nisu da se približimo Europi, nego da se prvo približimo Zagrebu, da dođemo bliže pokazateljima Zagrebačke županije. (AGM Kruna)

Na području Požeške županije katastarska izmjera provedena je na trećini površina

Možda ste propustili...

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

POZVANI NA DOSTAVU PISMA NAMJERE

Štitar je poslovnu zonu ponudio poduzetnicima

Najčitanije iz rubrike