Osijek
JEDNA OD NAJSTARIJIH U EUROPI

Pošta u Tvrđi, otvorena davne 1774.
godine, najstarija je u Hrvatskoj
Objavljeno 18. veljače, 2014.

Ove godine navršava se 240 godina od otvorenja pošte na uglu Kuhačeve i Markovićeve ulice u Tvrđi, gdje se nalazi od otvorenja, 1774. godine, do danas. Ujedno je to najstarija poštanska zgrada u Hrvatskoj i jedna od najstarijih u Europi, koja svih tih 240 godina nije mijenjala mjesto.

Na tu značajnu obljetnicu upozorio nas je osječki turistički vodič Vlado Pest, inače predsjednik Udruge za poljepšanje grada Moj Osijek, koja se brine o kulturnoj baštini grada.

- Prvu poštansku službu u Osijeku počeo je 1692. godine obavljati Jacobus Hahnn, i to kočijom od Osijeka do Budima i natrag. Godine 1713. austrijska pošta osnovala je područne urede, tzv. Poštanski distrikt, u Osijeku i Varaždinu, prve na području današnje Hrvatske. Prvi poštanski ured u Osijeku otvoren je 1742. godine u kući na uglu tada Glavne, a danas Kuhačeve, i tada Staklarske, a danas Ulice Danice Pinterović, s ulazom iz Glavne ulice. Godine 1749. u tom poštanskom uredu prvi je put upotrijebljen poštanski žig. U toj kući, u kojoj je poslije bila, a i danas je opet, gostionica Kod Ruže, pošta je bila sve do 1774. godine - objašnjava Vlado Pest.

Te je godine tadašnja Fortifikacijska uprava kupila privatnu prizemnicu na uglu nekadašnje Glavne i tzv. prilaza, od tada Poštanske a sada Markovićeve ulice, kojoj je dograđen kat i koja je preuređena za potrebe pošte.

- U sjevernom dijelu prizemlja uređena je poštanska dvorana za korisnike, a u južnom stan za domara i ured. Na katu je bio stan za ravnatelja u sjevernom, a za službenike u južnom dijelu zgade, dok su hodnici i stubište bili u sredini. U dvorištu kuće nalazila se staja za konje i kolnica za poštanska kola. U toj je zgradi 1858. otvoren prvi brzojavni ured, a 1860. prva gradska telefonska središnjica, s 43 telefonska priključka - opisuje naš sugovornik. Dodaje da je to dugo bila glavna pošta grada, sve do gradnje nove, velike poštanske zgrade, 1913., na uglu današnje Europske avenije i Stepinčeve ulice.

Vesna LATINOVIĆ

U toj je zgradi 1858. otvoren prvi brzojavni ured, a 1860. prva gradska telefonska središnjica, s 43 telefonska priključka

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

Najčitanije iz rubrike