Osijek
KAKVU GLAZBU SLUŠAJU MLADI?

Amra Hodžić: “Cajke” sluša 70
posto osječkih srednjoškolaca
Objavljeno 17. veljače, 2014.
Mladi slušaju “cajke” uglavnom u noćnim klubovima u koje izlaze, a kod kuće rjeđe

Velika većina srednjoškolaca voli slušati narodnjake iliti “cajke”. Zaključak je to istraživanja koje je među svojim vršnjacima provela Amra Hodžić, učenica trećeg razreda Druge gimnazije (jezične) u Osijeku.

- Anketirala sam 250 učenika iz osječkih gimnazija i strukovnih škola. Anketa je sadržavala desetak pitanja, primjerice: na kakva mjesta mladi izlaze, kakvu glazbu slušaju, što ih privlači ili odbija od narodnjaka, slušaju li narodnjake samo na mjestima na koja izlaze ili i kod kuće, povezuju li glazbu s njezinim podrijetlom, razumiju li termin “cajke” i slično - priča Amra.

Na ideju da se pozabavi baš ovom temom došla je jer su izlasci i glazba vrlo aktualne teme među mladima. O tome se priča u školi, ali i izvan nje.

- Istraživanje je pokazalo da mladi slušaju narodnjake, i to više od 70 posto anketiranih. Odgovor je uglavnom bio da slušaju narodnjake jer ih žele slušati. Većina takvu vrstu glazbe sluša u noćnim klubovima, gdje izlaze, a rjeđe kod kuće - objašnjava naša mlada sugovornica.

Amra priznaje da ju je iznenadio takav rezultat istraživanja i da nije očekivala tako velik interes mladih za narodnjake. Istina je, kaže, da mladi slušaju “cajke”, no mislila je da će njezini vršnjaci to nastojati prikriti. No, s obzirom na to da je anketa bila anonimna, ocjenjuje da su bili iskreni.

Ipak, nije sve tako crno kao što se na prvi pogled čini. Isti ti mladi koji u svojim omiljenim klubovima slušaju narodnjake, isto tako vole rap, hip-hop, techno, rock, pop i druge vrste glazbe, a ima i onih koji vole klasiku.

A na pitanje zašto vole narodnjake, mladi odgovaraju da im je lakše opustiti se uz takvu glazbu. Neki se poistovjećuju s pjevačima tih pjesama, a kada je u pitanju ljubavna tematika pjesme, kažu kako ih riječi baš “pogode”. Kod takvih pjesama, osim teksta, sviđa im se ritam, koji je brz, dinamičan i prepoznatljiv. Osim toga, hrvatska zabavno-glazbena scena mladima nije dovoljno atraktivna niti jaka, pa se onda okreću “cajkama”. No, 98 posto anketiranih ne želi razmišljati o tome odakle dolazi pjesma koju slušaju, već kako ona djeluje na njih.

Amra je analizirala odgovore gimnazijalaca i učenika strukovnih škola, no razlike u odgovorima nije bilo, jer i jedni i drugi podjednako slušaju “cajke”.

- Glazba nema granica i svatko sam odlučuje što će slušati. Ipak, predlažem svojim vršnjacima da umjesto “cajki” nekad poslušaju domaću tamburašku glazbu - zaključuje naša sugovornica.

Vesna LATINOVIĆ
Začarani krug

“Mnoštvo je mladih koji slušaju narodnjake, a i oni koji ih baš i ne vole izlaze u narodnjačke klubove, jer tamo izlaze njihovi prijatelji. Osijek ima više od 20 dvadeset noćnih klubova, od toga za samo dva možete biti sigurni da nećete čuti narodnjačku glazbu. I tu dolazimo do velike zagonetke: je li većina noćnih klubova izabrala u ponudi imati narodnjake jer to mladi koji tamo dolaze slušaju, ili većina mladih sluša narodnjake jer ih puštaju u gotovo svim klubovima? To je začarani krug”, kaže Amra.

RODITELJIMA NE SMETA

“Slušanje narodnjaka počinje s 14 ili 15 godina kada počinju izlasci. Roditelji u većini slučajeva znaju kako njihovi klinci slušaju narodnjake i to im ne smeta. Drže se toga da svatko treba slušati ono što voli, a neki roditelji mi otkrivaju kako su se i oni najbolje veselili upravo uz ovakvu vrstu glazbe. Neki spominju kako treba razgraničiti narodnjake od 'cajki', koje nikako ne vole, a napominju kako ne slušaju niti žele da 'cajke' slušaju njihova djeca, iako ne mogu utjecati na to”, opisuje Amra.

SVESTRANA ODLIKAŠICA

Amra Hodžić odlična je učenica Druge gimnazije, voli putovati, a od svih predmeta najdraži joj je njemački jezik, koji uz redovitu nastavu sluša u sklopu DSD-a (Njemačka jezična diploma). Zanima je novinarstvo, pa povremeno piše za jedan portal, a bavi se i istraživačkim radom. Osim o narodnjacima, radila je istraživanja o zdravstvenom odgoju i državnoj maturi. Želi studirati hrvatski i njemački jezik na Filozofskom fakultetu ili medijsku kulturu. Istraživanje o narodnjacima bio je njezin novinarski rad kojim se predstavila na gradskoj i županijskoj smotri Lidrano 2014. Inače, Amra ne voli cajke, više voli slušati tamburaše.

250

učenika osječkih gimnazija i strukovnih škola anketirala je Amra Hodžić

Možda ste propustili...

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

Najčitanije iz rubrike