Ekonomija
NEKI POKUŠAVAJU IZIGRATI I ARKOD

Država od seljaka traži povrat 2,6 milijuna kuna znog nezakonito ostvarenih poljoprivrednih potpora u 2013.
Objavljeno 24. veljače, 2014.
Dio prijevara utvrđen je nadzorom, a dio prijavili građani

OSIJEK - Prema obrađenim podacima Sektora inspekcija u poljoprivredi, poljoprivredni su inspektori u 2013. godini obavili 14.793 inspekcijska nadzora na temelju kojih su donesena 1.504 inspekcijska rješenja s potrebnim upravnim mjerama te su podnesena 583 optužna prijedloga.

- Od ukupnog broja nadzora (14.793) na nadzor potpora odnosi se 3.022 inspekcijska nadzora i tom je prilikom radi utvrđenih nepravilnosti doneseno 114 inspekcijskih rješenja, od kojih je 41 rješenjem naređen povrat nezakonito ostvarene potpore u iznosu od 2.644.522,37 kn. Preostalim rješenjima utvrđeno je neudovoljavanje uvjetima na ostvarivanje prava korisnicima potpora u ukupnom iznosu od oko 6.958.000,00. Međutim, kako je Agencija za plaćanja od 2011. godine počela kontrolu na terenu ne možemo točno utvrditi iznos spriječene isplate potpora te kako je administrativnu kontrolu prethodnih godina (do 2011. godine), što se tiče potpora u stočarstvu, provodila Hrvatska poljoprivredna agencija, a sada je provodi Agencija za plaćanja, također ne možemo znati o kojem je točnom iznosu spriječene isplate riječ - navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako nadalje doznajemo, dio prijevara utvrđen je planiranim ciljanim nadzorima poljoprivrednih inspektora, a dio nakon zaprimljenih prijava građana, udruga, Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, Ministarstva unutarnjih poslova i dr.

U Ministarstvu podsjećaju na to da Agencija za plaćanja provodi administrativnu kontrolu i kontrolu na terenu prije odobravanja zahtjeva za plaćanja.

- Ukupan broj kontrola na terenu prihvatljivosti zahtjeva obavljenih svake godine obuhvaća najmanje 5% svih poljoprivrednih gospodarstava za svaku vrstu potpore koja podnesu zahtjev. Iz iskustava poljoprivrednih inspektora o provedenim nadzorima nakon uvođenja ARKOD sustava može se zaključiti da im je isti omogućio bolju pripremu za obavljanje inspekcijskih nadzora. Naime, u Agenciji za plaćanje već pri administrativnoj kontroli i obradi zahtjeva eventualne se prijevare mogu odmah uočiti a time i spriječiti - ističu iz Ministarstva poljoprivrede uz napomenu da je ARKOD omogućio bolju kontrolu i sprječavanje eventualnih nepravilnosti podnositelja zahtjeva za potporama.

Primjerice, ističu nadalje, ne može gospodarstvo prijaviti šumsko zemljište ili zapušteno zemljište pod poljoprivredno, prijaviti grla za potporu a da nisu registrirana u propisanim registrima i evidencijama ili ne udovoljavaju uvjetima (dobna, pasminska i sl.).

Zdenka RUPČIĆ
U NADZORU LANI RADIO 71 POLJOPRIVREDNI INSPEKTOR

Inspekcijske poslove u području korištenja potpora u 2013. godini obavljao je 71 poljoprivredni inspektor od kojih 67 inspektora u područnim jedinicama Zagreb, Varaždin, Osijek, Rijeka i Split te 4 inspektora u Ministarstvu, zadužena za područje ratarskih, voćarsko-vinogradarskih i stočarskih potpora te potpore dohotku, kapitalnim ulaganjima i razvitku seoskog prostora.

O provedenim nadzorima MPŠ-a obvezatno izvijestiti EU

Inače valja istaknuti da se u radu poljoprivrednih inspektora od ulaska Hrvatske u EU nisu dogodile bitnije promjene. - Načelno, većina odredbi iz EU uredbi je već i prije bila implementirana u naše zakonodavstvo. Promijenio se način primjene propisa, jer su Uredbe postale direktno primjenjive i u cijelosti su preuzete kroz Zakone o provedbi Uredbi i slično, navode iz Ministarstva poljoprivrede. Obujam posla poljoprivrednih inspektora se povećao, primjerice uzimanje uzoraka radi nadzora kontrole kvalitete bilja u primarnoj proizvodnji, kontrola tržišnih standarda voća i povrća općenito te vezano za provedbu Pravilnika o provedbi Sheme školskog voća, gdje poljoprivredni inspektori ne nadziru potporu nego tržišne standarde voća i povrća isporučenog školama. Uz to, imamo i obvezu izvješćivanje EU o provedenim nadzorima, npr. kontrola tržišnih standarda voća i povrća kroz informacijski sustav ISAMM, nadzora ekološke proizvodnje, sredstava za zaštitu bilja i dr., zaključuju iz Ministarstva poljoprivrede.

Možda ste propustili...

NAGLI PAD PROIZVODNJE U HRVATSKOJ

Naznake stabilizacije industrije u eurozoni

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

KUPCIMA NA RASPOLAGANJU VIŠE OD 65.000 PROIZVODA U OSAM PRODAJNIH KATEGORIJA

U PEVEX-u 15 % popusta na sve cijene

Najčitanije iz rubrike