Osijek
KAKVU GLAZBU SLUŠAJU MLADI?

Amra Hodžić: “Cajke” sluša 70
posto osječkih srednjoškolaca
Objavljeno 17. veljače, 2014.
Mladi slušaju “cajke” uglavnom u noćnim klubovima u koje izlaze, a kod kuće rjeđe

Velika većina srednjoškolaca voli slušati narodnjake iliti “cajke”. Zaključak je to istraživanja koje je među svojim vršnjacima provela Amra Hodžić, učenica trećeg razreda Druge gimnazije (jezične) u Osijeku.

- Anketirala sam 250 učenika iz osječkih gimnazija i strukovnih škola. Anketa je sadržavala desetak pitanja, primjerice: na kakva mjesta mladi izlaze, kakvu glazbu slušaju, što ih privlači ili odbija od narodnjaka, slušaju li narodnjake samo na mjestima na koja izlaze ili i kod kuće, povezuju li glazbu s njezinim podrijetlom, razumiju li termin “cajke” i slično - priča Amra.

Na ideju da se pozabavi baš ovom temom došla je jer su izlasci i glazba vrlo aktualne teme među mladima. O tome se priča u školi, ali i izvan nje.

- Istraživanje je pokazalo da mladi slušaju narodnjake, i to više od 70 posto anketiranih. Odgovor je uglavnom bio da slušaju narodnjake jer ih žele slušati. Većina takvu vrstu glazbe sluša u noćnim klubovima, gdje izlaze, a rjeđe kod kuće - objašnjava naša mlada sugovornica.

Amra priznaje da ju je iznenadio takav rezultat istraživanja i da nije očekivala tako velik interes mladih za narodnjake. Istina je, kaže, da mladi slušaju “cajke”, no mislila je da će njezini vršnjaci to nastojati prikriti. No, s obzirom na to da je anketa bila anonimna, ocjenjuje da su bili iskreni.

Ipak, nije sve tako crno kao što se na prvi pogled čini. Isti ti mladi koji u svojim omiljenim klubovima slušaju narodnjake, isto tako vole rap, hip-hop, techno, rock, pop i druge vrste glazbe, a ima i onih koji vole klasiku.

A na pitanje zašto vole narodnjake, mladi odgovaraju da im je lakše opustiti se uz takvu glazbu. Neki se poistovjećuju s pjevačima tih pjesama, a kada je u pitanju ljubavna tematika pjesme, kažu kako ih riječi baš “pogode”. Kod takvih pjesama, osim teksta, sviđa im se ritam, koji je brz, dinamičan i prepoznatljiv. Osim toga, hrvatska zabavno-glazbena scena mladima nije dovoljno atraktivna niti jaka, pa se onda okreću “cajkama”. No, 98 posto anketiranih ne želi razmišljati o tome odakle dolazi pjesma koju slušaju, već kako ona djeluje na njih.

Amra je analizirala odgovore gimnazijalaca i učenika strukovnih škola, no razlike u odgovorima nije bilo, jer i jedni i drugi podjednako slušaju “cajke”.

- Glazba nema granica i svatko sam odlučuje što će slušati. Ipak, predlažem svojim vršnjacima da umjesto “cajki” nekad poslušaju domaću tamburašku glazbu - zaključuje naša sugovornica.

Vesna LATINOVIĆ
Začarani krug

“Mnoštvo je mladih koji slušaju narodnjake, a i oni koji ih baš i ne vole izlaze u narodnjačke klubove, jer tamo izlaze njihovi prijatelji. Osijek ima više od 20 dvadeset noćnih klubova, od toga za samo dva možete biti sigurni da nećete čuti narodnjačku glazbu. I tu dolazimo do velike zagonetke: je li većina noćnih klubova izabrala u ponudi imati narodnjake jer to mladi koji tamo dolaze slušaju, ili većina mladih sluša narodnjake jer ih puštaju u gotovo svim klubovima? To je začarani krug”, kaže Amra.

RODITELJIMA NE SMETA

“Slušanje narodnjaka počinje s 14 ili 15 godina kada počinju izlasci. Roditelji u većini slučajeva znaju kako njihovi klinci slušaju narodnjake i to im ne smeta. Drže se toga da svatko treba slušati ono što voli, a neki roditelji mi otkrivaju kako su se i oni najbolje veselili upravo uz ovakvu vrstu glazbe. Neki spominju kako treba razgraničiti narodnjake od 'cajki', koje nikako ne vole, a napominju kako ne slušaju niti žele da 'cajke' slušaju njihova djeca, iako ne mogu utjecati na to”, opisuje Amra.

SVESTRANA ODLIKAŠICA

Amra Hodžić odlična je učenica Druge gimnazije, voli putovati, a od svih predmeta najdraži joj je njemački jezik, koji uz redovitu nastavu sluša u sklopu DSD-a (Njemačka jezična diploma). Zanima je novinarstvo, pa povremeno piše za jedan portal, a bavi se i istraživačkim radom. Osim o narodnjacima, radila je istraživanja o zdravstvenom odgoju i državnoj maturi. Želi studirati hrvatski i njemački jezik na Filozofskom fakultetu ili medijsku kulturu. Istraživanje o narodnjacima bio je njezin novinarski rad kojim se predstavila na gradskoj i županijskoj smotri Lidrano 2014. Inače, Amra ne voli cajke, više voli slušati tamburaše.

250

učenika osječkih gimnazija i strukovnih škola anketirala je Amra Hodžić

Možda ste propustili...

VIŠE OD DVADESET RAZNIH PREVENTIVNIH AKTIVNOSTI

Dan bez poginulih

ŽIDOVSKI VJERNICI DANAS SLAVE JOM KIPUR ILI DAN POMIRBE

Dan opraštanja grijeha, Židovi se obvezuju na post i nose bijelu odjeću

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VODOSTAJ DRAVE PREKRASNO OSLIKAO RIJEČNE OBALE

Osječka ljepotica otkrila sve svoje skrivene pejzaže

2

OD 20. RUJNA NA SNAGU STUPILA NOVA PRAVILA KOJA VRIJEDE ZAUVIJEK

Zabranjeno autom u Tvrđu,
parkiranje samo za stanare

3

SARA POPOVIĆ - SINONIM ZA HRABROST I UPORNOST

Moždani ju udar paralizirao,
danas hoda po 10 kilometara