Regija
8. MIHOLJAČKA KOBASICIJADA

Domaća kobasica postaje zaštićeni europski brend
Objavljeno 10. veljače, 2014.

DONJI MIHOLJAC - Najbolju kobasicu među 32 sudionika 8. miholjačke kobasicijade napravio je Josip Premužić, mladi proizvođač iz Donjeg Miholjca. Iako tajnu recepta nije htio odati, na proglašenju je rekao kako će doći i nastojati pobijediti i sljedeće godine.

- Kobasicijada je svake godine sve uspješnija zahvaljujući dobroj organizaciji, zanimanju poljoprivrednih proizvođača za taj authotoni slavonski proizvod, ali isto tako i podršci stručnjaka s Poljoprivrednog i Prehambeno-tehnološkog fakulteta koji je prate od samog početka - rekao je u ime organizatora predsjednik Udruge čuvara slavonske tradicije miholjačkog kraja Stjepan Živković, dodavši kako podrška struke uz vrijedne ruke i tradiciju može dovesti do uspjeha tog specijaliteta i na europskim tržištima.

Takvo mišljenje podržao je i predsjednik ocjenjivačke komisije, dr. Dragan Kovačević najavivši zaštitu domaće slavonske kobasice znakom zemljopisnog podrijetla. On je naglasio kako se u Donjem Miholjcu proteklih osam godina profiliralo nekoliko ozbiljnih proizvođača, ali da još kod pojedinih ima pogrešaka, prije svega u tehnologiji pripreme i procesu sušenja koje se daju otkloniti. Stoga će krajem ove godine u Donjem Miholjcu biti održan stručni skup o proizvodnji slavonskih kobasica.

Gradonačelnik Donjeg Miholjca Zoran Kovač naglasio je kako u zemljama našeg okuženja postoje neutemeljeni pokušaji osporavanja hrvatskih autohtonih proizvoda. On je podsjetio na stoljetnu gastronomsku tradiciju Donjeg Miholjca koja se gleda upravo kroz dvije velike manifestacije, kobasicijadu i fišijadu. Predsjednik HSS-a i saborski zastupnik Branko Hrg rekao je kako Hrvatska ima velike mogućnost ne samo u proizvodnji mesnih i suhomesnatih proizvoda nego i vina i ostalih prehrambenih proizvoda koje europsko tržište traži.

- Vaša ustrajnost i ambicije idu u prilog takvom uspjehu - rekao je čestitajući organizatorima.I.Korov

Krajem godine u Donjem Miholjcu održat će se stručni skup o proizvodnji kobasica

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike