Magazin
TRGOVAČKA STRANKA

HSS na političkoj margini: Od seljaka bitnije fotelje
Objavljeno 15. veljače, 2014.
SUMANUTO KOALIRANJE I S HDZ-OM I SA SDP-OM DOVELO U PITANJE OPSTANAK

Hrvatska seljačka stranka u suvremenoj hrvatskoj povijesti, tj. od 1990., probudi se obično samo uoči izbora, usput sve više gubeći tlo pod nogama. I onda kalkulira s kime bi mogla u koaliciju kako bi ušićarila koji mandat, a u pravilu joj ne smeta je li riječ o SDP-u ili HDZ-u.

Na posljednjim parlamentarnim izborima u HSS-u nisu baš dobro procijenili pa tako ni dobro prošli. U Hrvatskom saboru sjedi im samo jedan zastupnik - predsjednik stranke Branko Hrg. Kako se ove godine bliže europski, pa predsjednički, a za manje od dvije godine i parlamentarni izbori, špekulirati se već počelo. Tako se nedavno nekih 900 članova HSS-a, jer valjda ih mnogo više i nema, okupilo u Zagrebu na programskoj Glavnoj skupštini stranke gdje je istaknuta ambicija za smjenom aktualne vlasti. Ovaj put, kako je jasno poručeno, u strateškom zajedništvu s HDZ-om, koji, eto, osim Hrvatske stranke prava Antun Starčević, u zajedništvo dobiva još jedno “nedonošče” od stranke. HSS bi mogao profitirati, ali HDZ teško. Osim ako ne računa na glasače ultradesne Marijane Petir, koja je, iako prilično mlađa, u svojim nastupima konzervativnija čak i od Ruže Tomašić iz HSP-a AS.

BILDANJE PORUKA

Na skupštini je, između ostaloga, donesen i programski dokument HSS-a nazvan "Vizija za 21. stoljeće", što god to značilo. Naime, ta se stranka još od vremena svoga utemeljitelja Stjepana Radića s vizijama bilo koje vrste još nije sastala, pa tako ni u protekla dva desetljeća ništa pridonijela što bi bilo za pamćenje. Hrg je ipak ambiciozno poručio da je pred HSS-om prilika za pravu političku utakmicu i povratak u sam vrh kao važnog faktora na domaćoj političkoj sceni. Ističući strateško partnerstvo s HDZ-om, rekao je da kroz zajedničko punopravno članstvo u Europskoj pučkoj stranci, jedino te dvije stranke mogu zastupati interese Hrvatske u Europi, te pokušati surađivati da budu jedina realna alternativa aktualnoj, kako je rekao, nesposobnoj i za Hrvatsku štetnoj Vladi.

Kroz partnerstvo s HDZ-om, dodaje Hrg, HSS je odredio svoj pravac i ambicije: mjesto u EU parlamentu, zatim kandidata na predsjedničkim izborima i vratiti stranku u Sabor s dovoljnim brojem mandatata. Ništa novoga, rekli bismo, jer upućenoj javosti jako je dobro poznato da je HSS, ako ništa drugo, uvijek imao dara za političku trgovinu, što u toj stranci i ne poriču. HDZ-ov Željko Reiner potvrdio je to famozno strateško partnerstvo s HSS-om, kaže, u presudnom trenutku za Hrvatsku. A onda i on istaknuo zajednički cilj - smjenu aktualne vlasti, na koju se žestoko obrušio, uglavnom zbog svjetonazorskih neslaganja, ali ni ovaj put nije iznio kako će to HDZ s tako “jakim” partnerima izvući Hrvatsku iz krize jer još uvijek svoj gospodarski program, za koji tvrde da ga imaju, kriju kao zmija noge.

Branko Hrg, predsjednik HSS, u prošlotjednom intervjuu Večernjem listu, također se ne zna čime izazvan, HDZ-u je pokazao i mišiće rekavši: “Primijetim li da se događa bilo što nepošteno, isti trenutak napuštam koaliciju s HDZ-om!” E, pa, gospodine Hrg, onda biste to mogli učiniti već sada, jer ta Vaša izjava je isto što i loše ispričan vic. Hoće li mu glavni politički saveznik Tomislav Karamarko postati lider i vođa, Hrg ponovno kalkulira pa kaže: “Pokazat će izbori”. Osim toga, ne da se HSS-ov tribun te podvlači da im kao strateškom partneru HDZ-a jedino dolazi u obzir da prvi kandidat izvan HDZ-ovih redova na listi za EU bude kandidat HSS-a. No, ne odrekne li se HDZ Ruže Tomašić pitanje je što će ona na to reći.

Inače, nakon što je u nemilost vrha stranke došao Božidar Pankretić, poznat kao jedan od također neuspješnih ministara poljoprivrede, prema izvještavanju medija, u sjeni Glavne skupštine dogodio se i tihi sukob Branka Hrga i Marijane Petir, iako će on reći kako je u nju puno uloženo i da bi bilo suludo ne iskoristiti je za dizanje rejtina stranke, za koji možda i sam Hrg misli, kako nije na zavidnoj razini. Ali, nije sve tako jednostavno i transparentno. HSS najjaču biračku bazu ima u Bjelovarsko-bilogorskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji, iz koje je i Marijana Petir, no vodstvo stranke ipak je moralo Hrga uvjeravati da je upravo ona glavni kandidat na euroizborima. Iako ju je Hrg deklarativno podržao, ispostavilo se u jednome trenutku da u to baš i nije siguran. Hrgove sumnje vjerojatno su proizišle iz činjenice što Petir na posljednjim izborima za Hrvatski sabor nije prešla izborni prag iako je bila nositeljica liste u VI. izbornoj jedinici, a nakon toga je na lokalnim izborima poražena čak i kao kandidatkinja za načelnicu općine Velika Ludina.

