Novosti
TKO ĆE LIJEČITI HRVATSKE PACIJENTE?

Bračni par liječnika napušta Osijek: Odlazimo u Njemačku za pet puta veću plaću!
Objavljeno 14. veljače, 2014.
Liječnici kažu kako odlaze i zbog svog djeteta kojem žele bolju budućnost

Vezani članci

OTKRIVAMO KOLIKE SU LIJEČNIČKE PLAĆE

Specijalist u KBC-u Osijek plaćen je 60 kuna na sat

Osoba sam koja ne voli nered, ni u vlastitoj kući, pa tako ni u državi, volim red i rad, kao i moja supruga i to je jedan od osnovnih razloga zbog kojih sam se odlučio na odlazak u inozemstvo, priča nam ugledni specijalist KBC-a Osijek (podaci poznati redakciji, nap.a.), koji je zajedno sa suprugom, također liječnicom, prvi liječnik osječke bolnice koji je zatražio dozvolu HLK-a za rad u inozemstvu.

Iako je u Osijeku stekao ugled te slovi za vrhunskog stručnjaka, ovaj liječnik je zajedno sa suprugom odlučio potražiti neku bolju budućnost za svoje dijete i vjeruje kako će se njegov odlazak iz KBC-a Osijek realizirati do proljeća.

“Ne mogu više ovako”

- Ovo je obiteljska odluka, pa smo dozvole za odlazak u Njemačku zatražili i supruga i ja, a sve radi našeg djeteta, koje je još malo i kojem na vrijeme želimo osigurati bolju budućnost. Informacije koje imam govore kako će stanje u zdravstvu u 2014. biti još gore, kako se planiraju nova rezanja troškova, a već sada je stanje na rubu izdržljivosti. Mi u osječkoj bolnici enormno puno radimo i iako nitko ne bježi od posla, u takvoj situaciji više ne mogu dati najbolje od sebe kao liječnik, jer se čovjek jednostavno umori od tolikog broja pacijenta. Mi smo u svakodnevnom susretu s hrvatskom socijalnom slikom i liječnik mora biti i psihijatar i tješitelj i onaj koja liječi, a ponekad to i ne može onako kako bi želio jer nema uvjeta. Mi smo se odlučili za odlazak u Njemačku gdje se plaća svaka prekovremena minuta rada, gdje se točno zna koliko pacijenata dnevno možete i smijete pregledati i gdje će mi u krajnjoj liniji plaća biti četiri do pet puta veća od ove u Osijeku. I supruga i ja smo naučili njemački jer bez jezika je nemoguće otići, a tržište rada postoji i posao smo pronašli u jednoj državnoj bolnici u okolici Stuttgarta - kaže osječki specijalist.

Početak egzodusa

No, ovo je samo početak, kaže naš sugovornik te navodi da njegove kolege, također renomirani liječnici najavljuju odlazak iz Hrvatske.

- Uistinu ne znam tko će liječiti hrvatske pacijente - kaže ovaj osječki liječnik.

Inače, u Udruzi hrvatskih bolničkih liječnika ovih dana iznijeli su podatke kako je do sada izdano gotovo 400 potvrda potrebnih za odlazak liječnika na rad u inozemstvo, a prosječna dob liječnika koji je zatražio potvrdu je 37 godina, što znači da Hrvatska ostaje bez visokoškolovanog kadra koji se nalazi u najproduktivnijem životnom razdoblju. Inače, školovanje jednog liječnika, samo tijekom studija, državu stoji oko 300.000 kuna, a tome se moraju dodati godine specijalizacije i redovnog obrazovanja.

Prema službenim podacima iz Hrvatske planira otići najviše anesteziologa, kirurga, internista i radiologa. Čak 41 posto njih želi u Njemačku, 22 posto namjerava raditi u Velikoj Britaniji, 17 posto u Švedskoj, a 11 posto namjerava potražiti radno mjesto u Norveškoj.

Nefreteta Z.EBERHARD
odlazak 35 specijalista zdravstvo stoji 100 mil. kuna

- Smatramo da šteta koja je načinjena hrvatskom zdravstvu za odlazak samo 35 liječnika specijalista, o kolikom broju govori ministar Ostojić, iznosi više odo 100 milijuna kuna! Približni iznos bruto isplaćenih plaća i doprinosa u npr. specijalizaciji iz kirurgije koja traje 4,5 godine je oko 1.250.000 kuna. Prema tome, ako je do sada otišlo samo 35 liječnika specijalista oni su RH stajali 43.750.000 kuna. Još toliko je potrebno potrošiti na školovanje novih specijalista koji će zamijeniti kolege koji su napustili državu. Ako tome dodamo i dodatne troškove za pokrivanje rada do trenutka kada će novi liječnici završiti specijalizaciju – lako se dolazi do brojke od 100 milijuna kuna izravne štete! Sve ovo se događa radi kratkotrajnih efekata štednje koji će, očito, imati nesagledive posljedice za hrvatski zdravstveni sustav - uvjeren je dr. Trpimir Goluža, predsjednik HUBOL-a.

dr. Trpimir Goluža

predsjednik HUBOL-a

Svi ovi kratkotrajni efekti štednje imat će nesagledive posljedice za hrvatski zdravstveni sustav

300

tisuća kuna samo tijekom studija državu stoji školovanje jednog liječnika

400

potvrda potrebnih za odlazak liječnika na rad u inozemstvo je izdano do sada

41%

liječnika koji napuštaju Hrvatsku odlazi u Njemačku

Prosječna dob liječnika koji je zatražio potvrdu za rad u inozemstvu je 37 godina

odlaze

odlični liječnici u najproduktivnijim godinama