Osijek
POD KRINKOM OPG-A

Šverc duhanom na tržnici
zamjenjuje šverc kupusom i cvjetačom!?
Objavljeno 24. veljače, 2014.
Prodavači tvrde da je čak i dolazak inspekcije uzaludan

Šest mjeseci nakon što je Udruga hrvatskih tržnica najavila tužbu pred europskim sudovima zbog diskriminacije stranaca, odgovora još uvijek nema.

Podsjetimo, Niko Pervan, predsjednik UHT-a, u kolovozu 2013. izjavio je kako ima informaciju da stranci na osječkoj Autotržnici prodaju robu bez fiskalne blagajne, a domaći su prodavači u obvezi imati blagajnu. Potom je dobivena i potpora europarlamentarca, Karlovčanina Nikole Vujanića, a Pervan je rekao kako nestrpljivo očekuje rezultate i odgovor Europske komisije. Zanimljivo je da je, prema rezultatima poslovanja iz UHT-a, zabilježeno da osječka tržnica nije pretrpjela velike gubitke u poslovanju nakon fiskalizacije, a Pervan kaže kako je bilo samo dva-tri otkazivanja zakupa.

Ipak, osječki proizvođači nestrpljivo očekuju rezultate i Pervana ponovno pozivaju u Osijek. Kažu kako na osječkoj tržnici vlada pravo rasulo, točnije, šverc voćem i povrćem, zbog čega pošteni prodavači propadaju. Navode da se više ne šverca samo duhanom, cigaretama i alkoholnim pićem, a pod krinkom OPG-a prodaje se razno povrće, i to po sniženoj cijeni, što guši proizvođače. Želeći ostati anonimnima, tvrde i da je čak i dolazak inspekcije uzaludan i uzdaju se u pomoć Uprave Tržnice. Ipak, i oni su nemoćni, pa tako direktor Ante Šimić kaže kako je Tržnica nadležna za evidenciju registriranih OPG-ova, a tko je prodavaču izdao robu i pod kojim uvjetima, ne pripada u nadležnost Tržnice.

- To je inspekcijski i posao Ministarstva poljoprivrede, a ne naš. Mi provjeravamo je li onaj tko ide u zakup OPG, a za to gdje kupuje robu i predstavlja li je kao svoju a nije njegova, mi nismo nadležni i ne možemo to kontrolirati - rekao je Šimić.

Marija MIHELIĆ

Stranci na osječkoj Autotržnici prodaju robu bez fiskalne blagajne, a domaći su prodavači u obvezi imati blagajnu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike