Novosti
POLITIČARI ISPRED RADNIKA

Otpuštenim radnicima 70 posto plaće, dužnosnicima puna plaća
Objavljeno 19. veljače, 2014.
Nakon gubitka “fotelje” dužnosnici imaju pravo šest mjeseci primati plaću ne radeći ništa

Vezani članci

SINDIKATI VLADI:

Smanjite si plaće!

Radnik koji izgubi posao i prisiljen je prijaviti se na Zavod za zapošljavanje ima pravo određeno vrijeme (ovisno o radnom stažu) primati naknadu od najviše 70 posto prosječne plaće.

Gradonačelnik, načelnik općine ili župan, nakon što mu istekne mandat prema Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi ima pravo primati još šest mjeseci punu prosječnu plaću kakvu je primao na dužnosti.

Već na prvi pogled ova usporedba pokazuje velike razlike u pravima onih “koji gube”, pri čemu su političari u odnosu na običan puk opet u prednosti. Nedavno se ponovno potegnulo pitanje bivših načelnika i gradonačelnika čije šestomjesečne plaće nakon prestanka mandata opterećuju proračune malih općina.

Ako je načelnik općine, gradonačelnik ili župan profesionalac, nakon promjene vlasti jedinica lokalne samouprave zapravo je obvezna isplaćivati punih šest mjeseci dvije gradonačelničke/načelničke plaće - jednu za aktualnog čelnika, a drugu za bivšeg. U Hrvatskoj postoji 429 općina, 127 gradova i 20 županija, i u svakoj od njih postoji zakonska mogućnost da njihovi čelnici primaju plaću i šest mjeseci nakon što izgube izbore.

Nastojali smo čuti što pojedini slavonski načelnici i gradonačelnici kažu o toj šestomjesečnoj naknadi.

Razdoblje “za snalaženje”

Načelnik općine Čepin Dražen Tonkovac kaže kako za njegovu općinu isplata te naknade šest mjeseci nakon isteka mandata nije financijski teret jer je u prvom redu riječ o zakonskoj obvezi koja se mora planirati u proračunu. Tonkovac je volonter te za svoj načelnički rad prima samo naknadu, no njegov zamjenik u općini je profesionalac. Slično je bilo u proteklom mandatu te Tonkovac navodi primjer kako je bivši zamjenik načelnika, koji je također primao plaću u Općini, nakon prestanka mandata primao plaću još šest mjeseci, međutim izgubio je prijašnji posao te je praktično poslije mandata završio na Zavodu za zapošljavanje.

- Mnogi građani gledaju načelnički ili gradonačelnički posao samo kroz prava koje oni imaju, međutim nije to baš tako. Načelnici ili gradonačelnici na izborima pred građanima preuzimaju golemu odgovornost vođenja zajedničke imovine općine ili grada. I sam se ponekad pitam što je meni ovo trebalo, jer kao načelnik sam izgubio svoj privatni život. Za razliku od službi u općinskim upravama, načelnik praktično nema radnog vremena, često je obvezan biti nazočan mnogim društvenim događajima u večernjim satima, vikendima... I kada realno pogledam, mislim da ne bi bilo korektno takvog čovjeka nakon četiri godine mandata samo tako šutnuti van iz jedinice lokalne samouprave. Iz tog kuta mi se šestomjesečna naknada prosječne plaće čini poštenom - kaže Tonkovac. No odmah dodaje kako bi, s obzirom na situaciju u kojoj smo svi danas, puno realnije bilo lokalnom dužnosniku omogućiti šestomjesečno primanje naknade smanjeno za 30 posto, s obzirom na to da u tih šest mjeseci ne mora odlaziti na posao.

Krešimir Bubalo, bivši gradonačelnik Osijeka, kaže kako je jasan zakon koji propisuje da načelnici općina i gradonačelnici, odnosno izravno izabrani dužnosnici nakon završetka mandata imaju pravo na punu plaću još šest mjeseci.

- Na neki način njima je zakonski omogućeno prijelazno razdoblje u kojemu se mogu vratiti na stari ili pronaći drugi posao, jer nakon završetka mandata oni ne mogu ostati raditi drugi posao u općinskim ili gradskim upravama. Istina, ovo je krizno vrijeme i možda se može preispitati taj zakon - kaže Bubalo.

Burić: Treba mijenjati zakon

Njegov stranački kolega, gradonačelnik Belišća Dinko Burić, drži da bi se zakonske odredbe trebale mijenjati i da svim dužnosnicima, bez obzira na to bili oni državni ili lokalni, sva prava trebaju prestati danom završetka mandata.

- Omogućiti nekom dužnosniku, bez obzira na to tko on bio, načelnik općine ili ministar, svejedno, da šest mjeseci prima punu plaću, a da pritom ne mora dolaziti na posao, potpuno je isto kao slučaj Rade Buljubašića (član HDZ-a fiktivno zaposlen u HEP-u gdje je primao plaću premda se nije pojavljivao na poslu, nap.a.). Držim da bi baš kao što sva prava dužnosniku počinju teći prvim danom njegova mandata, posljednjim danom sva ta prava trebala biti ukinuta. Svatko tko je izabran na dužnost načelnika općine ili gradonačelnika, mora biti spreman na gubitak novog mandata i povratak na prijašnji posao. Tu nema iznenađenja, mislim da mu nije potrebno prijelazno razdoblje od šest mjeseci u kojemu će primati plaću, a da ne mora dolaziti na posao - odrješit je Burić.

Igor MIKULIĆ
Vrijeme za pronalazak posla

Bivši gradonačelnik Donjeg Miholjca Stjepan Viduka nije se mogao vratiti na posao koji je radio prije stupanja na dužnost gradonačelnika. Danas je to zakonski drukčije uređeno. Viduka kaže kako je naknada plaće u trajanju od šest mjeseci nakon isteka mandata potpuno opravdana i korektna prema ljudima koji su imali veliku odgovornost voditi grad ili općinu i upravljati velikom društvenom imovinom. “Ova naknada ostavlja mogućnost čovjeku da se snađe, pronađe novi posao. Kada se uspoređuju ta prava lokalnih dužnosnika s radnicima, onda bih se zauzeo da ta naknada plaće bude jednaka za sve. Dakle, ako će radnici koji ostaju bez posla primati 70 posto od svoje prosječne plaće određeno vrijeme, nemam ništa protiv da se takvo što primijeni i na bivše dužnosnike”, kaže Viduka.

I U SARAJEVU TRAŽE UKIDANJE “BIJELOG HLJEBA”

Predstavnici Plenuma građana i građanki Sarajeva predali su jučer Zahtjeve građana i građanki Skupštini Kantona Sarajevo. Jedan od glavnih zahtijeva pobunjenih Sarajlija upravo je ukidanje “bijelog hljeba”, kako se kolokvijalno naziva isplata plaća i socijalnih davanja (ali i povlastica koje imaju) premijeru i ministrima nakon prestanka vršenja dužnosti.

Dinko Burić

gradonačelnik Belišća

Prava dužnosniku počinju teći prvim danom mandata, posljednjim danom sva ta prava trebala bi biti ukinuta

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA VESELKO GABRIČEVIĆ

HSU zadovoljan Vladom i HDZ-om

GEOPOLITIČKE OKOLNOSTI I EUROPLJANI

Više od 80 posto hrvatskih građana naklonjeno EU-u