Regija
PRVA SJEDNICA UDRUGE ŽIVOT

Spriječiti odumiranje i ojačati ulogu OPG-ova
Objavljeno 11. veljače, 2014.

KUTJEVO – Nedavno formirana Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske ŽIVOT održala je svoju prvu sjednicu Izvršnog odbora, koji čine članovi iz osam županija. Prva je to udruga koja zapravo vodi sveobuhvatnu brigu o osnovnoj jedinici, obiteljskom gospodarstvu, koje danas sve više nestaje. Udruga si je za cilj postavila upravo OPG-ovima vratiti i ojačati prirodnu ključnu ulogu u proizvodnji hrane, ali uz uvažavanje čovjeka. Čovjek je taj od kojega sve polazi, a s institucijama, od same države pa do Europe, povezat će ga i voditi upravo udruga.

- Želimo suradnju sa svim institucijama, od poljoprivrednog, veterinarskog do ekonomskog fakulteta, želimo popraviti ovo teško stanje u poljoprivredi, naročito na OPG-ovima. Velik broj ih je nestao, a velik broj se muči s blokiranim žiro-računima, upitna je proljetna sjetva. Mi želimo zajedno sa znanosti pokrenuti razvoj hrvatske poljoprivrede – rekao je Antun Laslo, predsjednik udruge. Očekuju prilazak udruzi većine registriranih OPG-ova, jer samo udruženi mogu mijenjati sliku hrvatskog sela i hrvatske poljoprivrede.

Udruga je nastavila sve poslove koje je započeo Stožer za obranu poljoprivrednika, i nakon prikupljanja potpisa nastavlja pravni postupak.

– Smisao udruge je da se prema regulativama EU uskladi s tržištem i usvoji nove ideje. EU traži i specijalizirane proizvođačke organizacije, a udruga već ima prvu takvu organizaciju, koja sa svojih 220 članova proizvodi oko 20 milijuna litara mlijeka - rekao je Nikola Pajek, dopredsjednik, koji uz ovakvu organizaciju seljaka i u drugim specijalnostima očekuje lakši put kroz birokraciju i reagiranja na sve nepravilnosti.

- Temelj i osnovni princip u radu udruge bit će dijalog, razgovor o problemima. Nama nedostaje sustav kroz koji će hrvatski seljak doći na svoje, uspjeti biti partner u državi koja više nema dovoljno hrane. Ovo je godina koju je UN proglasio Godinom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a EU je na stol stavio rezoluciju o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Znači, svi su odlučili podržati prostor u kojem se proizvodi hrana. Hrane neće biti, selo i seljaci su ti koji hranu proizvode, a Europa podržava i kvalitetne udruge. Politici i političarima poručujemo da je problem cijelog društva naša prehrambena ovisnost, problem jer poljoprivreda nema više ono mjesto koje bi po potencijalima trebala imati - rekao je poslovni tajnik, mr. sc. Miroslav Kovač. (AGM Kruna)

BIT ĆE I TUŽBI

“Konačno smo stvorili da selo i poljoprivreda ima struku pokraj sebe. Nadamo se da ćemo sada sve prepreke prebroditi. Godinama smo prepreke odrađivali na prosvjedima, a sada se nadamo da ćemo borbu nastaviti dijalogom i riječima, dopisima i zakonima, zahtjevima na papiru, jer do sada smo te bitke uvijek gubili”, rekao je Zvonko Pipić, dopredsjednik. Najavljuje i tužbe zbog uskraćivanja prava poljoprivrednicima i učinjene štete.

Možda ste propustili...

UPOTPUNILI ZABAVNE SADRŽAJE

Dječje igralište u dvorištu Knjižnice

U SUBOTU U PERIVOJU PRANDAU-MAILATH U DONJEM MIHOLJCU

Pobuna kmetova protiv feudalaca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GORAN ALADIĆ GRADONAČELNIK DONJEG MIHOLJCA

Interes ulagača pojačan je, uskoro nova radna mjesta

2

NAKON IZGRADNJE NOVOG DOMA ZA UMIROVLJENE SVEĆENIKE

Bivši Svećenički prenamijenjen je - postao je Kuća duhovnih susreta

3

ODLUKA VUKOVARSKE VLASTI

Kruzeri će iduće godine pristojbu plaćati 200 eura