Novosti
GENERALNI ŠTRAJK

Tjedan dana štrajka donio bi
štetu od dvije milijarde kuna
Objavljeno 12. veljače, 2014.
Kulić: Sindikati nemaju snagu organizirati generalni štrajk

Čelnici sindikata najavili su u ponedjeljak kako će zatražiti da se iz saborske procedure povuče najmanje na šest mjeseci Prijedlog novog Zakona o radu, a zauzvrat su spremni čuvati socijalni mir, odnosno zamrznuti najavljene aktivnosti, među kojima je i mogućnost generalnog štrajka.

Opći štrajk zapravo je posljednji i najsnažniji adut sindikata u pregovorima, ili je točnije reći, u sprečavanju donošenja novoga Zakona o radu koji bi trebao donijeti, kako tvrde u Vladi, prijeko potrebnu liberalizaciju tržišta rada.

Velika potpora članstva

Valja podsjetiti na to da sindikati imaju i te kakvu podlogu za pozivanje na potencijalni opći štrajk - na anketi provedenoj u veljači među članstvom, od ukupno 382.190 članova sindikata, 71,65 posto izišlo je na glasanje te se od 273.839 glasača njih 92,31 posto izjasnilo za opći štrajk. S obzirom na očiti nedostatak volje među socijalnim partnerima da ZOR bude donesen na osnovi kompromisa, već sada se može procjenjivati koliko bi hrvatsko gospodarstvo stajao generalni štrajk. U nekim kalkulacijama koje su se pojavile nedavno u jednom tjedniku, procjenjuje se kako bi opći štrajk u trajanju od tjedan dana nanio štetu gospodarstvu od čak dvije milijarde kuna.

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca o procjeni konkretne cijene mogućeg generalnog štrajka nisu željeli govoriti, međutim istaknuli su kako bi “generalni štrajk mogao zaustaviti cjelokupno gospodarstvo na jedan ili više dana, što nosi gospodarske posljedice i troškove”. U HUP-u su nam ponovili svoje stajalište po pitanju donošenja novog ZOR-a kako “HUP smatra izrazito bitnim jačanje konkurentnosti zemlje kroz provedbu sveobuhvatnih reformi, među ostalim i kroz reformu radnog zakonodavstva”.

“Bez opsežnih strukturnih reformi nije moguće zaustavljanje negativnih trendova u gospodarstvu. Elementi aktualnog Zakona o radu najviše otežavaju poslovanje malih i srednjih tvrtki koje čine značajan dio hrvatskog gospodarstva te su isti, uz aktualnu poreznu presiju, jedni od bitnijih prepreka povećanju konkurentnosti i većem zapošljavanju”, naglašavaju u HUP-u potrebu donošenja novog ZOR-a.

Nejedinstveno “radno biće”

No, filozof, politolog, ekonomist i sociolog Slavko Kulić uvjeren je da generalnog štrajka u Hrvatskoj neće biti, jer drži da sindikati, pa i cijelo hrvatsko društvo, nemaju tako visok stupanj suradnje za postizanje suglasnosti potrebne za organizaciju općeg štrajka.

- Poznavajući ponašanje naših sindikata u posljednjih 50 godina, mislim da održavanje generalnog štrajka jednostavno nije moguće. Od ukupno 1,3 milijuna zaposlenih osoba, samo je njih 400 tisuća učlanjeno u sindikate. Sindikalnu scenu čini 417 različitih sindikalnih udruga, što znači da je to “radno biće” unutar sebe toliko slojevito, nejedinstveno i sukobljeno, da se mogućnost organizacije općeg štrajka može u cijelosti isključiti. Ako i bude manjih prosvjeda, bit će to prosvjedi iz očaja - kaže Kulić.

Na kalkulacije da bi potencijalni opći štrajk u trajanju od tjedan dana mogao stajati hrvatsko gospodarstvo dvije milijarde kuna, Kulić kaže kako to nije ništa u odnosu na bolovanja radnika koja predstavljaju oblik otpora.

- Svakoga dana na bolovanju imamo 50 tisuća ljudi, a kada se to pomnoži s osam sati rada i 365 dana u godini, dobit ćemo iznos koji pokazuje prave troškove tog oblika otpora, koji je sigurno jači od sindikata - slikovit je Kulić.

Sindikalci su poručili ovih dana kako opći štrajk ipak nije i posljednja mjera i aktivnost koju oni mogu pokrenuti u borbi za radnička prava koja jamči postojeći ZOR, ne želeći javno govoriti koje su to aktivnosti. Iz ovih se najava može isčitavati i sumnja samih sindikalnih čelnika u mogućnost organizacije općeg štrajka, jer kada se pogledaju brojke, zapravo se većina zaposlenih u Hrvatskoj nije izjasnila za spremnost na generalni štrajk, a upitno je bi li se pozivu na ulicu odazvali i svi oni koji su se u anketi izjasnili za. Neuspjeli pokušaj organizacije općeg štrajka za sindikate i njihove čelnike bio bi poguban u svim ostalim pregovorima sa socijalnim partnerima - Vladom i poslodavcima, tako da bi se moglo zaključiti kako je pozivanje sindikalaca na opći štrajk za sada prijetnja “praznom puškom”.

Igor MIKULIĆ
IZOSTAJE SURADNJA

“Radno biće”, kaže Slavko Kulić, misleći ponajprije na sindikate, nije sposobno preuzeti odgovornost u društvu, jer nema koherenciju svijesti o problemu u kojemu se nalazimo. On navodi kako ta koherencija svijesti ne postoji “ni unutar hrvatskog društva, unutar kapitala i rada, unutar 143 političke stranke...”. 'Što znači da je mentalni integritet za socijalno biće u toj mjeri slojevit da unutar sebe nema mogućnost za taj stupanj suglasnosti. A suglasnost traži unutar mentalnog sklopa - suradnju. Te suradnje nema, kao pretpostavke suglasnosti za pobunu protiv problema”, zaključuje Kulić.

Najvažnije lakše otpuštanje i zapošljavanje

Valja podsjetiti i na istraživanje koje je među poslodavcima proveo portal MojPosao. Prema tom istraživanju, koje ipak nije reprezentativno, od izmjena koje Zakon o radu predlaže, poslodavce - njih 46 posto, najviše zanimaju odredbe zakona koje bi trebale omogućiti lakše otpuštanje, odnosno zapošljavanje radnika. Reguliranje radnih sati zanima 28 posto poslodavaca, a njih 13 posto najviše zanima kako će zakonom biti definirano zapošljavanje na određeno vrijeme.

SLAVKO KULIĆ

ekonomist i politolog

Generalnog štrajka neće biti jer ga hrvatski sindikati nisu sposobni organizirati

Možda ste propustili...

U PREGOVORIMA O VLASTI - DAN STANKE

Plenković: Znao bih za anketu da postoji

20 DANA ZA NOVU VEĆINU: NAZIRE LI SE KRAJ PREGOVORA?

Sve je jasno: Bez dogovora HDZ-a i DP-a idu novi izbori

Najčitanije iz rubrike