Regija
STROŠINČANI USPJELI U SPLITU

Bukovače uzgojene na talogu
kave kupci beru u svojemu domu
Objavljeno 19. veljače, 2014.
Ostatke kave Zvonko Trconić svakog dana skuplja u lokalnim kafićima

STROŠINCI – Kada su prije šest godina supružnici Goranka i Zvonko Trconić iz Strošinaca ostali bez posla, a zapostavljeno i prometno izolirano selo na samoj granici sa Srbijom nije im pružalo nikakve mogućnosti, nije im preostajalo drugo nego s tada petogodišnjom kćerkom Anom, poput brojnih mladih obitelji iz Cvelferije, krenuti trbuhom za kruhom. Novi život počeli su u Splitu. Nije bilo lako napustiti obiteljsku kuću, ostaviti sve ono što su godinama stvarali, useliti se u podstanarski stan i krenuti od početka.

– Supruga se zaposlila u jednom pogonu za proizvodnju kolača, a ja sam odlučio posvetiti se našem OPG-u i u Splitu nastaviti uzgoj gljiva. Uzgojem bukovača na slami bavim se već 10 godina, prije dvije godine krenuo sam i s uzgojem bukovača na talogu od kave, i mislim da sam jedini u Hrvatskoj koji se time bavim - ispričao nam je Zvonko.

U početku, prisjeća se, nikako mu nije išlo. Dalmatinci baš i nisu prihvaćali bukovače, šampinjoni su im bili draži. Uz mnogo truda, odricanja i strpljenja situacija se počela mijenjati i posao je krenuo. Svako jutro ustaje ranom zorom, u pet sati već je na nogama. Micelije proizvodi sam u mini laboratoriju, u sterilnim uvjetima. Bukovače 1. klase proizvedene na slami završavaju na jelovnicima poznatih splitskih restorana, policama prodavaonica zdrave hrane i šoping centarima. Mjesečno proizvede oko pola tone gljiva i prodaje ih po cijeni od 25 kuna za kilogram, a zbog iznimne kvalitete posebice ih traže restorani vegetarijske prehrane i kineski restorani.

Zvonka je prije četiri godine zaintrigirala poslovna ideja o uzgoju bukovači na talogu od kave, koji se pokazao kao izvrsna podloga. Osmišljavao je vlastiti recept, dorađivao ga i uspio! Ostatke kave svakog dana skuplja u lokalnim kafićima i mjesečno skupi oko 150 do 200 kilograma kavenog taloga. Miješa ga s micelijem, stavlja u vrećice za zamrzivač, a potom u kartonske kutije i potrebno je nekoliko tjedana u određenim uvjetima kako bi iz njih izrasle gljive.

- Gljive se po svojoj prirodi bave recikliranjem. Koriste druge organizme i tvari te ih ponovno pretvaraju u nutrijente koje zatim koriste drugi organizmi. One tako razgrađuju kavu i potom je koriste kao hranu kojom stvaraju hranu za nas - objašnjava Zvonko.

Na upit imaju li gljive okus po kavi i sadrže li kofein, kaže da nemaju, ali da supstrat ipak utječe na okus i svježinu gljiva. Zatvorene kartonske kutije sa smjesom iz koje će niknuti gljive prodaje po cijeni od 40 kuna za komad i dostavlja kupcima na kućnu adresu.

– Bukovače rastu u vašem domu. Na kutiji se skalpelom izreže prozorčić, a u roku od pet do maksimalno 15 dana niču gljive. Iz jedne kutije budu dvije berbe, u kojima se skupi između kilogram i kilogram i pol bukovači - ističe.

Mjesečno isporučuje oko sto kutija, a cilj mu je udvostručiti prodaju. Za sada se orijentirao samo na takvu vrstu prodaje u kojoj kupci sami u svome domu beru gljive uzgojene na talogu od kave, no spreman se, kaže, prilagoditi interesima i potrebama kupaca. A takve su gljive u Njemačkoj prava delicija i kilogram stoji 18 eura.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Kartonske kutije iz kojih će niknuti gljive prodaje po

40

kuna za komad i dostavlja na kućnu adresu

Nakon gljiva - kompost

Prije 20-ak godina znanstvenici su došli na ideju da od taloga kave koji se pokazao pravim resursom naprave supstrat za uzgoj gljiva. Naime, nakon što se pripravi jedna šalica kave baca se čak 99,8 posto supstrata, što znači da popijemo samo 0,2 posto supstrata kave. Tim se biznisom danas bavi oko 16 tisuća ljudi diljem svijeta, a potencijali su golemi. Inače, talog koji je iskorišten za uzgoj gljiva, pojašnjava naš sugovornik, također je i odličan kompost.

Zbog iznimne kvalitete, bukovače traže kineski i vegetarijanski restorani

Zvonko mjesečno skupi oko

150 - 200

kilograma kavenog taloga

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike