Regija
PROJEKT HRVATSKE POŠTE I VINOGRADARA

Vino stiže od podruma do kupca u 24 sata
Objavljeno 19. veljače, 2014.

POŽEGA – Godinu dana traje pilot-projekt u koji su se uključili vinari kutjevačkog vinogorja i Hrvatske pošte, kojim je osigurana brza i jeftina dostava vina od vinskih podruma do potrošača diljem Hrvatske. Tako je prošle godine prevezeno 605 paleta vina i 627 skupnih paketa koji sadržavaju od tri do pet kartona vina, a uslugu je koristilo 30-ak malih i srednjih vinarija.

- Daljnja realizacija ovog pilot-projekta koji je već dobio zainteresirane i u drugim županijama, rekao je Robert Ostrun, voditelj ključnih kupaca Hrvatske pošte, bila je upitna zbog duga koji je nastao od strane grada Kutjeva, preko kojega su išle narudžbe i administracija dostave. Osim duga, još je veći problem nastao što je grad Kutjevo ostao i bez gradonačelnika i Gradskog vijeća pa se problem nastavka ovog projekta, koji je znatno pomogao vinarima, morao hitno riješiti, a tu je uskočila Požeško-slavonska županija i Turistička zajednica.

– Županija je sa svim djelatnostima okrenuta prema pomoći gospodarstvu, a ovaj put to su vinari. Uključili smo se jer smo prepoznali kvalitetu tog projekta i kako bismo pomogli distribuciju vinarima, a moram napomenuti da ćemo ovaj pilot-projekt proširiti i na ostale proizvođače voća, proizvođače rakija, kulenare i proizvođače suhomesnatih proizvoda i druge. U Županiji je imenovan referent koji će održavati komunikaciju s vinarima, primati potrebe za prijevoz i to koordinirati s Hrvatskom poštom – rekao je župan Alojz Tomašević.

On najavljuje i uključenje projekta Slavonska košara, čiji je nositelj Klaster Kuna, malih proizvođača iz Pakraca i Braniteljske zadruge iz Pakraca koji će pred Uskrs ponuditi kupcima diljem zemlje ovakav način dostave za osam autohtonih proizvoda u ručno pletenoj košari.

- Zahvalan sam što su nam Županija i HP osigurali da više vremena provedemo u vinogradima i podrumima nego na dostavi u vozilima. Prošle godine nisam mnogo koristio ovaj projekt, ali ove godine planiram ga iskoristiti u potpunosti - rekao je vinar Ivan Zrinščak, koji na 12 hektara vinograda proizvede približno 50.000 litara vina koje plasira najviše u Zagrebu i na jadranskoj obali, posebice u sezoni.

Dostava nakon predaje vina HP ekspresu vrši se odmah, traje uglavnom noću i sutradan se isporučuje do 15 sati. Savladavaju se i problemi u dogovoru s vinarima, koji nastaju preko ljeta u turističkim mjestima kada je problem ulaska dostavnih vozila samo u određene sate, ili zabranjen na lokacije uz plaže gdje rade ugostiteljski objekti.

(AGM Kruna)

PODIGLI KONKURENTNOST

“Sada smo potpisali ugovore s onima koji su već imali potpisan ugovor preko grada Kutjeva, a onda ćemo ga širiti i na druge s područja županije. Sluha je imala Hrvatska pošta i prihvatila provođenje projekta, a prema rezultatima koji su postignuti projekt je nadišao očekivanja. Konkurentnost vinara podigli smo na višu razinu, njihovi kupci su zadovoljniji, a gledajući kroz turizam prodali smo naše proizvode brže i lakše turistima”, istaknula je direktorica županijske TZ Maja Jakobović.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana