Ekonomija
SVJETSKA KRETANJA

Proizvodnja šećera nadmašila potrošnju, cijene pale za 25 %
Objavljeno 19. veljače, 2014.
Šećer ima najnižu cijenu Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj, a u sjeverozapadnom dijelu EU najvišu

Od ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju (1. srpnja 2013.) malo se toga promijenilo u domaćoj šećeranskoj industriji, kaže na naš upit o stanju te industrije Ilija Nedić, predsjednik Uprave Tvornice šećera Osijek.

- Na trenutačno stanje u domaćoj industriji šećera veći utjecaj imaju globalna, svjetska kretanja, nego sama činjenica da je Hrvatska postala članica Europske unije. Jasno je da od 1. srpnja 2013. imamo više sudionika na domaćem tržištu šećera, ali je važno istaknuti da trenutačno bijeli šećer ima najnižu cijenu upravo u regiji jugoistočne Europe - u zemljama poput Mađarske, Hrvatske, Rumunjske, Bugarske, dok je u sjeverozapadnom dijelu, u zemljama članicama EU s najvećom proizvodnjom i najviša cijena šećera - kaže Nedić, te napominje da je u posljednjih godinu dana došlo do pada cijene šećera za više od 25% i to zbog činjenice da je u proizvodnoj 2012./2013. godini na svjetskoj razini proizvodnja (181,3 mil. tona) nadmašila potrošnju (171 mil. tona) za oko 10 milijuna tona dosegnuvši potrošnju od 24,6 kg šećera po glavi stanovnika.Rekao je također i kako se s izvjesnim vremenskim odmakom ovaj trend prenio i na europsko, a danas i hrvatsko tržište šećera.

- Usporedbe radi, navedimo podatak da je prosječna cijena sirovog šećera na FOB paritetu u 2012. godini iznosila 21,54 cents/lb (475 USD/t sirovog šećera, na paritetu FOB), u 2011. je prosječna cijena bila 26,01 cents/lb (574 USD/t sirovog šećera, na paritetu FOB), a trenutačno se sirovim šećerom, isporuka za 3. mjesec 2014., trguje po cijeni od 15,64 cents/lb (345 USD/t sirovog šećera, na paritetu FOB). Osim same cijene šećera, najveći utjecaj ili promjena vezana uz naše punopravno članstvo u EU se, kada je riječ o industriji šećera, ogleda u činjenici da od 1. srpnja 2013. domaće šećerane imaju tzv. proizvodne kvote, odnosno da im je propisana količina šećera koju smiju stavljati na jedinstveno europsko tržište te da imaju značajno složeniju situaciju vezano uz mogućnost uvoza sirovog šećera - kaže Nedić.

Kad je riječ o proizvodnji šećera u osječkoj šećerani ona je, kako navodi Nedić, u poslovnoj 2013. godini ukupno proizvela 115 tisuća tona bijelog šećera, od čega je kvotna proizvodnja od šećerne repe iznosila 67.507 tona bijelog šećera.

- Od ukupno prodane 82 tisuće tona šećera u 2013. godini pojedinačno najveći udjel ima prodaja šećera zapakiranog u pakiranje od jednog kilograma, s ukupno prodanom količinom od 32 tisuće tona - rekao je Nedić.

Zdenka RUPČIĆ

115

tisuća tona šećera proizvela u poslovnoj 2013. Tvornica šećera Osijek

67.507

tona bijelog šećera kvotna je proizvodnja osječke šećerane

82

tisuće tona šećera prodano je u 2013.

32

tisuće tona prodanog šećera je bilo u pakiranju od jednog kilograma

Suradnja sa svim europskim tvrtkama iz sektora šećera

U posljednje vrijeme stizale su izjave o interesu za kupnju svih hrvatskih šećerana i iz EU i zemalja okruženja, prije svih Srbije, za kupnju osječke šećerane.

- Tvornica šećera Osijek je tvornica koja ima stoljetnu tradiciju, posluje od 1906. godine i kao takva je zasigurno bila i ostala predmet zanimanja poslovne zajednice, posebice tvrtki koje se bave ovom vrstom proizvodnje. I unatoč neprestanom natjecanju na tržištu šećera i šećerne repe Tvornica šećera Osijek ima intenzivnu suradnju na tehničkoj i stručnoj razini, a usudio bih se reći i sa svim europskim tvrtkama iz sektora šećera. Hoće li ta i takva suradnja prerasti u nekom trenutku u poslovni ili drugi oblik vlasničkog povezivanje ovisi zasigurno o nizu okolnosti, ali u konačnici i o strategiji i procjeni vlasnika, koji su u konačnici jedini i kompetentni davati bilo kakve informacije s tim u svezi - kaže Nedić.

Pojačan interes za šećernu repe

- S obzirom na već spomenuta proizvodna ograničenja, mi smo danas u situaciji da ugovaramo onoliko šećerne repe koliko nam je potrebno za proizvodnju šećera koji možemo staviti na jedinstveno EU tržište. Za ovu godinu planiramo osigurati oko 450.000 tona šećerne repe s oko 8.500 ha, od čega oko 2.000 ha planiramo ugovoriti u susjednoj Mađarskoj i Srbiji, a 6.500 ha u Hrvatskoj. Mi smo praktički završili ugovaranje za ovu godinu, a što se tiče same cijene šećerne repe, ona će pratiti cijene u okruženju. S obzirom na to da su prošlu godinu obilježile relativno niske cijene uljarica i žitarica ovog proljeća imamo pojačan interes za šećernu repu, jer se kao i mnogo puta do sada šećerna repa pokazala kao najdohodovnija kultura. Kada se tome pridoda i činjenica da smo i prošle godine svu šećernu repu platili prije ugovorenih rokova razumljiv je pojačan interes proizvođača za ovu kulturu - zaključio je Nedić.

U OŽUJKU KREĆE ŽUTA KAMPANJA

U Tvornici šećera Osijek u tijeku su pripreme za tzv. žutu kampanju. Ovog proljeća planira se preraditi oko 50 tisuća tona sirovog šećera u kampanji koja bi trebala početi polovinom ožujka, ako ne bude ne planiranih niskih temperatura u to vrijeme.

- Sav šećer koji ćemo preraditi je šećer koji je uvezen prema posebnim EU kvotama i na isti je plaćena carina, tako da će nakon prerade imati status EU proizvoda i bez ikakvog ograničenja će se moći plasirati na domaće i jedinstveno EU tržište - kaže Nedić.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

2

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora