Ekonomija
TUŽBA MLJEKARA NA USTAVNOM SUDU

Pokrovac: Stanje u agraru zrelo za “bosanski scenarij”
Objavljeno 15. veljače, 2014.

ĐAKOVO – Nakon što je Glas Slavonije u srijedu objavio tekst o dvogodišnjici velikih prosvjeda proizvođača mlijeka koji su konstatirali da ta proizvodnja i dalje nezaustavljivo propada, s više strana uslijedile su reakcije o neodrživom stanju na terenu pa i pozivi na prosvjede.

Poziva na njih, poglavito preko FB-a, predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka Tomo Pokrovac, priznajući da svoj najnoviji prosvjedni “poklik” izgovara i u svjetlu događaja u BiH.

– Došli smo do dna, stanje u domaćoj poljoprivredi zrelo je za “bosanski scenarij”. No, vrijeme prosvjedovanja na cestama, uz blokadu prometa, je prošlo, treba kao u BiH, izići na ulice, pred institucije vlasti i tražiti odgovornost za ovakvo katastrofalno stanje. Samo u poljoprivredi koja godišnje uprihodi državnom proračunu 7 - 8 milijardi kuna, a u dvije godine uzeto joj je iz proračuna više od dvije milijarde kuna, što je jedan godišnji proračun za poljoprivredu. Ova vlada kao da je stavila narodu krpu na usta i ne da mu da diše, ocjenjuje za prosvjede uvijek spreman Pokrovac.

Dok je on za prosvjede, dio poljoprivrednih udruga ne odustaje da i nakon dvije godine od prosvjeda mljekara pravnim putem dobije bitku za mlijeko, otkupne cijene i transparentnost otkupljivača u obračunu njegove kvalitete. Dopredsjednik Udruge Bilogora Nikola Pajek na Glasov tekst o dvije godine prosvjeda mljekara reagirao je porukom kako se ta “bitka čini izgubljena, ali ne i rat.”

Ističe da su mljekari okupljeni oko Udruge Bilogora, u nastupu s Udrugom Berava iz Gundinaca i Udrugom proizvođača mlijeka Krapinsko-zagorske županije, uz potporu Saveza hrvatskih seljaka, u listopadu 2012. podigli prijavu Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja.

– U postupanju po našoj prijavi ustuknulo se pred mliječnom industrijom i Agencija je navela „da ne vidi razloge za daljnjim postupanjem prema mliječnoj industriji.“ Na žalbu nemamo pravo pa smo tužbu predali Ustavnom sudu RH - kaže Pajek.

Suzana ŽUPAN

Nikola Pajek

dopredsjednik Udruge Bilogora

Idemo i do Bruxellesa

- Bude li potrebe, ići ćemo u Bruxelles. Prosvjede iz 2012. iznjedrilo je to što su otkupljivači spustili cijenu i do dvije, a tek kasnije ju dizali do 2,43 kn. Danas je “čista” cijena, bez bonusa, 2,50 kn - kaže Pajek te poručuje: - Pravda je spora, ali dostižna.

Možda ste propustili...

DRVOPRERAĐIVAČIMA PRIHODI PALI U RASPONU OD 5 DO 55 POSTO

Zbog zaliha zatražili pomoć za održanje likvidnosti, ali i zadržavanje radnih mjesta

PADA POTRAŽNJA ZA KEMIJSKIM PROIZVODIMA

Njemačka kemijska industrija je na dnu

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora

Najčitanije iz rubrike