Regija
BLAGDAN ZA LJUBITELJE DOMAĆE KUHINJE

Sarmijada u Karancu na više od 15 Celzija
Objavljeno 16. veljače, 2014.

Sarma se, to cijeli svijet zna, može kuhati na više načina. Ljuta ili manje ljuta, na plinu ili drvima, u loncu ili kotliću, ali i ispod peke. Svakoj je “zajednički nazivnik” mljeveno meso, riža, sitna paprika, sol, papar i, dakako - kiseli kupus. Od davnina sarma se u našim krajevima kuha zimi, obično kada je temperatura blizu ništici.

Tako je bilo i na dosadašnjim “sarmijadama” u organizaciji Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Tri mudraca u istoimenom karanačkom izletištu, ali ove ih je godine, usred zime, iznenadilo sunce. Ne samo sunce, nego i “dobrih” petanestak Celzijevih stupnjeva, na koliko se jučer grijala cijela Baranja. No, nevjerojatna temperatura za ovo doba godine, ipak, nije iznenadila natjecatelje treće zaredom karanačke sarmijade, posebice Darija Bučanovića i njegovu ekipu Osijek DGO koja je, prema sudu tročlanog prosudbnog povjerenstva na čelu sa belomanastirskim gradonačelnikom Ivanom Dobošem, osvojila prvo mjesto. I to poprilično uvjerljivo, budući da su “pogodili” omjer mesa i začina, miris, te ono što je najvažnije - okus sarme. Ugodno pikantan, s gušćom juhom sličnog okusa, u kojoj se osjetila blaga kiselost kupusa.

- Nemam nikakvih tajni. Sarmu, ne samo što obožavam, nego je i kuham godinama, ali moram priznati da sam prije natjecanja, za svaki slučaj, prosurfao po internetu i pronašao recept poznatog kuhara Steve Karapandže - priča pobjednik Dario, ističući kako je u smjesu, između ostalih sastojaka, dodao pirjani crveni luk, sitno nasjeckanu slaninu i nekoliko češnjeva bijelog luka. U kotlić je, osim uredno smotanih sarmi, stavio ne tako malu količinu “dimljene robe”, a sve nazočne je iznenadio “priručnom zaprškom koju je u plastičnoj čaši ponio od kuće. Kako bi sarma bila gušća. Ni ostali majstori nisu bili “za baciti”. Jdno od većih, sasvim ugodnih iznenađenja, bila je sarma ispod peke, u kuharskoj izvedbi osječke ekipe Gargameli. I te kako ukusan proizvod htjeli su probati svi, a nakon kušanja nitko nije ostao ravnodušan. Dapače, sve su sarme bile jako ukusne, a za pobjedu i 1.000 kuna “vrijednu” kuvertu, dar zlatarnice Pleroo, nedostajala je samo sitnica... Nakon kuhanja uslijedilo je 3. poluvrijeme, a za zabavu se pobrinuo belomanastirski pjevač Darko Malović Montana. I.Getto

Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

Najčitanije iz rubrike