Novosti
ZAKON O OPĆEM OPROSTU

Aboliran ubojica dvojice
hrvatskih vojnika u Vukovaru
Objavljeno 20. veljače, 2014.

Vezani članci

USTAVNI SUD ODBIO ŽALBE OSJEČANINA

Handanović ostaje u istražnom zatvoru

OSIJEK - Protiv Slobodana Jurišića (67) iz Vukovara obustavljen je kazneni postupak zbog oružane pobune protiv Republike Hrvatske. Optuživalo ga se da je u okviru oružane pobune nabavio velike količine oružja i ubio dvojicu vukovarskih pripadnika ZNG-a, Damira Ivanovića i Franju Katića, 2. srpnja 1991. godine. Jurišić je oslobođen progona prema Zakonu o općem oprostu koji se odnosi na razdoblje od 17. kolovoza 1990. do 23. kolovoza 1996. godine, a u zatvoru je trebao biti 20 godina.

Sudsko vijeće Županijskog suda u Osijeku donijelo je rješenje kojim se protiv Jurišića obustavlja kazeni postupak u kojem ga se teretilo da je od ožujka do 2. srpnja 1991. u Vukovaru, s namjerom obaranja državnog i društvenog poretka RH, te stvaranja Velike Srbije nabavio veće količine automatskog oružja i minsko-eksplozivnih sredstava iz arsenala JNA. U vukovarskoj ulici Ognjena Price 20, 2. srpnja 1991. godine oko 19.30 sati pucao je u pripadnike ZNG-a Ivanovića i Katića, koji su obavljali službene zadatke, iz pištolja kalibra devet milimetara. Jednim hicem Franji Katiću nanio je prostrijelne rane prsnog koša, srca, ošita, prijelome dvaju rebara i ozljedu jetre. Katić je od težine ozljeda odmah preminuo. U Damira Ivanovića Jurišić je ispalio tri metka i nanio mu ozljede prsnog koša, udova i unutarnjih organa. Ivanović je preminuo istoga dana oko 23 sata u Medicinskom centru Vukovar.

Slobodan Jurišić bio je nakon tog događaja u istražnom zatvoru, ali je 13. rujna 1991. godine razmijenjen, nakon čega je bio u bijegu. Zbog toga mu je suđeno u odsutnosti, a presudom Vojnog suda Osijek, od 15. srpnja 1992. godine, proglašen je krivim i osuđen na 20 godina zatvora. Presuda je postala pravomoćna 29. srpnja 1992. godine.

Predsjednik prvostupanjskog kaznenog vijeća Županijskog suda u Osijeku dopisom je od 24. siječnja ove godine dostavio izvanraspravnom vijeću osječkog suda spis Vojnog suda Osijek o donošenju odluke o obustavi kaznenog postupka prema Zakonu o općem oprostu. Zamjenik županijskog državnog odvjetnika je 7. veljače dao mišljenje da su ispunjeni svi uvjeti za to.S.Lacić

OPĆI OPROST

Opći oprost od kaznenog progona i postupka daje se, prema Zakonu o općem oprostu, za kaznena djela počinjena u agresiji, oružanoj pobuni ili oružanim sukobima u vezi s agresijom, oružanom pobunom ili oružanim sukobima u RH. Oprost se odnosi i na izvršenje pravomoćne presude osobama koje su počinile kaznena djela. Sud rješenjem obustavlja kazneni postupak po službenoj dužnosti.