Od Marijane Petir na zajedničkoj listi HSS-a i HDZ-a za izbore za EU parlament HSS očekuje da će hrvatsko selo te obični mali čovjek u sljedećem mandatu u EU parlamentu imati svoju zagovornicu. "Svakako smatram da je EU parlament pravo vrijeme i pravo mjesto gdje HSS može izreći svoje stavove i, naravno, zastupati nacionalne interese", istaknula je Petir.

POLJOPRIVREDA - ŠTO JE TO?

Pojasnila je kako je ovog trenutka poljoprivredna reforma jedno od ključnih pitanja kojim se bavi EU, te da to pitanje do sada nije bilo dovoljno zastupljeno u fokusu interesa onih dužnosnika koji su nas zastupali u Bruxellesu. "Svjesni smo da na tržište Hrvatske dolazi hrana, ali i proizvodi drugačije kakvoće od onih koji se proizvode za tržište Zapadne Europe i žalosti me što se dosad o tome nije vodilo računa", istaknula je, zaboravivši pritom da je i prije njezina stranka imala prilika dobrano se založiti za razvoj hrvatskog sela, ali u tome baš i nije uspjela, jer u međuvremenu se i sama Petir bavila sporednim temama, primjerice, antigay kampanjama i sličnim marginalijama. Poljoprivredom se nisu bavili ni bivši predsjednik stranke Josip Friščić, pa ni Božidar Pankretić kao resorni ministar. Osim toga, nikada se nisu približili niti borili za seljačke udruge. Pankretić je kao ministar također bio jedan od onih koji je uništio hrvatsko selo pogodovanjem mastodontima i uvoznicima, pa su i seljaci prestali glasovati za tu strančicu, koja kao da u svom imenu nema pridjev “seljački” i kao da nekada nije bila treća po snazi.

- U vrijeme kada se politikom bavio njegov otac, pokojni Joža Pankretić, seljaci su vjerovali HSS-u, pa je ta stranka u Saboru imala i dvadesetak saborskih zastupnika. No, budući da Božidar nije ni sjena svog oca, kao što mu ni Friščić nije ni do koljena, HSS u posljednje vrijeme na izborima dobiva jedva nekoliko postotaka glasova birača - svojedobno je izjavio Stanko Zdravčević, tajnik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje. Dodao je potom da je najtužnije to što su vodeći HSS-ovci zbog osobnih interesa izdali veći dio biračke baze, te su, zbog samo nekoliko mandata, upropastili cijelu političku stranku.

Damir GREGOROVIĆ
FRAKCIJE I LUTANJA
Čička potukao i legendarni Dudek

Na prvim slobodnim izborima 1990., HSS je podijeljen na dvije frakcije. Jedna, na čelu s Ivanom Zvonimirom Čičkom, nastupa u koaliciji s HDZ-om i ne osvaja nijedan mandat. Čička je u izbornoj jedinici u Samoboru "do nogu" potukao kandidat HDZ-a Martin Sagner, glumac poznat po liku Dudeka u TV seriji Gruntovčani. Druga frakcija, koju vodi Nikola Novaković, nastupa u okviru Koalicije narodnog sporazuma i osvaja tri mandata (stranke su prije prvog kruga među sobom podijelile izborne jedinice). Kao predsjednik nije priznat ni jedan. Kasnije su predsjednici bili Drago Stipac (1991.-1994.), Zlatko Tomčić (1994.-2005.), Josip Friščić (2005.-2012.) i sadašnji Branko Hrg (2012.-).

POLJULJANI TEMELJI
Odustajanje od Radićeva nauka

Prošle je godine obilježena 85. godišnjica smrti Stjepana Radića, jednog od najvećih političara u hrvatskoj povijesti i osnivača Hrvatske seljačke stranke. “Radić je približio politiku i glavna pitanja malom čovjeku, ali i njega uveo u ta pitanja”, istaknuo je tada povjesničar Hrvoje Klasić. Politički analitičar Žarko Puhovski je pak naglasio da je HDZ, zahvaljujući Tuđmanovoj taktičnosti, ukrao prednost HSS-u kao hrvatskoj nacionalnoj stranci. “Ulaskom u koaliciju s HDZ-om, HSS neće nestati s političke scene, ali će oslabiti kao što oslabe svi koji ulaze u koaliciju s HDZ-om, ali i SDP-om...”, ustvrdio je Puhovski. Članovi HSS-a su i početkom ove godine odali počast Josipu Pankretiću, obilježavajući 16. obljetnicu njegove smrti. "Vratimo se čovjeku, vratimo se ljudima, vratimo se na način kao što je to govorio i radio Joža Pankretić", kazao je Hrg.

Vrlo je dobro poznato da je HSS, ako ništa drugo, uvijek imao dara za političku trgovinu, što u toj stranci, uglavnom ni danas ne demantiraju

Hoće li HSS-u glavni i strateški politički saveznik HDZ i Tomislav Karamarko postati lider i vođa, Hrg ponovno kalkulira pa kaže: “Pokazat će izbori”

Najčitanije iz rubrike